Slik er den nye handsregelen

Man kan ikke score eller skape sjanser om ballen tilfeldigvis streifer armen.

Publisert Sist oppdatert

Det er i underkant av to måneder til Premier League-sesongen sparkes i gang. Under sesongoppkjøringen vil nok Ole Gunnar Solskjær gå gjennom en del taktikk med spillerne, men kanskje han også burde gå gjennom reglene. 

Flere nye regler trer nemlig i kraft fra kommende sesong. De fleste har nok fått med seg at VAR blir å se i Premier League, men også reglen for hands er blitt fornyet.

Den gamle regelen innebar at en «blåsbar» hands måtte være med overlegg, altså bevisst utført. De to faktorene som spilte inn var armens bevegelse, samt distansen fra ball til hånd før ballen sparkes i hånda til en spiller.

Mye av kritikken til regelen er at det dømmes på skjønn, og at en situasjon hvor en ball treffer noen i hånden kan passere, om dommeren tror det var et uhell – det er derfor vanskelig å gjøre det helt rettferdig.

STRAFFEN I PARIS: Skuddet fra Diogo Dalot, som traff en PSG-arm før den seilet videre over dødlinja, endte med straffesparket som sendte United til kvartfinalen i Champions League. Om det var riktig dømt ble kraftig diskutert, men kommende sesong ville den samme situasjonen være en udiskutabel hands.

Den nye regelen spesifiserer at det vil bli blåst for hands om det skapes en sjanse, eller scores et mål, etter at ballen har truffet en arm, uavhengig av spillerens intensjon.

I en situasjon hvor ballen treffer en arm som er over skulderen vil det sannsynligvis blåses. Det samme gjelder om en spiller har gjort kroppen sin unaturlig større – som igjen bringer inn skjønn.

Om armen er inntil kroppen, eller en spiller tar seg for i et fall, vil det som regel ikke blåses for hands.

De som så kvartfinalen i Champions League mellom Manchester City og Tottenham husker nok målet til Fernando Llorente. Ballen var såvidt innom armen hans før den gikk i mål. Åpenbart ikke intensjonen til spanjolen. Det målet ville blitt annullert med de nye reglene. 

I slutten av mai skrev vi en sak om flere nye regler som trer i kraft kommende sesong. Les den her.

Powered by Labrador CMS