Hylles av serbisk journalist

Visste du at Uniteds 17 år gamle målvakt bare har sluppet inn syv mål på ni kamper i serbisk toppdivisjon?

Publisert Sist oppdatert

Mens de fleste av dere var ute i sentrum for å se på borgertog og spiser pølser og is på Norges nasjonaldag – 17. mai – i år kom bekreftelsen på sommerens første kjøp da 17 år gamle Vanja Milinkovic-Savic ble enig med Manchester United om en overgang til rødtrøyene fra moderklubben FK Vojvodina.

United bestemte seg for å låne ut ungguten tilbake til Vojvodina, for å gi ham kamperfaring, i og med at konkurransen allerede var stor i United.

På den tiden hadde ikke Milinkovic-Savic spilt én eneste kamp for Vojvodinas førstelag, men står per 19. oktober med ni ligakamper for klubben som har hatt sin beste ligastart noen sinne. Og på de ni kampene har han bare sluppet inn syv mål, mens Vojvodina ligger på andreplass i serbisk toppdivisjon, tre poeng bak Partizan Beograd.

– Vanvittig reaksjonsevne

– Manchester United bestemte seg for å leie ham ut til Vojvodina for der ville han få spilletid – og han har utnyttet muligheten på best mulig måte med strålende prestasjoner i det som har vært Vojvodinas beste sesongstart noen sinne, sier ekspert på serbisk fotball, Igor Mladenovic, til United.no, og opplyser videre:

– To av Uniteds trenere var å så ham trene denne uken, og de sa de var fornøyd med ham.

– United la merke til hans strålende fysiske egenskaper (2.02meter høy) da de signerte ham. Refleksene hans i én-mot-én-situasjoner er vanvittige, han er også svært styrende i boksen.

Men målvakten har også en liten svakhet, ifølge fotballjournalisten som til daglig skriver for den engelske avisen The Guardian.

– Men balldistribueringen hans kan fortsatt forbedres, sier han til United.no.

– Veldig profesjonell

– Utenfor banen er han veldig forpliktet til fotballen og han opprettholder en veldig sunn livsstil, uttaler han videre.

– Han er veldig voksen, og har en veldig profosjonell livsstil utenfor banen når det gjelder diett og soverutiner. Han kommer også fra en sportslig familie (faren Nikola var fotballspiller, moren Milana var basketballspiller, mens broren Sergej spiller for Genk i belgisk liga).

Unggutten som bemerket seg på U19-landslaget ved å holde buret rent to kamper på rad for et par uker siden tar heller ikke av selv etter å ha signert for verdens største klubb, ifølge Mladenovic.

– Han holdt også en ganske «down to earth»-holdning selv etter å ha signert for United.

Følg Igor Mladenovic på Twitter her.

Kommende landslagskeeper?

Etter å ha gjort sakene så bra på klubbnivå allerede som 17-åring, er jo fremtiden bare nødt til å se lys ut med tanke på landslagsspill.

– Utviklingen hans videre de kommende sesongene vil bli en nøkkelfaktor for om han blir en verdensklassekeeper eller ikke.

– Serbia har lidd litt av mangel på bredde og kvalitet blant målvaktene sine, men nylige prestasjonene av både Uniteds Milinkovic-Savic og Røde Stjerners Predrag Rajokvic tyder definitivt på at ting har snudd seg. Jeg kan glatt se for meg at Vanja blir kalt opp til A-landslagets kvalifiseringskamper til 2018-VM.

Men syv baklengsmål på ni kamper er jo svært imponerende. Er Milinkovic-Savic ene og alene grunnen til dette – eller er det en blanding av godt forsvarsspill og god målvakt?

– Definivivt en miks av begge deler i og med at Vojvodinas forsvar også har noen lovende spillere som 18 år gamle Srdjan Babic. Serbias U21-venstreback Bojan Nastic har også vært i god form.

Få visste hvem han var

Det var vel svært få – om noen i det hele tatt – som hadde hørt om den 2.02 meter høye serberen da beskjeden fra Manchester United kom 17. mai. Til og med for sine egne landsmenn var han ikke allment bekjentskap.

– Vanja Milinkovic-Savic var ikke en gang spesielt kjent i Serbia da han signerte for Manchester United forrige sesong. Han ble anbefalt til United av Budimir Vujacic (tidligere fotballspiller) og klubben bestemte seg for å ta en ytterligere titt på han etter at han imponerte for Sebias U19-lag da de spilte 1-1 hjemme mot Tyskland 31. mars, sier fotballjournalisten til United.no.

– Uniteds speideravdeling viste tydelig interesse i det markedet da de på den tiden kontaktet meg og etterspurte informasjon på en rekke serbiske talenter i samme aldersgruppe, fortsatte han, og avsluttet:

– Han er en interessant personlighet. Han ser mange forskjellige idretter utenom fotball, og har en stor lidenskap for muskk (amerikansk rap), og filmer – spesielt skandinaviske(!) filmproduksjoner.

Så da er det bare å håpe at Manchester United har funnet en ny serbisk bauta idet Nemanja Vidic forlot Old Trafford-portene ved endt fjorsesong.

Følg Igor Mladenovic på Twitter her.

Powered by Labrador CMS