Preview: United – Barcelona

Vinneren av Premier League mot vinneren av La Liga. Manchester United mot Barcelona. Finale i Champions League. Kan det bli større?

Publisert Sist oppdatert

Finalen i Champions League er et selvsagt høydepunkt i den europeiske fotballsesongen, men sjelden har ordet drømmefinale passet bedre enn i år. Manchester United og Barcelona har begge levert varene i sesongen 2008-2009. Ja, selv det tapende laget onsdag vil kunne omtale sesongen som en av sine beste noensinne.

United har allerede vunnet Carling Cup, VM for klubblag og hentet hjem den 18. tittelen i Englands øverste divisjon. Barcelona har levert på samme nivå. Katalanerne har vunnet Primera Division for 19. gang, vunnet den spanske cupen og scoret over 100 mål i en av Europas tøffeste ligaer.

Finalen er ikke bare et oppgjør mellom verdens to ledende klubber, men gir oss også en formidabel duell mellom verdens to beste fotballspillere. FIFA kåret i 2008 Cristiano Ronaldo som verdens beste fotballspiller, med Lionel Messi som en god nummer to. Onsdag kveld får de to ballkunstnerne mulighet til å måle krefter i verdens største klubbkamp. Får vi svar på hvem som er planetens beste spiller for øyeblikket?

Manchester United

Sir Alex Ferguson uttaler på pressekonferansen tirsdag at han forventer «en fantastisk finale». På spørsmål om hvordan United skal klare å overvinne Barcelona svarte skotten med å liste opp tre vinnerkriterier: «Godt spill, høy konsentrasjon og litt flaks. Begge lag er gode til å holde på ballen og det blir viktig å skape noe når vi først får den».

Finalen onsdag er klubbens fjerde finale i den gjeveste Europacupen, og med seier blir United den første klubben i Champions League-historien (etter 1992-1993) som vinner tittelen to år på rad. Uniteds tre tidligere finaler har alle endt med seier (100 prosent uttellling). Sir Alex Ferguson blir også historisk med triumf. Bob Paisley (Liverpool) er til nå den eneste som har vunnet tittelen tre ganger som manager.

Tidligere finaler:

United – Benfica 4-1 (1968)

United – Bayern München 2-1 (1999)

United – Chelsea 1-1, 6-5 på straffer (2008)

Laget

At United inkasserte seriegullet allerede 16. mai gjorde at Ferguson kunne hvile førstelaget i siste seriekamp mot Hull. Dette innebærer at de 20 spillerne som reiste til Roma mandag morgen har fått hele elleve dagers hvile etter den avgjørende gullkampen mot Arsenal. I tillegg til en uthvilt spillergruppe, så ser også skadesituasjonen svært bra ut med United-øyne. Med unntak av Darren Fletcher (suspendert), Owen Hargreaves (skadet) og Ben Foster (skadet) har det kun vært knyttet usikkerhetstegn til Rio Ferdinand. Midstopperen bekrefter imidlertid tirsdag at han er klar til kamp: «Jeg har trent for fullt i flere dager nå, og føler ingenting til skaden. Jeg spiller definitivt i morgen».

Ferguson som tidligere denne uken spådde en målrik finale tror på en jevn kamp onsdag kveld: «Jeg tror lagene er meget like med tanke på kvaliteten på spillerne, men forhåpentligvis har vi en bedre benk enn dem. Akkurat det kan avgjøre kampen. Det å ha spillere på benken som kan bidra til å endre kampbildet kan fort bli avgjørende». Her kan det skytes inn at fem av Uniteds seks siste oppgjør mot spansk motstand har endt 0-0.

En tilnærmet fulltallig og skadefri stall gir Sir Alex Ferguson et luksusproblem i forbindelse med laguttaket. Signalene fra skotten tyder på at 4-5-1-modellen som ble benyttet mot Arsenal på Emirates for tre uker siden vil benyttes nok en gang. Dette innebærer i så fall at Cristiano Ronaldo får frie tøyler på topp, mens Dimitar Berbatov og Carlos Tevez starter på benken. En femmer på midten åpner opp for flere løsninger. Det spekuleres i at følgende fem vil starte på midten: Rooney, Carrick, Anderson, Giggs og Park. I bakre rekke forventes det at fireren fra de to semifinalene mot Arsenal (O’Shea, Vidic, Ferdinand og Evra) vil få fornyet tillit. Her legger vi inn et lite forbehold om at skotten verken har bekreftet eller avkreftet noe som helst angående laguttaket. Det er med andre ord fremdeles helt åpent om hvem som starter kampen.

