Georgie – The Belfast Boy

HISTORISK TIRSDAG Det er seks og et halvt år siden han døde, men George Best vil aldri bli glemt. I dag, 22. mai, ville han fylt 66 år.

Publisert Sist oppdatert

George Best, fotballgeni og sportslig forbilde for en hel generasjon av United-fans. «Tidenes beste fotballspiller» (sitat Pelé), fotballens første popidol og superstjerne. George Best var et vidunder av en underholdningsartist. Dessverre led han også under laster han ikke klarte å styre; laster som til slutt skulle bli hans bane.

Men heller enn å fokusere på hans uslokkelige tørst på nattelivets tøylesløse gleder, velger vi å huske George Best for det han utrettet som fotballspiller. Fra den spede begynnelsen som triksende guttunge på markene like bortenfor hjemmet på boligfeltet Cregagh i Øst-Belfast, til fullbefaren proff i Manchester United.

Bestie, som han ble kalt, fikk sin debut for Matt Busbys lag i september 1963, og utviklet seg snart til å bli et mareritt for enhver motstander. Sammen med Denis Law og Bobby Charlton utgjorde han den fryktede «Hellige treenighet», en trio som på gode dager – og dem var det mange av – terroriserte klubber i inn- og utland.

Det store høydepunktet var naturligvis Europacupfinalen i 1968. Da ble det portugisiske mesterlaget Benfica, med «Den sorte perle» Eusebio i spissen, senket 4-1 på Wembley. Best scoret det viktige 2-1-målet i begynnelsen av 1. ekstraomgang, og deretter så verken han eller lagkameratene seg tilbake.

Du kan lese mer om «Georgie Boy» i denne profilen på united.no

 

Nordirsk £5-seddel, utstedt til minne om George Best:

Powered by Labrador CMS