Slik slo United WBA

TAKTISK ANALYSE: Fotballanalyse mener at United kan ta med seg mye fra WBA-seieren til returoppgjøret mot Athletic. Les analysen her.

Publisert Sist oppdatert

Manchester United 2-0 WBA:

Roy Hodgson sendte sitt lag ut i høyt press. WBA var gode i 20 minutter, deretter handlet alt om United. Hjemmelaget fant rom både mellomrom og siderom. Helt fremme var Hernandez hissig på å true bakrom.

Formasjoner:

Manchester United spilte en formasjon som var nærmere 4-2-3-1 enn 4-4-2. Rooney var hengende spiss, mens Hernandez gjorde en viktig jobb i å true bakrom. Welbeck trakk mye inn fra sin høyrekant, mens Young utfordret mye med ballen i beina fra venstrekanten. Scholes og Carrick var tilbake sentralt på midten.

West Bromwich startet i en 4-3-3 med høyt press. Ettersom de ble spilt lavere og lavere, var de i brorparten av kampen mer 4-1-4-1 med Mulumbu som anker.

WBA forsøkte å presse høyt fra start:

Odemwingie og Brunt var kanter, og støtet altså høyt på hjemmelagets backer i begynnelsen. Etterhvert ble de lavere og lavere. Andrews og Morrison støtet tilsvarende høyt i Scholes og Carrick. Om Hodgson var inspirert av Bielsa og Athletic vites ikke, baskerne hadde stor suksess med høyt press når de slo United på Old Trafford i EL nylig.

WBA sin plan var nok å forsøke å stresse United, nekte Scholes/ Carrick å dominere kampen, samt å overrumple med raske motangrep. De var ikke langt unna å lykkes i starten. Med litt mer hell/ dyktighet kunne de tatt ledelsen. United var ikke like gode når bortelaget klarte å holde høy intensitet i presset. Illustrasjonen under viser hvor bortelaget vant ballen i løpet av kampen:

Som vi ser klarte de ikke å skape muligheter for overganger særlig høyt. (Bortsett fra i starten.) Det skyldtes at United var fae til finne rom mellom motstanderens lagdeler.

United fant rom mellom leddene:

Hernandez ble riktignok avblåst for offside flere ganger i starten, det er viktig å ikke undervurdere betydningen av hans vilje til å true bakrom allikevel. Da WBA presset høyt, var det helt vesentlig at Uniteds fremste spillere beveget seg. Mexicaneren sørget gradvis for å strekke motstanderens forsvarslinje bakover. Forsvarerne tok ikke sjansen på å stå høyt lenger, de var redde for situasjoner hvor Hernandez skulle komme aleine med Foster.

Dermed ble det rom for Wayne Rooney i mellom forsvaret og midtbanen. Engelskmannen hadde en stor kamp, og scoret på nytt 2 mål. Samarbeidet mellom de to spissene var meget godt. Illustrasjonen under viser hvor de mottok pasninger i løpet av kampen:

Vi ser tydelig at Rooney mottok ball lenger ned i banen enn sin kollega, og at Hernandez var adresse for mange pasninger i lengderetningen.

Den neste illustrasjonen viser pasningene kantene fikk. Young var som sagt bred, mens Welbeck trakk mye inn og skapte overtall i mellomrom sammen med Rooney. Mulumbu kunne derfor ikke konsentrere seg om å ta ut Rooney aleine:

Young var forøvrig god med ballen i beina, og hadde få problemer med å gå av Tamas en mot en.

Da Olsson ble utvist i andre omgang valgte Fergusons menn å kontrollere det hele. I stedet for å storme i angrep, trillet de ball – sannsynligvis for å spare krefter til en rekke avgjørende kamper i avslutningen av sesongen.

Hva kan United ta med seg inn mot returoppgjøret i Bilbao?

United kan ta med seg en god del. WBA forsvarte seg godt i starten, men da United fikk opp bevegelsen var de overlegne. Athletic vil presse høyt igjen, baskerne foretrekker nemlig å gjøre det de er best til. Det blir da viktig at United gjenskaper bevegelsene som er beskrevet over. De må true bakrom, ha bevegelse inn i mellomrom, og aktivisere kantene. Tempoet må flere hakk opp fra torsdagens kamp. Her er det viktig at de som skal spille sentralt på midten ikke blir tatt ut, men klarer å fordele pasningene inn i rommene som skapes.

Mot WBA ble de nye serielederne ikke satt på de store prøvene defensivt, i Bilbao blir det viktig med korte avstander mellom lagdelene. Når de skal presse høyt må laget stå samlet, de kan ikke tillate seg å slurve i denne fasen. Det var kanskje på dette området United skuffet mest i 2-3 tapet.

Konklusjon:

WBA presset høyt fra start, og lyktes i å skape et par gode muligheter. Da United fikk opp bevegelsen var de klart best, og dominerte resten av kampen. De røde truet flere rom samtidig. Hernandez var bakromspiss, Rooney og Welbeck truet mellomrom, mens Young var god på kant. For å matche Bilbao må de gjenskape dette. Samtidig må de øke tempoet og forsvare seg uten for store avstander mellom lagdelene.

Vil du lese flere taktiske analyser – også av andre lag enn United – så sjekk ut www.fotballanalyse.com.

Du kan også like fotballanalyse.com på Facebook for å holde deg oppdatert. Trykk her for å gjøre det.

Enig eller uenig i analysen? Si din mening i kommentarfeltet nederst.

Powered by Labrador CMS