Gjensyn med ‘helvete’

I tillegg skal United besøke en av Europas mest spektakulære stadioner, samt møte en rumensk klubb som har sjokkert før. Her kan du lese mer om Uniteds Champions League-motstandere.

Publisert Sist oppdatert

SC BRAGA:

Som i fjor skal United møte portugisisk motstand i gruppespillet, men denne gang er det Braga, og ikke Benfica, som blir Uniteds rødkledde motstandere fra Den iberiske halvøy.

I motsetning til fjorårsmotstander Benfica, som kan smykke seg med 32 ligatitler, 24 cuptitler, 4 ligacuptitler og to Serievinnercuptitler, har Sporting Clube de Braga Braga – som er klubbens fulle navn – forsynt seg langt mer beskjedent av troféfatet. Klubben fra det nordlige Portugal har aldri vunnet den portugisiske ligaen, og står med en enslig triumf i cupen som sitt eneste store trofé. Andreplass i ligaen i 2010 og finaletap i Europaligaen i 2011 viser imidlertid at mye gjøres riktig i klubben som forrige sesong havnet på tredjeplass i Liga Sagres.

Unik stadion

Å besøke Bragas hjemmebane er en spesiell opplevelse, både for spillere og publikum. Estádio Municipal de Braga er nemlig en stadion som savner sidestykke i europeisk toppfotball.

Alle de drøyt 30.000 tilskuerne stadionet tar sitter på to store tribuner langs banens langsider, mens begge de to kortsidene er frie for tribuner. Det som gjør arenaen er så unik, er imidlertid at den er bygget delvis inn i fjellet, slik at det kun et par meter bak det ene målet reiser seg en 15 meter høy fjellvegg! Elsk det eller hat det – ingen kan nekte for at det er spektakulært.

United har aldri tidligere møtt Braga, og første møte mellom de to klubbene spilles 23. oktober på Old Trafford. To uker senere møtes lagene i Portugal. Av kjente spillere på Braga kan målvakt Quim, som var Portugals andrevalg under EM i Polen og Ukraina, nevnes. Det samme kan ex-Newcastle-mann Hugo Viana. I tillegg har klubben hele 12 brasilianere i førstelagsstallen!

Estadio Municipal de Braga under EM 2004:

GALATASARAY

Galatasaray er den mest meritterte klubben United skal ut mot i høst. De gule og røde tangerte i vår Fenerbahces rekord på 18 ligatitler da de vant trofeet for første gang siden 2008, og kan i tillegg skilte med 14 cuptitler og én triumf i UEFA-cupen. Den tyrkiske trenerlegenden Fatih Terim råder over et mannskap med mange kjente navn, deriblant de tidligere Premier Leauge-spillerne Johan Elmander, Albert Riera, Milan Baros og Emmanuel Eboue. I tillegg hagler det av tyrkiske landslagsspillere, samt importer som Felipe Melo, Fernando Muslera og Tomas Ujfalusi.

Galatasaray er den eneste av høstens motstandere United har møtt tidligere. Sist gang, i gruppespillet i 1994/95-sesongen, vant United hele 4-0 hjemme, mens det ble 0-0 borte. Men det er oppgjøret fra sesongen før – og da særlig bortemøtet på gamle Ali Sami Yen Stadion, som huskes best i United-historien.

Den gang måtte klubbene gjennom to runder med cupspill før gruppespillet ventet, og etter å ha slått Kispest Honved i første cuprunde, ventet Galatasaray for United i den andre. Den første kampen, på Old Trafford, endte 3-3 etter at Cantona hadde utlignet på tampen, og United reiste til Istanbul i visshet om at det sannsynligvis trengtes en seier for å gå videre.

‘Welcome to Hell’

Uniteds tur til den tyrkiske storbyen og til heksegryta Ali Sami Yen ble imidlertid en nedtur. Tyrkiske supportere laget et lurveleven av en annen verden, spillerne ble ønsket velkommen av bannere med ‘Welcome to Hell’ på tribunen, og Sir Alex Ferguson har senere innrømmet at den vanvittige atmosfæren tok United-spillerne på senga. United greide aldri å få det målet de trengte, og kampen endte 0-0. United var ute av turneringen, og unggutta i United-laget fikk en opplevelse de aldri vil glemme.

Nå er gamle Ali Sami Yen historie, men United-spillerne bør ikke forvente noe mindre trøkk av den grunn. Galatasarays nye stadion, Türk Telekom Arena, eller Ali Sami Yen Spor Kompleksi som den også kalles, ble åpnet i januar 2011 og tar over 52.000 tilskuere. Stadionet har verdensrekord når det kommer til lydnivå under et idrettsarangement, og de tyrkiske supporterne har sikkert ikke noe imot å skremme dagens United-årgang på samme måte som de gjorde for snart 20 år siden.

Videoklipp av Uniteds tur til Istanbul høsten 1993:

<iframe width=»542″ height=»315″ src=»http://www.youtube.com/img src=’https://cdn.united.no/uploads/united_ez/clu.jpg’ class=’ez-size-artikkel_stor wp-image-33044 align’/>
Powered by Labrador CMS