CL

Regner du med seks poeng mot fjerdeseedede lag? Det skjer ikke så ofte som du kanskje tror

Om du tror lag fra «pott fire» i Champions League-trekningen har for vane å være kasteballer, må du tro om igjen.

Publisert Sist oppdatert

United har allerede tilbragt en dag i Sveits’ hovedstad, Bern, foran tirsdagens Champions League-åpning mot Young Boys. Ole Gunnar Solskjærs menn drar vanligvis til kamparenaen samme dag som kampen spilles, men er denne gangen tidlig ute for å kjenne på det noe uvante kunstgresset på Wankdorf Stadium.

De rødkledde fra Old Trafford spiller stort sett alle sine kamper på naturgress, uten at lagets norske trener bruker det som noen unnskyldning.

– Vi har ingen klager. Du har ingen grunn til å spille en feilpasning, for å være ærlig. Og banen ser bra ut. Jeg har ikke testet den ennå, men det blir nok bra, sier Solskjær til klubbens mediekanaler

Manchester United Training and Press Conference
UVANT UNDERLAG: Vi får håpe at Cristiano Ronaldo, Raphaël Varane og Eric Bailly har funnet seg til rette på kunstgresset innen tirsdag kveld.

Kunstgress eller ei – United kommer til tirsdagens oppgjør som store favoritter, mot gruppe Fs fjerdeseedede lag.

Ifølge nettstedet Transfermarkt har den sveitsiske klubben brukt til sammen 25 millioner euro på spillerkjøp i løpet av de siste fem sesongene. Bare i sommer har United brukt rundt 15 millioner euro mer, bare på å kjøpe Raphaël Varane.

Samme nettsted verdsetter Young Boys-stallen i sin helhet til 62 millioner euro – hakket mer enn hva Paul Pogba som enkeltspiller er verdsatt til.

Med andre ord er det Davids møte med Goliat vi blir vitne til tirsdag – men Uniteds spillere, støtteapparat, og supportere for den saks skyld, bør være ytterst forsiktige med å innkassere tre poeng før seieren er i boks.

Tar oftest ikke mer enn fire poeng

Historien viser nemlig at United ikke bør ta lett på andre lag, selv om de er fjerdeseedede, eller er trukket fra «pott fire», for å bruke UEFAs egen terminologi.

Til tross for at disse lagene kommer fra det som er å anse som turneringens svakeste seedingnivå, skjer det nemlig sjeldnere enn man kanskje skulle tro at United tar seks av seks poeng mot fjerdeseedede lag.

Siden UEFA i forkant av 1997/98-sesongen la om turneringsformatet til en gruppespillordning liknende den som brukes i dag, har United vært i 21 Champions League-gruppespill. Bare ni ganger har de rødkledde tatt seks av seks poeng mot det antatt svakeste laget i gruppen.

Tre ganger har United bare fått med seg fire poeng, mens laget ni ganger ikke har rasket med seg mer enn tre poeng fra kampene mot de fjerdeseedede lagene.

SKUFFELSE: Foregående sesong tapte United 2-1 mot fjerdeseedede Basaksehir. Det ble forskjellen på avansement og Europa League for Solskjærs menn.

Historisk sett skjer det altså like ofte at United taper én av kampene mot det antatt svakeste laget som at Old Trafford-klubben vinner begge.

Det er også – til en viss grad – korrelasjon mellom hvordan United gjør det mot de fjerdeseedede laget og hvordan Champions League-eventyret ender. De to gangene United har gått helt til topps i turneringen siden 1997, altså i 1999 og 2008, tok laget seks poeng fra kampene mot «pott fire»-lagene.

Korrelasjonen går også motsatt vei. De fire gangene United har røket ut av gruppespillet, har tre av dem kommet etter bare tre av seks poeng mot gruppens fjerdeseedede lag. I 2011 tok Sir Alex Fergusons mannskap riktignok seks poeng over de to kampene mot Otelul Galati, men svake resultater mot Basel og Benfica sørget for at det ble Europa League-spill for United våren 2012.

Liten forskjell på pott tre og fire

Så skal det selvfølgelig nevnes at forrige gang United faktisk tok seks av seks poeng mot det fjerdeseedede laget i en Champions League-gruppe, var det faktisk mot nettopp Young Boys, tilbake i 2018/19-sesongen.

Noe som kanskje er overraskende, er at resultatene ikke differensierer veldig fra møtene mot de tredjeseedede og de fjerdeseedede lagene. United har faktisk tapt færre (7) kamper mot tredjeseedede lag enn mot fjerdeseedede lag. Syv sekspoengere mot lag fra «pott tre» er heller ikke langt fra ni mot «pott fire»-lag.

Torino FC v Atalanta BC - Serie A
TREDJESEEDET: United får muligheten til å forbedre statistikken mot lag fra «pott tre» når Atalanta står på motsatt banehalvdel.

Til sammen snitter United på 4,7 poeng mot fjerdeseedede lag og 4,1 poeng mot tredjeseedede lag per mesterligagruppespill. Snittet mot første- og andreseedede lag ligger på henholdsvis 3 og 3,44 poeng per gruppespill.

Et siste punkt vi kan ta med oss, er at det bare har skjedd én gang at United har tapt begge kampene mot et annet lag i et gruppespill. Det skjedde i 2001, da Deportivo La Coruña først vant 2-1 hjemme, før de tok innersvingen på Ruud van Nistelrooy og kompani med en 3-2-seier på Old Trafford.

Dobbeltkamper mot fjerdeseedede lag:
Seks poeng: Ni ganger.
Fire poeng: Tre ganger.
Tre poeng: Ni ganger.

Dobbeltkamper mot tredjeseedede lag:
Seks poeng: Syv ganger.
Fire poeng: Seks ganger.
Tre poeng: Fire ganger.
Ett poeng: Tre ganger.

Dobbeltkamper mot andreseedede lag: 
Seks poeng: Tre ganger.
Fire poeng: Fem ganger.
Tre poeng: Tre ganger.
To poeng: Fire ganger.
Null poeng: Én gang.

Dobbeltkamper mot førsteseedede lag:
Seks poeng: Én gang.
Tre poeng: Tre ganger.
To poeng: Én gang.
Ett poeng: Én gang.

Powered by Labrador CMS