– Han er riktig mann for Uniteds eiere

Giuseppe Marotta skal være en av kandidatene til å styre det sportslige i Manchester United.

Publisert Sist oppdatert

Fredag kunne united.no fortelle hvordan Manchester United egentlig styres – og hvem det er som faktisk tar avgjørelsene på øverste nivå.

LES OGSÅ: (+) Her er makteliten som styrer Manchester United

Det som har blitt tydelig siden avgangen til Sir Alex Ferguson i 2013, er at United mangler en rød tråd på det sportslige – kanskje spesielt overgangsmarkedet.

Det sportslige drives i dag av mennesker som kanskje ikke besitter den riktige kompetansen til jobben. Behovet for en figur med fotballkompetanse virker stadig mer pressende, og den siste tiden er Giuseppe Marotta et navn som har dukket opp.

Fortsatt er det noe usikkert hvordan United ønsker å strukturere den sportslige ledelsen i tiden som kommer. Hvis Marotta skulle bli ansatt i United, vil det etter all sannsynlighet være som fotballdirektør, med en sportsdirektør under seg.

Marotta regnes av mange for å være selve hjernen bak Juventus’ vei tilbake til toppen i Europa. I dag er Juventus blant favorittene til å vinne Champions League, men historien var en helt annen da Marotta kom til klubben i 2010.

– Giuseppe Marotta har jobbet med fotball omtrent hele sitt voksne liv. Gjennombruddet hans kom da han tok en direktørrolle i Sampdoria i 2001/2002 og var med på å ta laget opp fra Serie-B til å kvalifisere seg til Champions League i han siste sesong 2009/2010, sier ekspert på italiensk fotball Hashim Mehdi til united.no.

Marottas første jobb i fotballen på administrasjonsnivå kom allerede i 1978, da for Varese – klubben i hans hjemby. Da tok Marotta på seg ansvaret med å utvikle klubbens ungdomssystem, en jobb han gjorde så bra at han etter bare ett år ble fikk stillingen Direttore Generale – best oversatt til administrerende direktør på norsk.

Direttore Generale: Giuseppe Marotta på jobb for Juventus.
Direttore Generale: Giuseppe Marotta på jobb for Juventus.

Varese rykket opp til Serie B i Marottas første sesong, og ble værende i Italias nest-høyeste divisjon de neste fem sesongene. Det hører med til historien at Moratta måtte se laget sitt rykke ned to divisjoner i hans to siste sesonger i klubben, men det gjorde ikke italieneren nevneverdig mindre attraktiv på jobbmarkedet.

Opphold i de italienske klubbene Monza, Como og Ravenna fulgte, og samtlige klubber opplevde en opptur med Marotta ved roret. 

I 1998 kunne Marotta se Venezia rykke opp til Serie A for første gang på over 30 år, etter tre år som sportsdirektør i klubben. Eventyret varte dog bare en sesong, men Marotta var for alvor blitt et kjent navn i italiensk fotball.

To sesonger i Atlanta var neste stopp, og etter to sterke sesonger med klubben i SerieA fikk Marotta sitt ordentlige gjennombrudd i Sampdoria.

Så var det klart for Marottas største oppgave så langt.

– Det var i 2010 at Andrea Agnelli ble Juventus-president og ønsket nye og kompetente direktører inn i klubben. Dette var første gang Marotta jobbet for en toppklubb, forklarer Mehdi til united.no. 

Juventus da, var ikke så veldig annerledes enn Manchester United anno 2018. Dårlige investeringer, manglende spillerkvalitet og generell mangel på rød tråd i klubben over tid var situasjonen Moratta ble møtt med hos «Den gamle dame».

GULL: Marotta får en god klem av én av spillerne han var med på å hente til klubben – Arturo Vidal.
GULL: Marotta får en god klem av én av spillerne han var med på å hente til klubben – Arturo Vidal.

