United-spilleren som ble norsk landslagssjef

HISTORISK TIRSDAG: Ja, visste du at det har skjedd?

Publisert Sist oppdatert

Fantastisk. Uniteds historie er intet mindre enn fantastisk.

Det fikk jeg igjen en bekreftelse på forrige uke.

For kall meg gjerne lite opplyst, men jeg hadde ikke hørt – eller i alle fall glemt – at en tidligere United-spiller faktisk også ble landslagstrener for Norge.

Men jo, det har skjedd.

Og her er den herlige historien om Vince Hayes.

Sveiser eller fotball?

Født i 1879 utdannet unge Vince seg til å bli sveiser ved århundreskiftet. Fotball var imidlertid mer moro, og han ønsket derfor i stedet en karriere innen fotballen.

Det lyktes han med.

Manchester United ble først Manchester United i 1902, men året før navneendringen skrev Hayes, 22 år gammel, under for Newton Heath som laget het i starten.

Det skulle bli starten på en turbulent United-karriere. Etter 60 kamper på de første fem sesongene, brakk han nemlig begge beina i 1905. Og som om ikke det var nok – akkurat da Hayes var på vei tilbake sa det knekk igjen i et av beina.

Hayes endte opp med to år uten en eneste kamp, og forlot United i 1907 til fordel for Brentford. I hans fravær vant United så klubbens første ligagull i historien, og få ville vel trodd at Hayes fikk noe mer å gjøre i klubben.

Men det skjedde.

FA-cupmester

Etter ett år i Brentford – og med begge beina på rett plass – returnerte han nemlig til Bank Street – som Uniteds hjemmebane het den gangen. Hayes spilte seg inn i forsvarsrekka igjen, og fikk også med seg FA-cupseieren i 1910 – selv om et ribbeinsbrudd førte til at han måtte gå av banen i 2. omgang i 1-0-seieren over Bristol City i finalen.

Halvannet år etter, i 1910, var United-karrieren over for godt etter totalt 130 kamper og totalt ti sesonger i United-trøya.

Men Vince Hayes var overhodet ikke ferdig.

Ingen lykke

Etter ett år som spiller for Bradford Park Avenue tok han nemlig steget ut i verden – som trener – og første stoppested ble Norge.

Norge skulle nemlig delta i sommer-OL i Stockholm, og var selvsagt interessert i å komme fra det på best mulig vis. Dermed gikk de til fotballens vugge, ansatte en engelskmann som trener og den engelskmannen var 33 år gamle Vince Hayes.

Storbritannia var turneringens store favoritt, og gikk også seirende ut av turneringen, men kunne Hayes lede Norge til suksess

Nei.

Det begynte med 1-2-tap for Sverige i en treningskamp før OL. Deretter ble det 0-6-tap mot Ungarn.

Men hvordan skulle det gå i OL-turneringen?

Det skulle ikke gå bra.

I hovedrunden røk Norge ut på første forsøk etter å ha blitt knust med hele 7-0 av Danmark, og i taperturneringen gikk det heller ikke bra. Østerrike slo Norge ut av OL etter 1-0-seier der, og dermed var OL – og det norske landslagseventyret – over for Hayes.

Saken fortsetter under bildet.

(Bildet under er fra lerkendal.net – og er av den norske OL-troppen i 1912.)

Flere nedturer

Hvordan man reiser seg etter nedturer er gjerne et bevis på hvor sterk man er, og Hayes skal ha for at han aldri ga seg til tross for at resten av trenerkarrieren heller ikke ga noen store resultater.

Etter Norges-forsøket fikk han sjansen hos Wiener SC i Østerrike – en klubb som før hans ankomst kun hadde endt ett poeng bak gullvinner Rapid Wien. Med Hayes ved roret datt de til 3. plass – 12 poeng bak Rapid.

Hayes dro så tilbake til England for å bli spillende trener i Rochdale, før han fikk en siste sjanse i utlandet i 1923. Atletico Madrid drømte om at Hayes kunne være mannen som ledet dem til noe i nærheten av nivået Real Madrid var på, men slik gikk det ikke.

I det regionale mesterskapet vant Real greit også etter at Hayes ankom Spania, og Atletico Madrid måtte nøye seg med 3. plass – også bak Racing Club Madrid og delt på poeng med Madrid Gymnastics.

Og der stopper historien om Hayes.

Når han døde, det står heller ikke noe sted i historien.

Her kan du lese Hayes´ profil på united.no.

(Kilder: United.no og Les Robifs)

Powered by Labrador CMS