Defensiv forbedring?

Manchester United har – etter en noe rufsete sesonginnledning – nå spilt fire kamper på rad uten baklengsmål for første gang på nesten tre år.

Publisert Sist oppdatert

Manchester United hadde en forrykende sesongstart i Premier League, og vant de fem første ligakampene med en total målforskjell på fantastiske 21-4. Laget feide all motstand av banen.

I hvert fall rent resultatmessig.

Men bak resultatene – og det til tider feiende flotte angrepsspillet – fantes det en mindre lystig statistikk. I løpet av sesongens sju første ligakamper lot nenlig United motstanderen avslutte hele 97 ganger, noe som var dårligst av alle lag i Premier League (delt sisteplass med Bolton). At det kun ble fem mål i mot i løpet av disse sju kampene var ikke annet enn et lite mirakel.

Og også i kampene som fulgte, mot Liverpool og Manchester City fortsatte motstanderne å bomardere United. Rivalene forsøkte seg henholdsvis 15 og 22 ganger, og i den sistnevnte kampen tok også flaksen slutt for de røde, og David de Gea måtte – som alle prøver å glemme – plukke seks baller ut av eget mål.

Bedring å spore

United fikk seg en kraftig smell mot City, og det har virket som om Sir Alex Ferguson og hans elever har tatt samling i bånn og fokusert på det defensive i kampene som har fulgt – noe som har gitt resultater.

Om angrepsspillet ikke har vært feiende flott de siste ukene, har den defensive tryggheten tilsynelatende kommet tilbake. Først ble Aldershot slått 3-0 i Ligacupen, før Everton ble slått 1-0 på bortebane*. Deretter har Otelul Galati (2-0) og Sunderland (1-0) begge besøkt Old Trafford, uten å ha greid å score på United.

Etter at Manchester Citys Edin Dzeko satte inn 1-6-målet på overtid 23. oktober, har United dermed gått fire kamper uten å slippe inn mål. For å finne forrige gang United spilte fire kamper uten baklengsmål, må man helt tilbake til perioden mellom 21. desember 2008 og 4. januar 2009. Den gang vant United 1-0 mot Liga de Quito i finalen i klubb VM, 1-0 mot både Stoke og Middlesbrough i Premier League, før Southampton ble slått 3-0 i FA-cupen.

(*Det skal dog sies at Everton avsluttet hele 19 ganger mot United på Goodison Park uten å få hull på byllen. I neste seriekamp, mot Sunderland, var United-forsvaret derimot langt gjerrigere, og slapp Black Cats til ni avslutninger, hvorav kun en på mål.)

Mange forsvarskombinasjoner

Det er vanskelig å gi noen fasit på hvorfor et til vanlig gjerrig lag som United har tillatt motstanderne såpass mange avslutninger hittil denne sesongen. En faktor som imidlertid peker seg ut, er Uniteds stadige forandringer i forsvarsrekken i sesonginnledningen.

Sir Alex Ferguson har nemlig stilt med hele 14 forskjellige forsvarskombinasjoner i løpet av de 17 kampene klubben har spilt hittil, og forsvaret har aldri fått muligheten til å sette seg skikkelig. Et eksemper på situasjonen er at Rio Ferdinand og Nemanja Vidic kun har spilt to kamper sammen fra start denne sesongen.

Med Rio og Vidic begge skadefrie sammen mot Sunderland (for første gang siden serieåpningen mot WBA), kunne det imidlertid endelig se ut som om Uniteds forsvar hadde funnet fasongen, og de hadde full kontroll på begivenhetene.

Måtte det vare!

Powered by Labrador CMS