– Da Marotta kom inn i Juventus hadde klubben hatt en av sine verste sesonger i Serie-A med en syvendeplass. Juventus hadde brukt mye penger på mislykkede spillerkjøp, var i nød for en generasjonsskifte og en identitet. Marotta sammen med sportsdirektøren Fabio Paratici lagde en langtidsstrategi for klubben som gikk ut på å bruke lite penger, kjøpe unge talenter og hente erfarne spillere for en billig penge, forklarer Mehdi. 

Mehdi forteller at Marottas første sesong som klubbdirektør i Juventus i beste fall var tvilsom. Det var kommet mange nye spillere inn portene, og Del Neri, treneren Marotta samarbeidet så godt med i Sampdoria, fikk det aldri helt til i Juventus.

Sesongen etter, 2011/12-sesongen, måtte Marotta, Juventus og Paratici starte på nytt. De satt pengene sine på en forholdsvis umerittert trener.

Det skulle vise seg å være lurt.

– Ansettelsen av Antonio Conte ble vendepunktet for Juventus. Fansen var skeptisk til at en trener som kun hadde rykket opp fra Serie-B i sin karriere skulle ta over Juventus, men da Pirlo kom inn gratis, Vidal ble hentet billig og da Marotta fikset back-problemet Juventus hadde slitt med de siste årene klarte klubben endelig å konkurrere på toppen igjen.

Juventus gikk ubeseiret gjennom Contes første sesong som hovedtrener for klubben, og vant Serie A i samtlige tre sesonger under treneren, som siden har trent både Italia og Chelsea. 

DUO: Antonio Conte viste seg å være et svært godt trenervalg for Juventus.
DUO: Antonio Conte viste seg å være et svært godt trenervalg for Juventus.

Ingen lett mann å erstatte, men igjen viste det seg gunstig for Juventus å ha en stødig direktør i Marotta, som allerede dagen etter at Conte var ferdig i klubben hadde erstatteren klar:

Massimiliano Allegri. 

Treneren, som også tidligere hadde vunnet Serie A med AC Milan, kom til en klubb med klare retningslinjer, med logistikken på plass.

Når det sportslige driftes fornuftig, gjør det kanskje jobben til treneren lettere. Allegri kan i alle fall se tilbake på fire serietitler på rad, og to Champions League-finaler.

– Marotta er anerkjent i Italia som en av de beste direktørene og ble tatt inn i Hall of fame i 2014. Juventus har nå vunnet syv strake seriegull under Marottas administrasjon og alt er tilrettelagt for at klubben skal fortsette dominansen i de neste årene.

HALL OF FAME: Syv strake seriegull, og en klubb som vil dominere i Europa de neste årene. Marottas jobb i Juventus var vellykket.
HALL OF FAME: Syv strake seriegull, og en klubb som vil dominere i Europa de neste årene. Marottas jobb i Juventus var vellykket.

Det vi vet, er at Manchester United ønsker å ansette en klubbdirektør/sportsdirektør på et tidspunkt. Vi kan ikke bekrefte at Marotta er mannen Glazer-familien ønsker, men at han er et navn som har blitt diskutert – det tør vi å si med trygghet.

– Han er riktig mann for Uniteds eiere ettersom han er opptatt av klubbens økonomi og kun bruker de midlene som er nødvendig å bruke, motsatt av slik Woodward har operert den siste tiden. Med Marotta i klubben hadde United fått noe de har manglet de siste årene – nemlig identitet og strategi.

– Hvor vidt han lyktes i England blir interessant å se, fordi han ikke snakker flytende engelsk og det er en stor kulturforskjell mellom de to landene. Han vil ikke ha de samme mulighetene og samme strukturen han hadde i Juventus og presset er større. Nå er det mange lag som er interesserte i å hente Marotta, så jeg tror definitivt at han kan tenke seg en utfordring i England, avslutter Mehdi.

Her kan dere følge Hashim Mehdi på Twitter!

Powered by Labrador CMS