Kevin Glazer blir den første som selger seg ut

Kevin Glazer vil trolig innkassere ca. tre milliarder kroner når han blir den første av Glazer-søsknene som selger sine verdifulle B-aksjer i United. Men hva betyr salget for Manchester United?

Publisert Sist oppdatert

Kevin Glazer forbereder et salg av sine drøye 20 millioner B-aksjer i Manchester United.

På kort sikt vil imidlertid ikke salget ha noen praktisk innvirkning på maktbalansen i United.

Det var avisen the Sun som var først ute med nyheten blant avisene i Storbritannia skjønt diskusjonene om salget hadde da allerede gått blant United-fansen i sosiale medier.

Omgjorde aksjene på New York-børsen

I begynnelsen av oktober publiserte New York-børsen, der Manchester United er registrert, en børsmelding som fortalte i klartekst at Kevin Glazers B-aksjer hadde blitt omgjort til A-aksjer.

B-aksjene kan i dag kun eies av Glazer-familien og er ekstremt verdifulle fordi de gir ti stemmer per aksje mot A-aksjene som bare gir én stemme per aksje.

BØRSNOTERT: Manchester United ble lansert på New York-børsen i august 2012.

For å kunne selge B-aksjene, må Glazer-søsknene først konvertere dem til A-aksjer og deretter selge dem på det åpne markedet.

Selv om det ikke står svart på hvitt i børsmeldingen at aksjene er solgt eller vil bli solgt, er det nesten umulig å komme til noen annen konklusjon enn at det er hensikten.

Hvem er Kevin Glazer?

56 år gamle Kevin er en av i alt seks Glazer-søsken som har eierandel i Manchester United, som han arvet etter faren Malcolm.

Kevin Glazer eier tretten prosent av aksjene gjennom sin egen stiftelse Kevin Glazer Irrevocable Exempt Family Trust.

De andre fem søsknene er Avram, Joel, Bryan, Darcie, og Edward.

STYRER UNITED: To av de mest kjente familiemedlemmene Avram (t.v.) og Joel er de to mest aktive på eiersiden av United blant søsknene i Glazer-familien.

I rene tall utgjør Kevins eierandel 20.899.366 aksjer, noe som betyr 16,32 prosent av stemmene i United.

Glazer-familien har tidligere solgt unna en rekke A-aksjer, men dette er første gang en av de seks søsknene selger unna sin andel av B-aksjer (konvertert til A-aksjer før salgsprosessen).

Flere United-fans håper at dette er begynnelsen på slutten for Glazer-familiens eierskap i United, men det er særdeles lite trolig.

OVERTAKELSEN: Joel, Bryan og Avram Glazer på Old Trafford i forbindelse med overtakelsen av Manchester United. Bryan var relativt aktiv i startfasen, men de senere årene er det utvilsomt Joel og Avram som har styrt på vegne av familien.

Kevin Glazer har vært en av de mest tilbaketrukne og anonyme av søsknene på eiersiden i United.

Det er Joel og Avram som både tok initiativet til oppkjøpet på vegne av familien, og som har vært de mest aktive på eiersiden på vegne av familien.

Med sine B-aksjer har Kevin Glazer satt på 16,32 prosent av stemmene i United, men etter de er omgjorte til A-aksjer vil aksjene utgjøre en stemmeandel på 1,6 prosent.

I realiteten vil salget derfor gjøre de fem resterende medlemmene av Glazer-familien enda mektigere.

Medlemmene av Glazer-familien stiller aldri til intervju annet enn da Joel Glazer snakket med MUTV i forbindelse med overtakelsen, og man må, som så ofte ellers, lese mellom linjene hva som er intensjonen.

Men det virker åpenbart at Kevin Glazer nå vurderer at en videre vekst for selve bedriften Manchester United vil være usikker, og at han derfor ønsker å innkassere sin gevinst nå fremfor å vente på en eventuell oppgang.

United-aksjen ble omsatt for 15,91 amerikanske dollar tirsdag formiddag. Så sent som i april var aksjeprisen imidlertid på 20 dollar.

Powered by Labrador CMS