– En av backrekkas beste kamper

Av: Analysehjørnet

Du kan også følge Analysehjørnet på Facebook og twitter.

Manchester United gikk ut i en 4-2-3-1 formasjon med Kagawa i mellomrommet og van Persie på topp. United var heldig som ikke fikk straffe mot seg tidlig i kampen da Vidic felte Yilmaz inne i 16-meteren,men Wolfgang Stärk overså situasjonen å vinket spillet videre.

Sir Alex valgte rutine og tyngde på midtbanen med å bruke Scholes og Carrick fra start,men fellesnevneren med disse to spillerne er at de sliter når de møter hurtige spillere sentralt – noe Galatasaray utnyttet i overgangsfasen. Og det var i overgangsfasen United slet i første omgangen. Det var til tider store avstander mellom Uniteds midtbanespillerne da Galatasaray vant ballen, og vi kan i ettertid være ærlig å si at United var heldige som ikke ble straffet på en av kontringene. Men alle bruddene som United påførte seg selv i første omgangen skyldtes det offensive spillet som jeg nå skal belyse i denne analysen.

Offensivt så gjorde Fergie noen små justeringer fra kampen mot Wigan i helgen. Nani som ofte har blitt driftende inn i banen lå nå bredere når United angrep mot etablert,dette sikkert fordi at United ønsket å sette opp Nani 1v1 mot Eboue som har sine største svakheter defensivt. Men problemet til United i den første omgangen var at de offensive spillerne Nani, Kagawa, v.Persie og Valencia ble liggende for høyt og på linje. Dette gjorde det enkelt for Galatasarays forsvar som kunne ligge å ha kontroll på 3-4 feilvendte offensive spillere,som hadde store avstander mellom hverandre og ned til Scholes og Carrick.

Dette endret seg radikalt i 2.omgangen da Nani og Kagawa ble faere til å gjøre seg spillbar i mellomrommet samt at backene kom høyere i banen når United angrep mot etablert. Da ble flere rom truet og United satte da opp mange fine kombinasjoner høyt inne på Galatasarays banehalvdel.

Interplay analyse :

United gjør det vanskelig for seg selv

Bildet under viser hva United slet med i den første omgangen mot Galatasaray. De offensive spillerne ble liggende altfor høyt og med store avstander mellom seg og United fikk ikke opp backene sine i første fase. Dette gjorde at Scholes og Carrick fikk en utakknemlig oppgave med å forsøke å brodere pasninger gjennom det første pressleddet til Galatasaray. Dette endte ofte med en feilpasning som resulterte i kontringer som Galatasaray burde utnyttet bedre. Vi summerer dette opp :

• Nani ble liggende for høyt og bredt

• Kagawa gikk for tidlig opp

• van Persie klarte ikke frigjøre seg fra midtstopperne Kaya og Kounkeu

• Valencia ble isolert på høyrekanten – fikk ikke støtte av Rafael

Vi ser på bildet under at det blir slått en feilpasning og at Galatasaray kjører kontra.

Heldigvis for United sin del så lå Evra lavere i banen når United angrep mot etablert forsvar i den første omgangen. Dette gjorde at United stort sett hadde forsvaret sitt inntakt når Galatasaray fikk overganger. Jeg tolker planen til Sir Alex slik :

• Backen på ballsiden skulle gå opp å skape 2v1 – den andre skulle holde igjen

• Scholes og Carrick skulle stabilisere

• Carrick var den av de to sentrale på midten som hadde «lisens» til å skyte opp i mellomrommet sammen med Kagawa. Dette så vi veldig tydelig på 1-0 målet

• Kantene skulle holde bredden lengst mulig – Sette opp Nani og Valencia 1v1 mot Eboue og Balta med hurtig vending av spill fra Scholes, Carrick.

Med andre ord typisk United-spill der kantspillet skulle være nøkkelen i det offensive spillet,og som har vært klubbens offensive DNA siden Sir Alex tok over på 80-tallet. United-fans som har fulgt med på United siden starten av 90-tallet vet også at Sir Alex i starten av sin tid i United sjeldent dyttet frem begge backene når laget angrep. Gary Neville og Dennis Irwin hadde klare arbeidsfordelinger med å gå opp å støtte kant eller trekke inn i banen avhengig av hvilken side United angrep på. Dette taktiske trekket så vi United gikk tilbake på i går,og jeg tror at defensiv struktur,numerisk overtall/balanse og posisjonell defensiv balanse ved brudd imot var noe Sir Alex hadde hatt fokus på i inngangen til denne kampen.

