Se hvem som har tatt steget

Manchester United har vært trist skue siden Sir Alex Fergusosn avgang. Men 11 akademispillere har fått debuten sin siden 2013.

Publisert Sist oppdatert

Angrepsfotball og tillit til ungguttene var lenge kjennetegnet til et svært sukessrikt Manchester United-lag som vant alt som var å vinne på 1990- og 2000-tallet. Det mest kjente eksempelet er «Class of ’92» som besto av Ryan Giggs, David Beckham, Phil og Gary Neville, Paul Scholes og Nicky Butt.

Siden har United jevnlig produsert spillere til både eget lag og til andre lag, enten lengre ned på Premier League-tabellen, eller nedover i divisjonssystemet.

Mot Fergusons siste år handlet det nok imidlertid mer om å vinne troféer enn å eksperimentere med unggutter. La oss unngå å snakke om Paul Pogba.

Men hvordan har det sett ut siden Ferguson forlot – og under David Moyes og Louis van Gaal?

Hele 11 spillere har tatt steget opp fra U21-laget og fått debuten sin på a-laget. Med vekslende hell.

Totalt antall kamper (ikke i bare den gitte sesong) i parentes.

2015/2016 (Louis van Gaal):

 • Guillermo Varela (2)
 • Cameron Borthwick-Jackson (6)
  Cameron Borthwick-Jackson.
  Cameron Borthwick-Jackson.

Folk sperret opp øynene da en spiller ved navn Axel Tuanzebe ble observert sammen med laget som reiste til London for å besøke Crystal Palace i oktober. Unggutten, som satt på benken hele kampen, fikk ikke debuten sin, men neste uke var det et ny navn som dukket opp. Da var det Cameron Borthwick-Jackson sin tur. Den spedbygde forsvarsspilleren gjorde sakene sine svært godt på U18-laget, ble flyttet opp på U21-laget så sent som denne sesongen, før han, som følge av en skade- og forsvarskrise på a-laget, ble kastet opp på a-laget mot West Bromwich i begynnelsen av november.

Guillermo Varela, som var lagkamerat med Martin Ødegaard i Real Madrid Castilla i fjor, fikk sin debut da United spilte 0-0 hjemme mot West Ham i desember, før han startet kampen United tapte mot Bournemouth uken senere.

Tuanzebe har ennå ikke fått debuten sin, og lite tyder på at han blir en spiller å se på a-laget med det første. Det var nok heller en skadesituasjon som ga både han, Varela og Borthwick-Jackson sjansen.

2014/2015 (Louis van Gaal):

 • Michael Keane (1)
 • Tom Thorpe (1)
 • Jesse Lingard (17)
 • Andreas Pereira (8)
 • Tyler Blackett (12)
 • Paddy McNair (25)
  Andreas Pereira.
  Andreas Pereira.

Som en ser, er det helst forsvarsspillerne som blir servert a-lagsdebuten sin. Under 2014/2015-sesongen fikk både Tom Thorpe, Michael Keane, Tyler Blackett og Paddy McNair sine debuter. Alle stoppere. Keane kom inn som innbytter i andre serierunde mot Sunderland i 2014, men ble senere utlånt til Burnley og solgt til samme klubb.

Thrope er en spiller United-akademi-entusiaster lenge har savnet på a-laget. Mens McNair og Blackett til stadighet figurerte i lagoppstillingen med vekslende hell, var Thorpe en solid og dominerende skikkelse på U21-laget til Warren Joyce. De få minuttene han fikk, var som innbytter på overtid da United slo West Ham i sjette runde samme sesong.

Jesse Lingard startet fjorsesongens første seriekamp mot Swansea, som for øvrig endte med tap, men måtte av med skade i samme kamp. Unggutten var ute i lang tid, før han ble utlånt til Derby. Denne sesongen har han gjort sakene bra på et svakt United-lag, og blir nok en sentral del av laget resten av sesongen.

Andreas Pereira fikk sin debut da han kom innpå for Juan Mata med 23 minutter igjen å spille. Er per dags dato jevnlig innom a-laget, og er en sentral brikke i U21-laget som gjør det bra i sin liga.

Stopperene Blackett og McNair ble involvert fra tidlig av, og har siden vært opp og ned fra U21-laget. McNair fikk også senere debuten sin på Nord-Irlands landslag, mens Blackett falt mer og mer gjennom, og ble utlånt til Celtic hvor han sliter med spilletid.

2013/2014 (David Moyes/Ryan Giggs):

 • James Wilson (15)
 • Adnan Januzaj (58)
 • Tom Lawrence (1)
  Adnan Januzaj. Her tilbake på U21-laget i januar.
  Adnan Januzaj. Her tilbake på U21-laget i januar.

Det man husker best fra David Moyes’ miserable United-karriere var oppfostringen av Adnan Januzaj. Etter å ha imponert på U21-laget mot slutten av 2012/2013-sesongen, fikk han være med a-laget på USA-turnéen sommeren 2013. Senere kom han også innpå i Community Shield-kampen mot Wigan, før han fikk sin ligadebut mot Crystal Palace i september. Belgieren fortsatte å imponerte, og skjøt seg inn i United-supporternes hjerter da han scoret to mål i 2-1-seieren borte mot Sunderland.

Senere fikk Moyes sparken, og Ryan Giggs tok over resten av sesongen da det gjensto fire kamper av sesongen. I nest siste serierunde, mot Hull, fikk James Wilson og Tom Lawrence sine debuter. Begge imponerte, men det var Wilson som sto for overskriftene med sine to scoringer. Wilson har siden skuffet på a-laget, og er per dags dato på utlån i Brighton & Hove Albion. Lawrence ble i 2014 solgt til Leicester.

2012/2013 (Sir Alex Ferguson):

 • Ingen.

For å oppsummere så har skader ført til flere debuter for yngre spillere, mens også noen av dem fremdeles jevnlig imponerer på a-laget. Noen har blitt solgt, andre har stagnert, mens folk roper etter å få Andreas Pereira opp på a-laget i dagens tunge tider under Louis van Gaal.

Har undertegnede glemt noen, eller om du bare vil fortelle hvem du savner på a-laget, gi en lyd i kommentarfeltet!

Powered by Labrador CMS