Den sjette i rekken

Hva har Victor Valdés og Mark Hughes til felles?

Publisert Sist oppdatert

– Spansk fotball holder et høyere nivå enn engelsk fotball.

– Men engelsk fotball holder et mye høyere tempo.

Diskusjonen om hva som er mest underholdende av spansk og engelsk fotball blir bare heftigere og heftigere med årene, men faktumet er at engelske lag henter flere og flere spillere fra den iberiske halvøy. Bare de siste årene har Manchester United hentet spillere som David De Gea, Juan Mata, Ander Herrera; og nå – Victor Valdés.

Valdés har vært klubbløs siden kontrakten hans med Barcelona utløp i sommer, og ble invitert til å trene med United tidligere i høst for å komme seg tilbake etter kneskaden han pådro seg mot ruelta Vigo i mars i fjor.

Louis van Gaal – som var mannen som gav den rutinerte målvakten sin førstelagsdebut tilbake i 2002 – har latt seg imponere av sisteskansen.

– Bare hans profesjonelle holdning er grunn nok til å kjøpe ham, sa nederlenderen på fredagens pressekonferanse.

Barcelona og Manchester United er udiskutabelt blant verdens største fotballklubber. Men før Valdés, er det bare fem spillere som har spilt for begge lag.

Jordi Cruyff

Mens Louis van Gaal var assistenttrener i Ajax på slutten av 80-tallet, var Jordi Cruyff i det velkjente Ajax-akademiet, før han et par å senere ble hentet til Barcelona av pappa Johan Cruyff.

Der gikk han gradene fra Barcelona B til fast førstelagsspill i Barcelona, før han etter to år på Barcas a-lag ble hentet til Manchester United hvor han ble i fire sesonger fra 1996 til 2000.

Skader og mangel på førstelagsspill forfulgte Cruyff gjennom hele sin United-karriere, og på de fire årene spilte han bare nok til å vinne én medalje: Premier League i 1996/1997.

Nå: Sportsdirektør i Tel Aviv.

Jordi Cruyff of Manchester United

Laurent Blanc

Laurent Blanc slo seg aldri helt til ro i én klubb, og var heller av typen som reiste fra land til land og fra klubb til klubb. I løpet av sin 20 år lange karriere var han nemlig innom ni klubber, og fire forskjellige land: England, Spania, Italia og hjemlandet Frankrike.

Johan Cruyff, Barca-treneren som ble så begeistret for den franske forsvarsspilleren, fikk sparken som sjef for katalanerene på dagen Blanc signerte, og den nåværende PSG-sjefen forlot Barcelona etter et skuffende år forfulgt av skader.

Sir Alex Ferguson hadde, i likhet med Cruyff, latt seg imponere av Blanks storspill i Auxerre, men mislykkes en rekke ganger med å lokke franskmannen til Old Trafford. I 2001 lykkes han imidlertid, og i løpet av Blancs tid i United (2001-2003), rakk han å vinne én Premier League-medalje.

Nå: Manager for Paris Saint-Germain.

blanc

Henrik Larsson

Henrik Larsson er kanskje, selv for noen Manchester United-supportere, mest kjent som en Celtic-legende. Fra 1997 til 2004 scoret svensken 174 mål på 221 kamper.

Storspillet hans i Celtic ble belønnet med kontrakt med Barcelona, og der var han fra 2004 til 2006. Da rakk han å vinne to La Liga-titler, én Champions League-tittel samt én hjemlig cuptittel.

Men like etter å ha blitt hentet hjem til svenske Helsingborg i 2007, hentet Manchester United han på lån fra januar til mars, da den svenske ligaen ikke startet før mars.

Svensken imponerte i United, og Fergie uttalte at han ville gjort hva som helst for å forlenge låneavtalen, men den trofaste målscoreren holdt sitt familieløfte, og vendte nesen hjemover etter å ha vunnet ligaen med rødtrøyene.

Nå: Manager for Helsingborg IF.

Manchester United v Lille

Gerard Piqué

For et par år siden regnet som én av verdens beste midtstoppere, og var sammen med stopperkollega Carles Puyol en svært viktig brikke i et Barcelona-lag som plukket titler som epler fra trærne fra 2009 til 2013.

At Piqué ble så god som han ble er kanskje ekstra bittert for Manchester United-supportere, for en gang var han faktisk én av våre egne.

Fra 2004 til 2008 spilte spanjolen for Manchester United, og etter å ha fått sin førstelagsdebut i 2004, fikk han 12 kamper for Englands mestvinnende fotballklubb, før Barcelona hentet ham tilbake.

– Jeg er glad for å være tilbake, jeg trodde ikke jeg ville komme tilbake, men dette er veldig bra for meg. Manchester United er en stor klubb, og jeg nøt å vinne titler sammen med dem. Å spille med de verdensklassespillerne de har har hjulpet meg og nå ønsker jeg å fortsette slik i Barca.

Nå: Spiller for Barcelona og Spania.

FC Barcelona v SSC Napoli - Preseason Friendly

Mark Hughes

Se på Mark Hughes. Er fra Wales, og er nå manager for Stoke. Barcelona er kanskje ikke det første du tenker på når du ser den tidligere Manchester United-spissen?

Mark Hughes ble hentet fra skolelaget i nord-Wales sommeren 1980, men fikk ikke førstelagsdebuten sin før etter tre år, i 1983/1984-sesongen. Etter flere gode år i United og 20 mål i løpet av 1985/1986-sesongen ble han hentet til Barcelona tiltenkt en rolle som Gary Linekers spissmakker.

Der var han i ett år før Bayern München hentet han på lån den påfølgende sesongen. Og allerede i 1988 kom United på banen igjen og hentet Hughes tilbake til United. Forskjellen var nå at Sir Alex Ferguson styrte skuta, og ikke Ron Atkinson.

På de syv årene i United fra 1988-1995 rakk han å bli en United-legende, og står nå med 163 scoringer på 467 kamper totalt.

Nå: Manager for Stoke.

hughes

Tror du Victor Valdés blir en United-suksess?

Powered by Labrador CMS