OT (1)

91 år siden James W. Gibson reddet Manchester United

Tidlig på 1930-tallet stod Manchester United på kanten av stupet.

Publisert Sist oppdatert

19. desember er en merkedato i Manchester Uniteds historie. 

Ikke fordi United i 1953 vant 5-1 mot Liverpool på denne datoen (Tommy Taylor (x2), Jackie Blanchflower (x2) og Dennis Viollet scoret målene for United), for resultatmessig er det generelt ikke noen stor dag for United. Ja, faktisk har United tapt de siste tre kampene de har spilt den 19. desember (1998, 2009, 2015).

Vi snakker derimot om det at forretningsmannen James W. Gibson reddet klubben, 19. desember 1931.

United hadde slitt tungt i årene etter at John Henry Davies døde, og klubben var på nivå to, og United hadde nylig gått på et 3-4-tap mot Bradford, og få supportere tok turen til Old Trafford for å se det middelmådige United-laget.

Men Uniteds problemer var langt større enn de sportslige. Det var vanskelige økonomiske tider på denne tiden, og det rammet også Manchester/Salford og fotballen.

United hadde mye gjeld, og var ute av stand til å håndtere den. Walter Crickmer fungerte som både klubbsekretær og som midlertidig manager, men selv ikke han kunne få til hva som helst uten hjelp. Crickmer fikk beskjed i banken om at United ikke ville kunne betale lønningene til spillerne, og det var en reell fare for at United ville gå under.

En av Manchesters sportsjournalister, Stacey Lintott, fikk høre om den alvorlige situasjonen i Manchester United, og han skal ha endt opp med å ta kontakt med en bekjent av seg, forretningsmannen James William Gibson fra Salford, som var svært sportsinteressert.

Det ble opprettet kontakt mellom Gibson og Crickmer, og etter at de to hadde snakket sammen, kunne Crickmer forlate Gibsons hus med en sjekk på 2000 pund. Det var nok til å betale det United skyldte i lønninger, og det var også nok til å kjøpe en julekalkun til alle også, en klubbtradisjon på den tiden av året.

Med dette reddet Gibson klubben, og han investere mer også – og snart var han både styreformann og klubbpresident i United, noe han var frem til sin død i 1951.

FACEBOOK

Under Gibson skjedde det mange viktige forandringer i Manchester United. Best kjent er den utrolig viktige ansettelsen av Sir Matt Busby, men allerede før krigen ble forløperen til Manchester United-akademiet startet, med Crickmer og Louis Rocca som ledende figurer, noe som også er en viktig del av klubbens historie.

Ved Old Trafford kan en i dag finne plaketter om Gibson både på broen over jernbanen i Sir Matt Busby Way, og inne i selve spillertunnelen.

Klubben har skrevet om Gibson-redningsaksjonen i denne artikkelen, og det kan også lese mer om Gibson-historien her i vår historieseksjon.

Manchester United v Crystal Palace - Premier League
BLE ANSATT UNDER JAMES W. GIBSON: Sir Matt Busby, her i form av statuen utenfor East Stand.
Powered by Labrador CMS