Gule og blå – og røde

Dette er svenskene som har spilt for Manchester United.

Publisert Sist oppdatert

Det er Sveriges nasjonaldag, og vi henter dermed frem igjen saken vår om svenskene som har spilt for United.

Victor Lindelöf er den femte svensken som spiller for Manchester United (vi tenker her på førstelagsspillere, så akademispillere som Anthony Elanga blir ikke medregnet).

Her er oversikten over spillerne som er gule og blå – og røde.

Jesper Blomqvist

Danmark hadde Peter Schmeichel (og hadde tidligere hatt Jesper Olsen og John Sivebæk). Norge hadde Ole Gunnar Solskjær, Henning Berg, Ronny Johnsen og Erik Nevland.

Det var på tide med en svenske på Manchester Uniteds førstelag. Jesper Blomqvist ble den svensken.

Blomqvist kom til United sommeren 1998, litt i skyggen av signeringene av Jaap Stam og Dwight Yorke, og fikk mye spilletid den første sesongen. I alt 38 kamper (alle turneringer) ble det, og på de kampene scoret han ett mål. Han gjorde en respektabel jobb, men heller ikke så mye mer, men suspensjonene til Roy Keane og Paul Scholes gjorde at han startet Champions League-finalen i 1999 for United. Han ble byttet ut i det 67. minutt, men var likefullt med på en av våre aller største dager.

Det ble Blomqvists siste kamp for United, siden de neste sesongene ble ødelagt av et skademareritt som fortsatte også etter United-tiden.

FÖRST: Jesper Blomqvist.

Bojan Djordjic

Bojan Djordjic kom til United i 1999, og fikk Jimmy Murphy-prisen som klubbens beste unge spiller etter sin første sesong.

Han ble sett på som et stortalent, men hadde ikke den utviklingen United og Djordjic selv ønsket. På slutten av sin andre sesong fikk han et kvarter på bortebane mot Tottenham, uten at han klarte å hindre et reservepreget United i å tape 1-3.

Tap for et reservepreget United ble det også den andre gangen Djordjic kom på banen for United. Han spilte fra start (ble erstattet av Daniel Nardiello med rundt 20 minutter igjen) da United ble smadret 0-4 mot Arsenal på Highbury i den bortprioriterte ligacupen.

Det ble hans siste kamp for United. 0-0-2 er ikke den hyggeligste statistikken, og karrieren generelt ble heller ikke like bra som talentet kanskje tilsa.

TAPTE BEGGE KAMPENE SINE: Bojan Djordjic.

Henrik Larsson

Zlatan er ikke den første legendariske svenske spissen som har dukket opp i United mot slutten av karrieren.

I desember 2006 ble det kjent at United fra januar av ville få «Henke» på lån fra Helsingborg i litt over to måneder, for å gi United flere muligheter på topp, og allerede i debuten ble det mål mot Aston Villa.

Senere scoret han også mot Watford i ligaen, og et seiersmål mot Lille i Champions League, og da han kort tid etter låneoppholdet kom tilbake som en del av et Europa-lag som skulle spille en oppvisningskamp mot United, fikk han stående applaus fra Old Trafford-publikummet. Henke blir husket med glede i Manchester.

SVENSK LEGENDE: Henke Larsson så ut til å ha en positiv effekt på lagkameratene i løpet av sitt opphold på Old Trafford, og han bidro også med tre mål.

Zlatan Ibrahimovic

Den svære svensken kom til United sommeren 2016, og til tross for hans relativt sett høye alder, var forventningene enorme siden han jo hadde vært en verdensklassespiller i en årrekke.

Ibrahimovic startet oppskriftsmessig med et sent seiersmål i Community Shield mot Leicester. Han scoret også i sin første ligakamp, mens det ble to scoringer i den første kampen på Old Trafford.

Ibrahimovic fortsatte å score jevnt og trutt, og ble Uniteds toppscorer med til sammen 28 mål – 17 av dem i ligaen. Han scoret to mål i ligacupfinalen, inkludert vinnermålet, og han var ventet å spille en viktig rolle i Europa League-innspurten også. Slik gikk det altså ikke. Zlatan ble stygt skadet, og var ute i lang tid. Heldigvis kunne vi likevel løfte Europa League-trofeet på Friends Arena, der Ibrahimovic nok gjerne skulle likt å spille en nøkkelrolle.

I august 2017 ble det klart at svensken tok en ny sesong i United, og på senhøsten returnerte han til fotballbanen. Dessverre var det tydelig at han ikke var helt klar for det, men han fikk i alle fall sikret seg en ny scoring for klubben, og han endte med 29 mål på sine 53 kamper for Manchester United.

LIGACUPHELT: Zlatan Ibrahimovic scoret to mål i ligacupfinalen mot Southampton.

Victor Lindelöf

Lindelöf hadde imponert i Benfica – nok til at José Mourinho bestemte seg for å handle med klubben han var manager for i ni ligakamper i år 2000.

Da vi så Lindelöf i aksjon i starten, så kunne vi begynne å lure på om det ville bli flere kamper for han enn ni. Den sympatiske svensken virket nervøs, og gjorde en del enkle feil, allerede på sommerturnéen. Det ble ikke så mye bedre da han fikk sjansen i tellende kamper, for plutselig fikk uhellene konsekvenser også, men heldigvis spilte han seg etter hvert opp, og i 2018/19-sesongen var han en av de aller største favorittene til å bli kåret til årets spiller på prisgallaen på Old Trafford (det ble heller Luke Shaw).

FAST PÅ LAGET: Victor Lindelöf.

Foreløpig står Lindelöf med 69 kamperog én scoring for United.

Han er med det den svensken med flest kamper for Manchester United.

Hvilken av disse spillerne er din favorittsvenske?

Powered by Labrador CMS