– Løp og kjøp

– Men det er noen spørsmålstegn ved Ilkay Gündogan nå, sier Viasats Roar Stokke.

Publisert Sist oppdatert

– Han vil være den ultimate forsterkningen.

Det sa Roar Stokke til united.no da United jaktet på Paul Scholes’ erstatter for et par år siden.

– Gündogan er en drivende, kreativ og skapende midtbanespiller. Han har en suveren fotballforståelse og er defensivt meget sterk, la han til.

Den 24 år gamle midtbanespilleren forsvant imidlertid ut med en stygg ryggskade i august 2013 – en ryggskade som i verste fall hadde vært karriereødeleggende. Han var ute i 14 måneder, kom først tilbake i oktober 2014, og har først blitt matchet for fullt siden februar.

Nå er han igjen sterkt koblet til United, men hvor god er han?

United.no tok en titt på ham i tirsdagens seier mot Bayern München i den tyske cupen, og det er i alle fall klart at klokskapen og pasningskvaliteten som ballfordeler er intakt – selv mot en så sterk motstander som Bayern.

–  Et par spørsmål

Viasat-kommentator Roar Stokke. FOTO: VIASAT
Viasat-kommentator Roar Stokke. FOTO: VIASAT

Viasats Roar Stokke, som har sett så godt som alle kamper Gündogan har spilt etter comebacket – og de fleste før skaden – er heller ikke i tvil da united.no spør om vurderingen nå.

– Det er noen andre hensyn å ta denne gangen. For det første er han ikke like dominerende nå som han var før ryggskaden, men forklaringen på det er enkel nok: Han har jo kommet tilbake i et Dortmund som ikke har vært like gode.

– Det andre er om ryggskaden er 100 prosent leget, eller om det er en mulighet for at han plages litt av ryggen – og at den ekstreme belastningen toppfotball medfører kan føre til at den forverres, fortsetter han.

– Kan spille for alle

Likevel er han ikke i tvil om at Gündogan vil være rett kjøp. For alle.

– Hvis jeg skal være tabloid så blir det: Løp og kjøp, sier Stokke – som kommenterte tirsdagens kamp mellom Bayern og Dortmund for Viasat.

– Han er en midtbanespiller som kan inn på hvilket som helst lag i hele Europa og gjøre det bra. Han kan spille for Barcelona, Real Madrid og også Bayern München – selv om det bare er Bayern som vet om det er noe i ryktet som koblet ham til dem før tirsdagens kamp. Gündogan kan også spille for alle lagene i Premier League – da selvsagt inkludert United.

20061022_l_pool_scholes_large

– Han har et veldig godt pasningsbein, har gode visjoner i spillet sitt og kan fungere både som ballvinner, er god med ball, løper mye og er taktisk sterk. Det er akkurat det som kreves av en moderne topp midtbanespiller – at han behersker alle spillets faser.

– Det er rett og slett en fryd at han har ristet av seg ryggskaden, og det eneste spørsmålstegnet er om den kan volde ham senere problemer. Jeg vil si at han er på 90 prosent av nivået han var på før skaden, men han har hatt bra progresjon i vår, og er i ferd med å likne på sitt gamle jeg.

Fast siden februar

Gündogan har blitt 24 år gammel, og etter karrierestarten i Bochum og Nürnberg er han nå inne i sin fjerde sesong i Dortmund. Han har spilt 16 kamper for Dortmund siden februar, og har også gjort comeback på det tyske landslaget. Sånn sett virker det altså som om ryggproblemene akkurat nå er i sjakk – eller kanskje borte for godt.

Så er spørsmålet om Gündogan – som Jürgen Klopp – forlater Dortmund etter sesongen – og altså om Manchester blir neste stoppested.

Powered by Labrador CMS