• Nani, v.Persie, Kagawa og Valencia på linje

• Carrick og Scholes har ingen alternativer i bakrom eller ute i siderom

• Ender opp med en feilpasning

• Brudd

• Kontring imot

Her får Galatasaray en overgang etter feilpasning av Scholes. Vi ser at Uniteds midtbane ligger i fullstendig posisjonell ubalanse,og dette angrepet ender opp med at Galatasaray skyter i tverrliggeren fra 17 meter – her var United heldige som slapp unna baklengs.

Ambrabat får utfordre Evans som ikke har sikring. Skuddet går i tverrliggeren og over.

Unitedst forsvar måtte håndtere denne type situasjon hele seks ganger i løpet av kampen. Samtlige av de seks situasjonene oppsto etter at Uniteds offensive spillere lå for høyt og på linje. Her er United griseheldig som slipper unna baklengs.

Som forsvarsspiller så må man i slike tilfeller ta hurtige og korrekte avgjørelser i en brøkdel av et sekund. Jeg mener at Evra,Vidic og Evans gjorde riktig i nesten samtlige av disse situasjonene. Det Jonny Evans kunne gjort her var å gå tøffere opp i kontringspunktet til Galatasaray. Men dette ville skapt en gedigen 1v1 situasjon for den andre offensive spilleren som er på vei gjennom,og vi ser at Galatasarays høyrekant er på vei inn i rom øverst i bildet.

Så jeg mener at United sitt forsvar gjorde helt rett med å rygge i slike situasjoner,fremfor å bli for «heit» i offensive markeringer. Ser vi bort ifra 3-4 situasjoner så mener jeg at dette er en av de beste kampene forsvaret til United har spilt i år.

Carrick viser vei

Dette er trolig det beste angrepet United har vasket frem så langt i år. Når man spiller 4-2-3-1 som United gjorde i denne kampen så får de fire øverste spillerne mye frihet i det offensive. Dette fordi de til en hver tid vet at de har to sentrale midtbanespillere som konstant ligger i cover på midten ved eventuelt balltap høyt i banen.

Men det er også veldig viktig at en av de sentrale med jevne mellomrom skyter frem fra den dype posisjonen å skaper overtall i mellomrommet – dette skjedde ved 1-0 målet.

Her skjer følgende :

• van Persie drar midtstopper ut av posisjon

• Carrick legger opp til vegg – går så inn i mellomrommet

• Kagawa ligger i utgangspunktet litt for høyt, men faller ned i mellomrommet

• Carrick spiller vegg med Kagawa og beveger seg inn i rommet som midtstopper har forlatt

• 1-0

Et godt og tydelig bilde som viser hvor viktig det er at de to sentrale i en 4-2-3-1 formasjon involverer seg i det offensive spillet. Denne fasen av spillet behersket Michael Carrick fantastisk godt i sin debutsesong der han endte opp med seks scoringer,som er det meste han har scoret i løpet av en hel sesong i United.

United gjør offensive endringer i pausen

United gjorde følgende grep i 2.omgangen :

• Evra høyere i banen i spill mot etablert

• Rafael høyere i banen i spill mot etablert

• Nani ble trukket lenger inn i banen

• Holdt mye bedre på ballen – unngikk brudd

Vi ser på bildene fra 1.omgangen at Nani lå veldig bredt. Her ser vi at han har beveget seg mer inn i banen å overlater breddeansvaret til Patrice Evra.

Her ser vi hvor mye bedre United sine offensive spillere ligger sammenlignet med første omgangen. Kagawa faller ned i mellomrommet mens v.Persie ligger på bakerste forsvarer. Det vi ikke ser i dette bilde er at Evra ligger bredt ute til venstre.

United truer nå :

• Mellomrom

• Siderom

• Bakrom

Kombnasjonsspill

Denne situasjonen ender opp med straffespark til United. Vi ser her at Nani, Evra og Kagawa danner en trekant bredt mens v.Persie og Valencia truer inne i boksen. Her kan United enkelt spille fri èn av spillerne som kan komme til innlegg,eller de kan rettvende èn av spillerne på 18-19 meter.

Nani velger i dette tilfelle å spille til Evra og spillet blir vendt til Rafael på motsatt side :

Og United lager en trekantkombinasjon på motsatt side. Her kan Rafael gjøre følgende :

• Spille til Carrick som er i skuddposisjon

• Spille til Valencia som enten kan rettvende seg,eller få ballen tilbake på utsiden av backen for så å komme til innlegg

• Utfordre back på egenhånd

I denne situasjonen så får Rafael straffespark og United kunne avgjort kampen. Straffesparket oppstår altså etter at United kjører høyt balltempo og de setter opp trekantkombinasjoner langt inne på Galatasaray sin halvdel.