Vurdering: Guillermo Varela

Ans. red. Dag Langerød har sett nærmere på nyinnkjøpet Guillermo Varela i hans to første kamper i U20-VM. Her er hans vurdering.

Publisert Sist oppdatert

Guillermo Varela er Uniteds eneste nye kjøp så langt denne sommeren. Den 20 år gamle uruguayaneren  fikk én eneste A-kamp for Penarol før han skrev under for United , og aldri har spilt for Uruguays A-landslag.

Fakta om Guillermo Varela

Navn: Guillermo Varela Olivera
Født: 24. mars 1993 i Montevideo, Uruguay
Høyde: 171 cm
Tidligere klubb: Club Atlético Peñarol
Posisjon: Høyreback
Landskamper: Uruguay U20
Aktuell: Eneste nye spiller i United så langt i sommer. Spiller nå for Uruguay i U20-VM.

Varela imponerte under et treningsopphold på Carrington, og det var en av de viktigste årsakene til at United kjøpte ham. Han er imidlertid ukjent for de fleste, og derfor har United.no  sett nærmere på ham i Uruguays to første kamper i U20-VM.

Og for å ta det viktigste først: Ja, det var lett å se at United likte det de så.

Uruguay tapte riktignok sin første kamp, mot Kroatia, før de onsdag ettermiddag slo tilbake med en 2-0-seier mot New Zealand. Det betyr at de har en brukbar sjanse til avansement før siste gruppespillskamp mot Usbekistan. Årsaken er at hele 16 av de 24 lagene som deltar i gruppespillet avanserer til knockout-spillet.

Det skal riktignok sies at Varela ikke har blitt satt på altfor store prøver i de to første kampene, men det er to ting som har imponert: Farten og hodespillet.

Varela er bare 171 centimeter høy, men har i begge kamper vunnet hodedueller mot større motstandere. Han viser også en imponerende timing i hodespillet.

Når det gjelder fart er det ingen tvil om at han er veldig rask, og Varela bruker farta til å stikke oppover høyrekanten når sjansen byr seg, og til å komme seg i posisjon igjen når ballen passerer ham.

Det er de to mest åpenbare kvalitetene han har vist i de to første kampene, og det er nok til at jeg gleder meg til å se utviklingen hans i United. Det har vært lett å la seg begeistre av utviklingen til Rafael i de fem årene han har vært i klubben, og selv om Varela er 2,5 år eldre enn hva Rafael var da han ankom Carrington så er ikke 20 altfor høyt. Glem for eksempel ikke at Tom Cleverley først slo gjennom i United som 22-åring.

Det trengs imidlertid mer enn fart og godt timet hodespill for å være back, men for å være helt ærlig er det vanskelig å si noe altfor klart etter de to første VM-kampene.

Varela sammen med United-topp Michael Boliongbroke etter at han har skrevet under.
Varela sammen med United-topp Michael Bolingbroke etter at han har skrevet under.

Varela virker flink til å støte tett opp i motspiller og kan også takle, men han har blitt satt på for få prøver til å fastslå noesikkert om taklingsstyrke etter de to første VM-kampene. Det er også vanskelig å si noe klart om posisjoneringen hans, selv om det skal sies at han noen ganger støter vel aggressivt inn i motstandere. Skulle de klare å flikke ballen videre og snu opp kan han selvsagt få problemer med å hente seg inn igjen selv om farten er stor.

Pasningsspillet virker ok, men det skal sies at mot New Zealand tok Uruguay en tidlig ledelse, og etterpå gikk nesten alle pasninger fra Varela tilbake til midtstopper. Det var andre som angrep, og defensivt virket uruguayanerne meget opptatt av å holde fasongen. Det var først helt på tampen, på 2-0, at han tok enda mer sjanser offensivt. Da kom han én gang til innlegg fra høyrekanten, men innlegget forsvant over alle i straffefeltet, før det endte hos en medspiller på motsatt side. Han fulgte i sluttminuttene også med opp sentralt i angrep, og viste fin ro da ballen plutselig falt til ham på 18 meters hold og han spilte den videre til en lagkamerat.

To VM-kamper, mot Kroatia og New Zealand, er likevel altfor lite til å gi en klar vurdering av Uniteds nye høyreback. Glem heller ikke at United har brukt spillere som Rafael, Antonio Valencia, Chris Smalling og Phil Jones på høyrebacken det siste året. Det kan derfor ta tid før Guillermo Varela blir å se på A-laget, i alle fall i noe annet enn en ligacupkamp.

Talentet er imidlertid lett for alle å se, og kanskje kan han raskt ta store steg under David Moyes’ ledelse.

Powered by Labrador CMS