garner

«Et voksent hode på unge skuldre»

Paul McGuinness følger spent med på sin tidligere elev James Garner. Uniteds tidligere juniortrener forteller at Garner er en leder både på og utenfor banen.

Publisert Sist oppdatert

Av: Paul McGuinness

Denne artikkelen og flere saker kan du lese i nyeste utgave av United-Supporteren!


I denne spalten tenkte jeg å si noen ord om James Garner, som jeg synes er en spennende spiller som fortsatt har mulighet til å klare det trange nåløyet og etablere seg som Manchester United-spiller.

Jeg innrømmer at jeg liker James, både som fotballspiller og person, og jeg kan godt tenke meg at Ole Gunnar Solskjær tenker det samme om han.

Jeg så James mye på feltet da han var 12, 13 og 14 år gammel, og husker at Tony Whelan, Neil Ryan og jeg diskuterte gutten. Vi var enige om at James var moden for alderen. Moden på den måten han hadde stor spille­forståelse til å være såpass ung. Han var også en leder, både på og utenfor banen. Det var en fornuftig gutt med sunne verdier. Han hadde hva vi kaller et voksent hode på unge skuldre.

Da vi testet han i det såkalte «buret», altså spill mot gutter som var tre, fire år eldre, hadde han overhodet ikke noen problemer med å takle den utfordringen. Han var riktignok en spinkel gutt, men det kompenserte han med å lese spillet godt. Han hadde også god mentalitet og alt det fundamentale i orden. Han har alltid hatt rett innstilling.

James Garner Signs a New Contract at Manchester United
KONTRAKT OG UTLÅN: James Garner signerte ny United-kontrakt og tok et nytt utlån i Nottingham Forest.

James har over 20 kamper for England på U17, U18, U19 og U20. Jeg har snakket med noen av England-trenerne på aldersbestemt og de forteller at James har gjort det bra når han har vært på samling. De liker innstillingen hans. Etter min mening har han dessuten perfekt temperament som fotballspiller. Han trener godt og er en veldig årvåken spiller.

I fjorårssesongen fikk han 20 kamper for Watford som var med i kampen om opprykk til Premier League, og fikk deretter like mange kamper for Nottingham Forest som kjemper for å unngå nedrykk fra Championship. Med andre ord spill for to lag med helt forskjellige utgangspunkt og målsettinger.

Jeg tror det var bra for utviklingen til James. Ulikt spill med forskjellig tilnærming og innstilling til kampene. Trenerne i Forest ga også gode rapporter på James. Jeg så en kamp selv, mot Reading, der han leverte en meget solid prestasjon. Championship er en bra liga med mange kamper. Det er en fysisk liga med gode spillere. James fikk altså 40 kamper der, et tydelig signal om at trenerne stolte på han til tross for at han fylte 20 år så sent som i mars.

Han har en bra pasningsfot og er trygg i rollen som sentral midtbanespiller. Det han mangler er kanskje enda litt mer muskler på kroppen, men det er heller ingen tvil om at han ble fysisk sterkere med en hel sesong i Championship. James var ennå bare 17 år gammel da han debuterte for Uniteds A-lag i februar 2019 mot Crystal Palace borte i Premier League. Han står med kun syv kamper til nå, men det skyldes selvsagt det sesonglange utlånet til Watford og Nottingham Forest. James er definitivt en lovende spiller som jeg følger spent med på.

GettyImages-1331223689
MODEN FOR ALDEREN: James Garner fylte 20 år så sent som i mars, men er ifølge sin tidligere trener Paul McGuinness moden for alderen, og har «et voksent hode på unge skuldre.»

Jadon Sancho er Uniteds store signering denne sommeren. Jeg skal ikke lyve på meg stor kunnskap om Sancho fra juniorkarriere, men jeg husker meget godt en kamp der jeg så ham i aksjon for Manchester City. Det var i en U15- eller U16-kamp borte mot Liverpool. Til tross for at jeg bare så ham den ene gangen på aldersbestemt, gjorde han et sterkt inntrykk. Han var virkelig giftig og scoret tre eller fire mål i den kampen. Han skapte dessuten en rekke sjanser, og sto også for presise pasninger og innlegg.

Jeg husker jeg tenkte «ja, dette ser definitivt ut som en gutt som kan klare det». Den gangen var han også fysisk sterkere enn de fleste andre spillerne i den kampen. Han var dessuten raskere, men med Sancho var det ikke bare fart, men definitivt «skill» også. Jeg mener Sancho er akkurat den type spiller United trenger.

