Duket for gigantmøte

OPPDATERT PREVIEW: Det er ni år siden sist gigantene møttes i Champions League. Nå er det igjen klart for et av Europas aller største fotballoppgjør.

Publisert Sist oppdatert

Real Madrid mot Manchester United. Laget med flest hjemlige ligatitler i Spania mot laget med flest hjemlige ligatitler i England. Alfredo di Stefano, Ferenc Puskas og Raúl mot George Best, Bobby Charlton og Ryan Giggs. Cristiano Ronaldo og Mesut Özil mot Robin van Persie og Wayne Rooney. José Mourinho mot Sir Alex Ferguson.

Forholdene kunne ikke vært lagt mer til rette. Når Real Madrid og Manchester United møtes, er det alltid stort. Det har det vært helt siden klubben møtte hverandre for første gang for 56 år siden.

I 1957 var det Serievinnercup-semifinale det var snakk om. Miguel Muñoz og Roger Byrne ledet hvert sitt lag, United røyk ut med 3-5 sammenlagt, men i kampreferatet fra returoppgjøret på Old Trafford, som endte 2-2, berettet British Pathé News-kommentatoren at «helt fra begynnelsen ble fansen vitne til utrolig fotball.»

Forhåpentligvis lever onsdagens kamp på Santiago Bernabéu, stadionen oppkalt etter den legendariske spilleren som regnes som katalysatoren som transformerte Real Madrid fra Madrids nest beste klubb til Spanias soleklare ener.

Ser man på de største navnene i fotballhistorien til de respektive landene, har et stort antall av dem ikledd seg Madrids helhvite eller Uniteds røde, hvite og svarte farger. Det er to klubber med en rekke legender hvis historier vil gå i arv gjennom generasjoner av supportere.

Det blir enkelt og greit ikke større.

Kun Champions League av betydning igjen

La Liga er som godt som over for de kongelige fra Madrid. José Mourinhos menn ligger fullstendig akterutseilt i kampen om ligagullet, for mens Real Madrid har hatt en variabel sesong, har Barcelona gått fra den ene seieren til den andre. Hele 16 poeng skiller de to storlagene, og det er nærmest utenkelig at katalanerne skal klare å rote bort ligatittelen.

Real Madrid står med tre seire på de fem siste kampene i ligaen. De kom til kort borte mot Granada og tapte 0-1, og stod kun igjen med ett poeng etter å ha besøkt Osasuna. Hjemmeformen er imidlertid en helt annen. Ni av elleve hjemmekamper er vunnet, og det er først og fremst borteformen som har gjort at Barcelona har seilet ifra.

Det skal også sies at det er stort sett mot på papiret vesentlig svakere motstand at Real Madrid har mistet poeng. Mot de to andre topplagene i ligaen, Barcelona (uavgjort borte) og Atlético Madrid (seier hjemme) har de unngått tap. De står også med 1-1 etter første semifinalekamp mot Barça i Copa del Rey.

FORMEN – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

9. feb.

Sevilla

LL *I

H

4-1

2. feb.

Granada

LL

B

0-1

30. jan.

Barcelona

CeR **)

H

1-1

27. jan.

Getafe

LL

H

4-0

23. jan.

Valencia

CeR

B

1-1

V: 2

U: 2

T: 1

10-4

*) LL = La Liga, **) CeR= Copa el Rey

Soleklare ligaledere

Tabellen i Premier League minner veldig om den i Primera División. Det skiller tolv poeng ned fra første- til andreplass, med nummer tre ytterligere fire poeng etter – akkurat som i Spania. Forskjellen fra Real Madrid er at United troner i suveren stil på topp, etter at resultatene virkelig har gått deres vei de siste kampene.

Selv om de sjelden overbeviser spillemessig står De røde djevlene med hele 14 kamper uten tap – og nederlaget hjemme mot Cluj hadde ingen betydning ettersom United allerede var kvalifisert for åttendelsfinalen som gruppevinner.

På de siste fem ligakampene står klubben med fire seire og én uavgjort. Tottenham er det eneste laget i løpet av perioden som har maktet å ta poeng fra United.

FORMEN – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

10. feb.

Everton

PL

H

2-0

2. feb.

Fulham

PL

B

1-0

30. jan.

Southampton

PL

H

2-1

26. jan.

Fulham

FAC

H

4-1

20. jan.

Tottenham

PL

B

1-1

V: 4

U: 1

T: 0

Mål: 10-3

Statistikk

  • United og Real Madrid har møtt hverandre fire ganger tidligere i dobbeltoppgjør i Europa. Real Madrid har gått videre i tre av dem.

  • Den eneste gangen United har slått ut Real Madrid vant de Europacupen samme sesong.

  • United har aldri vunnet på Santiago Bernabéu (to uavgjort, to tap)

  • José Mourinho og Sir Alex Ferguson har møttes to ganger i utslagsrundene – de har gått videre én gang hver.

  • Real Madrid har seks seire, fire uavgjort og to tap på tolv hjemmemøter mot engelske lag.

  • United har kun to seire på 20 kamper i Spania.

Dommeren

Mannen som har fått i oppgave å lede oppgjøret er Felix Brych. Tyskeren dømte United senest borte mot Otelul Galati i fjor, da han viste ut Nemanja Vidic. Men det var også Brych som hadde ansvaret for gjennomføringen av bortemøtet med Braga i november, en kamp United vant 3-1 etter først å ha blitt liggende under. 37-åringen har dømt Bundesliga siden 2004 og har vært FIFA-dommer siden 2007. Han dømte fjorårets semifinale mellom Chelsea og Barcelona.

LIVE-OPPDATERING/SCORINGSVARSEL

Om du ikke skulle ha mulighet til å få med deg overføringen av kampen, kan du alternativt følge vår LIVE-oppdatering på united.no – eller få scoringsvarsel tilsendt på SMS. Dersom du ikke allerede abonnerer på sistnevnte tjeneste, kan du sende meldingen UNITED til 2242, og du vil motta lagoppstilling, scoringer underveis, og i tillegg en kort pause- og sluttrapport.

Tjenesten, som dessverre kun er tilgjengelig for norske mobilabonnenter, koster kr. 1,- per melding.

Avmelding

Dersom du skulle ønske å melde deg av SMS-tjenesten, må du sende meldingen UNITED STOPP til 2242.

Powered by Labrador CMS