GIF-A

United.no i Glazers-protesten: – Steng Megastore, ellers bryter vi oss inn!

Bli med i protestmarsjen som gjorde at klubben var nødt til å stenge Megastore før ligaåpningen mot Brighton.

Publisert Sist oppdatert

Den store mannen med den lille sekken går mot den ene United-supporteren som holder banneret der det står: «We want our club back. Some things are worth fighting for.»

Svetten glinser på den blanke issen i solskinnet. Rundt ham går «We want Glazers out» så det dundrer i belegningssteinen foran Megastore og statuen av Sir Matt Busby utenfor den karakteristiske glassfasaden på Old Trafford.

Han sier ingenting, men det trenger han heller ikke. Ansiktsuttrykket forteller mer enn tusen ord. Supporteren med banneret får en stor bamseklem og et blikk vi tillater oss å oversette til:

– VI KLARTE DET!

IMG_6552
GLAZER-PROTEST: United-fansen marsjerer opp Sir Alex Ferguson Way mot Hotel Football. Foto: Eivind Brennhovd Holth

– Klubben vi elsker råtner bort

Ganske nøyaktig én time tidligere sto den store mannen med den lille sekken på den åpne plassen ved BBC-bygget i Media City og manet troppene til kamp.

Supportergrupperingen «The 1958» ble kjent i etterkant av Superliga-fiaskoen, og har arrangert flere av protestene som har fått oppmerksomhet utenfor Old Trafford det siste året.

I et intervju med united.no kalte de Glazer-familien for parasitter, og sa at målet er å «fjerne hodet på slangen».

– Vi kommer ikke til å stå og se på mens klubben vi elsker råtner bort. Vi ønsker forandring, vi trenger forandring, og vi har lidenskapen og energien til å skape forandring, uttalte de i april.

Rundt 300-400 supportere møtte opp for søndagens planlagte protest i forkant av ligaåpningen mot Brighton. United.no var til stede og fulgte marsjen som gikk fra Media City til Old Trafford.

Der klarte de først å stenge Megastore, og deretter å «ta seg inn» i München-tunnelen for å uttrykke sin misnøye overfor Glazer, som var representert på Old Trafford av Avram Glazer for å overvære debuten til Erik ten Hag.

IMG_6561
«STATEMENT»: Supportergruppa «1958» var opptatt av å være synlig foran Old Trafford før avspark mot Brighton. Foto: Eivind Brennhovd Holth

«We want Glazers out»

Blant de fremmøtte på BBC Dock Yard er det både jenter og gutter, unge og gamle, de uten United-drakt, og de med. To gutter i 10-årsalderen har malt hele ansiktet grønt og gult. Han ene går med en Newton Heath-inspirert drakt med «7 Ronaldo» på ryggen.

Midt på plassen holder to supportere et «The 1958»-banner. «Football is nothing without fans» står det på t-skjorten til han ene, med et bilde av kung-fu-sparket til Eric Cantona.

– Let’s go! roper den store mannen med den lille sekken.

På hans signal beveger folkemengden seg i retning BBC-bygningen. Grønne og gule bluss tennes, og «We want Glazers out» går igjen og igjen. På mannens kommando danner supporterne en lang rekke, og det trekkes fram et bredt banner med teksten:

«Fight greed. Fight for United. Fight Glazer».

Så settes kursen mot Old Trafford.

SE UNITED-FANSEN MARSJERE MOT OLD TRAFFORD:

Måtte stenge Megastore

For utenforstående forbipasserende kan nok toget virke skremmende. Flere bluss er tent, så godt som alle supporterne bruker skikkelig utestemme, og enkelte marsjerer med et kamplystent kroppsspråk.

Men protestmarsjen er verken aggressiv eller truende.

To politibetjenter følger toget hele veien og har tilsynelatende god dialog med arrangørene, som åpenbart har planlagt marsjen ned til hver eneste detalj.

Flere United-supportere applauderer fra sidelinjen, og toget vokser seg større og større jo nærmere det kommer Old Trafford.

IMG_6526
STOR MARSJ: Flere hundre United-supportere stilte opp i søndagens protestmarsj.

Ved Hotel Football tar et stort flertall av supporterne som er til stede utenfor hotellet fram telefonene for å filme protestmarsjens ankomst.

Den store mannen med den lille sekken leder toget inn på plassen foran Sir Matt Busby-statuen med samme målbevissthet som en korpsleder i et 17. mai-tog.

Der får protesten skikkelig fotfeste blant forsmalingen utenfor stadion.

– Peter! Trevor! Here! Now! roper mannen, og kommanderer duoen med det ene banneret til å stille seg foran Megastore.

– Shut the shop or we’re coming in! roper United-fansen mens de blokkerer utgangen.

Til slutt har ikke politiet noe annet valg enn å stenge butikken, der det har vært lange køer hele dagen.

Neste destinasjon er München-tunnelen.

SE UNITED-FANSEN TA SEG INN I MÜNCHEN-TUNNELEN:

Inn i München-tunnelen

Politiet forsøker å stoppe toget i å gå inn i den trange tunnelen, men er for sent ute.

Med den grottelignende akustikken blir det et skikkelig leven. «We want Glazers out» går i et bankende kjør, før sirkelen sluttes med å fullføre runden rundt stadion.

Tilbake foran Megastore konkluderes det med at protestmarsjen har vært en stor suksess. Den store mannen med den lille sekken går fra supporter til supporter og takker for innsatsen med et inderlig kroppsspråk.

Krigen er langt i fra vunnet, men med Avram Glazer som tilskuer, er det en seier bare å kunne vise amerikaneren hva United-fansen mener om måten klubben drives på.

– Do you think they’ll listen? blir lederen spurt.

– They should! svarer han, og fortsetter takkerunden.

Etter det united.no blir fortalt planlegges det «noe» allerede i neste hjemmekamp mot Liverpool.

Powered by Labrador CMS