Kan ta seier nummer 100

MANCHESTER: Med seier i kveld er Sir Alex Ferguson historisk. Igjen.

Publisert Sist oppdatert

Mange vil nok hevde at skotten allerede er historisk. Noe han selvsagt er på svært mange måter.

Onsdag kveld kan han imidlertid bli den første manageren som vinner 100 kamper i Champions League når United tar i mot Galatasaray.
Uniteds historie i Champions League har gitt oss mange oppturer, og noen helt uforglemmelige øyeblikk med de dramatiske triumfene i 1999 og 2008 som de definitive høydepunktene. Men historien er også full av underfundige fakta og øyeblikk mange av oss hadde glemt. United.no har samlet noen av dem her.

Visste du for eksempel at:

* United debuterte i Champions League 15. september 1993 mot Honved fra Ungarn. Kampen på Jozsef Bozsik stadion ble sett av kun drøye 9.000 tilskuere, noe som er det nest laveste tilskuertallet for en United-kamp i Champions League. Kun bortekampen mot LKS Lodz i 1998 hadde færre tilskuere (8.700). * Manchester United møtte Galatasaray allerede i debutsesongen i Champions League. Det var i 2. Kvalifiseringsrunde til gruppespillet i 1993/94-sesongen, altså for 19 år siden. Kampen på Old Trafford endte 3-3 etter scoringer av Bryan Robson, Eric Cantona og et selvmål. Ryan Giggs spilte for United. Returkampen i Istanbul endte 0-0, og United røk på bortemålsregelen.

(Fra pressekonferansen i Tyrkia i 1993. Saken fortsetter under bildet)

* Da lagene møttes igjen i gruppespillet året etter, var både United og Galatasaray utslått da lagene barket sammen på Old Trafford i den siste gruppespillskampen. I den kampen scoret David Beckham sitt første United-mål da han sørget for 2-0. United vant kampen 4-0. IFK Gøteborg og Barcelona gikk videre fra gruppen. * Galatasaray har ikke spilt Champions League på fem år, og sist det tyrkiske storlaget gikk videre fra gruppespillet var i 2001/02-sesongen. * Sist United tapte en åpningskamp i gruppespillet i Champions League var i 1996/97-sesongen (0-1 mot Juventus). * Galatasaray har en fæl statistikk mot engelske lag i Champions League og har aldri vunnet en CL-kamp i England (tre uavgjorte og fire tap). * Uniteds statistikk hjemme mot tyrkiske lag i Champions League er ikke spesielt imponerende. På seks oppgjør er fasiten tre seire, en uavgjort og to tap. * Galatasaray-trener Fatih Terim spilte mot West Bromwich i UEFA-cupen som Galatasaray-spiller i 1979/80-sesongen. Begge kampene endte med 3-1-seier til Ron Atkinson, Bryan Robson og Laurie Cunninghams WBA. Alle tre endte senere i United. Robson og Cunningham scoret i begge kampene. * United-keeper David de Gea og Galatasarays Tomas Ujfalusi vant begge Europa League sammen for Atletico Madrid i 2010. De Gea debuterte i en europacup samme sesong mot nettopp Galatasaray samme sesongen i en kamp som endte 1-1 .
Powered by Labrador CMS