Vurderer å børsnotere United?

OPPDATERT: Glazers planlegger å legge ut aksjer til en verdi av £610 millioner til salgs, melder nyhetsbyrået Reuters.

Publisert Sist oppdatert

De utskjelte amerikanske eierne har helt siden de kjøpte Manchester United i 2005 forsøkt å drive United på en måte som gjør eierskapet mest mulig lønnsomt for dem selv. Hittil har dette vært gjort blant annet gjennom store lånopptak av forskjellig karakter, og gjennom å etablere et obligasjonsfond. Amerikanernes metoder er blitt sterkt kritisert på grunn av de store utgiftene renter og utbetalinger til eierne av obligasjonene har medført.

Det verserte for et par måneders tid siden rykter om at eierne planla å børsnotere United igjen. Klubben har ikke vært børsnotert siden Glazer-familien kjøpte opp klubben for seks år siden.

Nå har disse ryktene skutt fart igjen. Manchester United planlegger nemlig å legge ut aksjer til en verdi av $1 milliard – eller £610 millioner – til salgs i Singapore i løpet av året. Med nærmere to tredjedeler av klubbens supportere i Asia, har området blitt et viktig område for United, skriver Reuters.

Ifølge The Daily Mail har representanter for klubben blitt informert om at klubbes verdi kan være på hele £1,7 milliarder, noe som er mer enn det dobbelte av de £790 milllionene amerikanerne kjøpte klubben for i 2005.

Glazers ønsker dermed fortsatt å sitte på majoriteten av aksjene i klubben. Det er fortsatt usikkert om familien ønsker å bruke de eventuelle inntektene på å slette klubbens gjeld, eller å legge dem i egen lomme.

MUST stiller visse krav

Lederen i Manchester United Supporters Trust (MUST), Duncan Drasdo, ser positivt på rapportene om en mulig børsnotering av Manchester United. Han stiller allikevel tre krav til en eventuell børsnotering for at den skal kunne oppfylle MUSTs ønsker.

– Hvis denne rapporten viser seg å være riktig, er en børsnotering av Manchester United noe mange supportere vil ønske forsiktig velkommen, siden det kan være en mulighet for supporterne til nok en gang å være en del av eierskapet i sin egen klubb, sa Drasdo til fcbusiness.co.uk i juni.

– For det første må de legge ut hele klubben til salg, sånn at det signaliserer et rent brudd med klubben for Glazer-familien. For det andre må verdien være realistisk – noe som betyr nærmere £1 milliard enn de £1,5+ som Glazers ser ut til å mene er mulig. For det tredje må aksjene være tilgjengelige for MUFC-supportere, og de må helt klart legges ut på det britiske markedet for å øke tilgjengeligheten.

MUST-lederen tror en børsnotering som oppfyller MUSTs krav vil kunne føre Manchester United mot den store drømmen: et supportereid og -drevet Manchester United.

– Selvsagt vil mange supportere hate å se at Glazers stikker av med en stor fortjeneste, men dette handler tross alt ikke om dem. Det handler om hva som er best for Manchester United, for klubben og dens supportere. Frem til deres pengesluk blir fjernet, vil vi ikke kunne konkurrere under samme forutsetninger som resten av de andre toppklubbene i verden.

– MUSTs store drøm er et Manchester United som er eid og drevet av supporterne, avsluttet Drasdo.

Kilder: Reuters, The Times, Bloomberg, Daily Mail, fcbusiness.co.uk

United.no understreker at disse opplysningene ikke er bekreftet fra verken Manchester United eller Glazer-familien, og foreløpig må tas med en klype salt.

Powered by Labrador CMS