Problemer på hjemmebane

BBC Panorama hevder at Glazer-familiens hovedselskap, First Allied Corporation, sliter tungt i kjølvannet av finanskrisen.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag kveld setter BBC One fokus på Uniteds økonomiske situasjon i dokumentaren “Man United – Into the Red”. I programmet hevder BBC at Glazer-familien ikke bare skylder milliarder etter oppkjøpet av United i 2005, men at familiens øvrige virksomhet går svært dårlig.

Totalt anslås det at Glazer-konsernets samlede gjeld er på rundt 10 milliarder norske kroner (£1.1 milliarder). Dette er £400 millioner pund mer enn tidligere antatt.
BBC hevder at de har sett dokumenter som viser at Glazer-familien har lånt £388 millioner pund mot First Allied Corporation, kjøpesenterkjeden familien eier, og tilsvarende £66 millioner mot familiens amerikanske fotballag Tampa Bay Buccaneers.

Avsløringene til BBC står i sterk kontrast til hva familien selv har uttalt den siste tiden. En talsmann for Glazer uttalte tidligere i år at familien sitter på mer enn £2 milliarder i rene verdier. First Allied Corporation, Manchester United og Tampa Bay Buccaneers skal være Glazers mest verdifulle selskaper.

First Allied Corporation tjener for lite penger

Den vanskelige økonomiske situasjonen til First Allied Corporation ble først oppdaget av Andy Green, analytiker i City of London, som fant at 63 av 64 Glazer-eide kjøpesentre var nedsyltet i gjeld. Green oppdaget dette da Glazer-familien forsøkte å selge lånepapirer bestående av kjøpesentergjelden og annen gjeld på det amerikanske verdipapirmarkedet.

Til sammen anslår Green og BBC at First Allied Corporations kjøpesentre har en samlet gjeld på £388 millioner pund. Flere av kjøpesentrene skal etter sigende også generere for lave inntekter; noe som innebærer at selskapet har vanskelig for å dekke inn de løpende rentekostnadene. Dette er for øvrig noe som minner mistenkelig om utviklingen i Uniteds eierselskap, Red Football Ltd. BBC avdekker videre at 28 av familiens 64 kjøpesentre er ”svartelistet” av amerikanske banker på grunn av for store lån. Svartelistingen kommer etter at fire Glazer-sentre har gått konkurs (i Ohio, New Mexico, Texas og Georgia). Samlet gjør fallende eiendomspriser og størrelsen på gjelda at BBC og Green langt på vei vurderer First Allied Corporation til å være verdiløst.

Dokumentaren avslører også at Glazer-familien tok opp nye lån mot 25 av kjøpesentrene i månedene før oppkjøpet av United i 2005. Dette er ikke spesielt uvanlig, men med tanke på at First Allied Corporation ikke gjorde noen større investeringer i 2005 spør BBC om lånekreditten ble benyttet under oppkjøpet av United. Totalt betalte Glazer £272 millioner pund kontant til Uniteds tidligere eiere. Spørsmålet er altså hvor mye av disse pengene som faktiske var egenkapital – og ikke lån mot First Allied Corporations eiendom.

BBC One sender dokumentaren ”Man United – Into the Red” tirsdag kveld klokken 22:35 britisk tid.

Kilde: BBC, Dagbladet

Powered by Labrador CMS