– Han vil være den ultimate forsterkningen

MANCHESTER: – David Moyes bør se til Tyskland for å løse midtbaneproblemet, sier Viasat-kommentator Roar Stokke.

Publisert Sist oppdatert

Etter at United hadde sikret gruppeseieren mot Shakhtar Donetsk tirsdag kveld, tok den erfarne Viasat-kommentatoren seg god tid til å analysere sesongen så langt for United.no.

Samtidig som han har latt seg imponere av Uniteds resultater i Champions League, mener Stokke at Uniteds ustabilitet i Premier League gjør det nødvendig for David Moyes å handle lurt i januar.

Og lite ville vært lurere enn å hente Borussia Dortmunds midtbanemotor Ilkay Gündogan.

– Trenger den kreative kraften

– Gündogan er en drivende, kreativ og skapende midtbanespiller. Han har en suveren fotballforståelse og er defensivt meget sterk. Dessuten er han fremdeles ung, (fylte 23 i oktober red anm.) og kan prege United i mange år. For meg ville han vært den ultimate forsterkningen for et United lag som trenger en ny Paul Scholes. Da tenker jeg ikke en rødhåret plugg på 1.68, men en skapende og kreativ midtbanespiller av topp internasjonal klasse. Jeg har selvsagt ikke glemt at United har Michael Carrick i bakhånd, men han er 30 pluss og akillesskader kan være skumle, sier Stokke.

Den erfarne fotballkommentatoren tror ikke at den tyske landslagsspilleren vil bli en billig mann, men tror samtidig at det er realistisk  for United å få Gündogan om et eventuelt bud ligger i størrelsesorden 40-50 millioner pund.

inni_sak_roar_stokke_viasat
MONEY TALKS: Uniteds direktører må innrette seg etter dagens situasjon, mener Roar Stokke.

– De beste spillerne koster. Det så vi da Gareth Bale dro til Real Madrid. Jeg tror Bale ville passet perfekt inn i United. Han kunne blitt en ny Ryan Giggs, en ny «Welsh Wizzard» med potensiale til å score mange mål. I stedet gikk han til Madrid. Money Talks og det er jeg sikker på at Uniteds direktører skjønner. Men de må også innrette seg etter det. Borussia Dortmund er ikke lenger i en posisjon hvor de må selge, men jeg tror de vil lytte til bud på Gündogan om de havner på opp under 50 millioner pund, sier Stokke.

Kommentatoren tror et stjernekjøp i januar kan være katalysatoren som for alvor får fart på United.

– Jeg tror det må nytt blod inn. En del spillere har fått tid, men har likevel ikke har innfridd. Anderson, Young og Chicharito er eksempler på spillere som ikke har tatt det neste steget. Kanskje er det på tide at disse spillerne får andre utfordringer, United kan frigjøre kapital og investere i spillere som vil løfte laget. Arsene Wenger sa en gang at det noen ganger var viktig med en forandring for forandringens skyld. Nye fjes, nye kvaliteter, ny giv. Det er viktig for å holde de andre spillerne på tå hev. United fikk den med Van Persie i fjor. Arsenal fikk det med Özil denne sesongen, sier Stokke.

– Klopp ville vært topp

Men er Moyes den rette mannen til å løfte United videre? Meningene blant eksperter og United-fansen er delte.
Viasat-kommentatoren har ikke lagt skjul på at han mener Dortmund-trener Jurgen Klopp ville vært en utmerket arvtaker for Sir Alex Ferguson, og synes det er underlig at Ferguson selv fikk så mye å si når hans etterfølger skulle utpekes.

– Kanskje så Ferguson en yngre utgave av seg selv i Moyes, men jeg tror United ville vært best tjent med en manager som kunne tilført laget en ny dimensjon, og Klopp representerer en fotball det er lett å bli glad i. Dessuten er han en smule halvgal i positiv forstand. Han opparbeider seg respekt i spillergruppen og han ville hatt respekt for United som klubb, uten å ha overdreven respekt for det andre hadde gjort før ham. Han har stor nok selvtillit til å gå egne veier og tro på sin egen filosofi, sier Stokke.

Viasat-kommentatoren vil imidlertid ikke slenge seg på noe hylekor mot David Moyes, og sier Moyes ikke kan dømmes ut fra troppen han overtok fra Ferguson.

– Moyes må få tid til å sette sitt preg på laget og hente de spillerne han mener vil representere den fotballen han ønsker United skal spille. Samtidig mener jeg Ferguson, til tross for alt det fantastiske han gjorde for United, overlot en stall til Moyes der den nødvendige fornyelsen av laget ikke hadde blitt iverksatt. Nå blir det i stedet Moyes sin jobb å sette i gang denne prosessen, samtidig som han skal holde United i toppen. Det er en formidabel utfordring , sier Stokke.

Topp fire er godkjent

davide
GOD: David Moyes kan gjøre en god jobb for United, tror Stokke.

Likevel mener Stokke at Moyes kan klare det.

– Jeg er ikke i tvil om at Moyes er en god manager som kan gjøre en god jobb for United, men det stilles helt andre krav til ham nå enn det tilfellet var i Everton. Da var en 6-7 plass og en god FA-cup godkjent. Det er det ikke i United. Og over tid forventes trofèer. En kan også stille spørsmål ved hvor lurt det var å endre hele trenerteamet.

– Så langt virker det som om United sliter litt med å finne sin identitet under Moyes. Van Persie, og Ikke minst Kagawa er vant til managere med en tydelig identitet og stil, med Moyes har det vært vanskelig å finne en rød tråd så langt. Nederlandske journalister jeg snakker med sier at Van Persie er misfornøyd med stilen til Moyes. Langpasninger og litt gammeldagse treningsmetoder samt at United ikke spiller på hans sterke sider, har skapt en viss frustrasjon. I United må Moyes håndtere slike utfordringer uten at det skal gå ut over det sportslige. Det er ikke enkelt, sier Stokke.

Han tror imidlertid at United vil slå tilbake, og føler seg overbevist om at United vil kapre en Champions League-plass når status gjøres opp i mai.

– Det er så mye vinnerkultur og så mange vinnerskaller i dette laget at jeg er sikker på at det snur snart. Spillerne blir trigget av motgang. De har rett og slett for mange gode spillere til å ramle utenfor topp fire. De vinner ikke serien, men med en litt heldig trekning i Europa, bra spill i hjemlige cuper og en bedring av formen i ligaen kan sesongen bli bra likevel, sier han.

Og legger til:

– Jeg tror United vil bli blant de fire beste, og det mener jeg vil være godkjent av Moyes i hans første sesong. Neste sommer vil Moyes for alvor kunne begynne arbeidet med å bygge sitt lag. Først når han får anledning til å gjøre det, kan vi også felle en dom på om han er rett mann for United, sier Stokke.

Powered by Labrador CMS