Det er en stund siden United har hatt en skikkelig høyrekant fordi Rashford, Martial, James og Lingard foretrekker å spille på venstre og skjære inn i midten. Sancho kan spille venstre også, men jeg vil tro United har kjøpt Sancho først og fremst med tanke på høyrekanten. Det fine med Sancho er at han behersker både å gå på utsiden av backen og slå innlegg fra dødlinjen, eller skjære inn. Sanchos ankomst gir laget flere muligheter. Jeg vil påstå at United er godt rustet offensivt nå, med Cavani, Sancho, Rashford, Martial og Greenwood, alle spillere som skaper og gjør mål, og det gir manageren luksusen av å la noen av dem starte på benken og komme inn med friske bein.

Southampton v Manchester United - Premier League
PERFEKT FOR UNITED: Paul McGuinness så Jadon Sancho for Manchester City på aldersbestemt. Sancho gjorde tre eller fire mål, og imponerte McGuinness stort. Uniteds tidligere juniortrener tror Sancho vil passe perfekt inn i United.

Jeg tror ikke ankomsten av Sancho vil begrense mulighetene til Mason Greenwood. Mason kan spille høyre, venstre eller i midten. Da Mason var i akademiet spilte han i alle de offensive rollene. I dagens moderne fotball er det dessuten stadig mer vanlig at man har tre offensive spillere som alternerer på plassene og bytter posisjon underveis i kampene.

Nå er det meget sjelden at en ung spiller slår gjennom fra akademiet til A-laget som ren spiss. Det var velkjent for noen år siden, men ikke nå lenger. Fotballen er i stadig endring og nå er det vanlig at en ung spiller lærer seg å spille på kantene og etter hvert kanskje ender opp som en nier, eller han forblir en offensiv spiller som er fleksibel på topp.

Det er bra for en klubb å ha flere muligheter. På den måten kan laget spille på én måte den ene helgen og på en annen måte uken etter. Et annet viktig moment i det offensive spillet er at spissen må spare krefter og ha friske bein. Man ønsker ikke at spissen skal løpe rundt og jage ball unødvendig. I slutt­minuttene kan det godt skje at spissen trenger å gjøre en spurt som kan bli avgjørende for kampen. Det er da du behøver spissen for et knockout-slag.

For Uniteds del er det derfor viktig at United lar de offensive spillerne få hvilen de behøver. Enten ved at de ikke spiller hver kamp, eller at de slipper å spille 90 minutter, pluss som nevnt at laget må spille sånn at spissen underveis i kampene kan rasjonere på kreftene.

Manchester United v Leeds United - Premier League
FORMSTERK ÅPNING: Mason Greenwood scoret mot både Leeds og Southampton.

Avslutningsvis noen ord om min tidligere elev Jesse Lingard, som var en av de viktigste spillerne da vi vant FA Youth Cup-finalen mot Sheffield United og Harry Maguire, i 2011.

Hvilken sesong Jesse opplevde i 2020/21! Først fikk han gjennomgå på grunn av negativ medieomtale, men også fordi han hadde skrevet eller postet noe lite gjennomtenkte ting på sosiale medier. Det er sånt man lærer av, men det var uansett blåst ut av alle proporsjoner nettopp fordi han spiller for Manchester United og plutselig skulle alle mene noe om det.

Jesse har også hatt noen utfordringer på den private fronten. Det er ingen tvil om at slike ting, utfordringer privat og negativ medieomtale med hets fra folk, påvirker prestasjonene på banen. Derfor gledet det meg stort at Jesse fikk den imponerende vårsesongen på lån for West Ham. Jesse fikk en ny vår under David Moyes, selvtilliten kom tilbake og det var herlig å se hvor «fit» og frisk han var. Ja, han gjorde det såpass godt at han etter min mening var uheldig som ikke kom med på Englands tropp til EM.

Manchester United Pre-Season Training Camp
GODT AV UTLÅN: Jesse Lingard hadde, etter oppfatningen til Paul McGuinness, godt av utlånet i West Ham. McGuinness håper nå at Ole Gunnar Solskjær og United beholder spilleren som var med å vinne FA Youth Cup under McGuinness i 2011.

På et lag trenger du spillere som er villige til å løpe både med og uten ball og Jesse er en sånn type spiller. Alle Uniteds tidligere storlag har hatt spillere som jobber med og uten ball. For meg er Jesse Lingard en stor ressurs for troppen. Glem heller ikke at han har et herlig skudd og han kan spille i flere posisjoner, høyre, venstre, nummer 10 eller på midten. Han har bra samarbeidsspill med de andre spillerne og han er dyktig på kombinasjonsspill. Han en humørspreder i garderoben, og ikke minst vet han alt om Uniteds historie og tradisjoner etter å ha vært i klubben siden han var liten gutt.

Jeg vet ikke hvordan United tenker, men jeg synes Jesse fortsatt har så mye å tilby at hvis du spør meg så bør United vokte seg for å kvitte seg med Jesse bare for å få inn litt penger.

Tirsdag kveld kan James Garner spille sesongens første kamp når Nottingham Forest møter Wolverhampton i FA-cupen.

Powered by Labrador CMS