Troppen (20 spillere): Edwin van der Sar, Tomasz Kuszczak; Patrice Evra, John O’Shea, Rafael, Gary Neville, Nemanja Vidic, Jonny Evans, Rio Ferdinand; Ji-sung Park, Ryan Giggs, Anderson, Michael Carrick, Darron Gibson, Paul Scholes, Nani, Cristiano Ronaldo; Carlos Tevez, Dimitar Berbatov, Wayne Rooney.

Ute: Darren Fletcher (suspendert), Ben Foster (skadet), Owen Hargreaves (skadet)

UEFA tillater syv reserver i Champions League. Det innebærer at 2 av spillerne i 20-mannstroppen må se finalen som tilskuere fra tribunen.

Formen

Etter å ha blitt beskyldt for å spille for halv maskin i lange perioder av denne sesongen har United virkelig våknet mot slutten. De to oppgjørene mot Arsenal i Champions League (1-0, 3-1), andreomgangen mot Tottenham (5-2) i april og flere svært overbevisende og kontrollerte seire i Premier League tyder på at United er i toppslag. De siste fem kampene har gitt fire seire og en uavgjort.

Siste fem kamper

Dato

Motstander

Turnering

Resultat

Målscorere

05.05

Arsenal (B)

CL

3-1

Park, Ronaldo (2)

10.05

Man. City (H)

PL

2-0

Ronaldo, Tevez

13.05

Wigan (B)

PL

2-1

Tevez, Carrick

16.05

Arsenal (H)

PL

0-0

24.05

Hull (B)

PL

1-0

Gibson

Barcelona

Barcelona spiller sin sjette finale i Champions League / Serievinnercupen onsdag. To ganger har katalanerne gått helt til topps i Europa. Forrige finale var i 2005-2006-sesongen. Den gang vant Barca 2-1 over Arsenal. Den kampen huskes muligens best for Terje Hauges omdiskuterte utvisning av Arsenals målvakt Jens Lehmann tidlig i første omgang.

Tidligere finaler:

Barcelona – Benfica 2-3 (1961)

Barcelona – Steaua Bucuresti 0-0, 0-2 på straffer (1986)

Barcelona – Sampdoria 1-0 (1992)

Barcelona – AC Milan 0-4 (1994)

Barcelona – Arsenal 2-1 (2006)

Laget

I motsetning til United kan ikke Barcelona snakke om noen ideell oppladning til finalen. Ikke bare må katalanerne unnvære suspenderte Eric Abidal og Dani Alves, men skadesituasjonen har skapt betydelig hodebry for Josep ’Pep’ Guardiola. Backrekka er i utgangspunktet tynn etter suspensjonene til Abidal og Alves, og svekkes ytterligere av skader på Gabriel Milito og Rafael Marquez. Det som synes sikkert er derfor at tidligere United-spiller Gerard Pique får et svært spesielt gjensyn med gamle lagkamerater. Den prekære forsvarssituasjonen har tvunget Guardiola til å ta med seg to urutinerte unggutter til Roma: Alberto Botia (20 år) og Marc Muniesa (17 år). Ikke hørt om dem nei? Muniesa debuterte for førstelaget til Barcelona i lørdagens kamp mot Osasuna (hvor han for øvrig ble utvist).

Fremover på banen er situasjonen heller ikke rosenrød for Katalonias stolthet. To av drivkreftene i årets offensive Barcelona-utgave, Thierry Henry og Andres Iniesta, har begge slitt med skader de siste ukene. Begge stjernene trente for fullt mandag, men Guardiola har ennå ikke garantert at noen av dem starter onsdag. Dette er godt nytt for United. Iniesta er mannen som sendte Barcelona til finalen med sin scoring på overtid mot Chelsea på Stamford Bridge for tre uker siden, mens Thierry Henry bør være en velkjent motstander for United. Denne sesongen har franskmannen scoret 25 mål i La Liga. Trolig starter både Iniesta og Henry, men oppladningen har altså vært langt fra optimal.

Troppen : Victor Valdes, Jose Manuel Pinto; Carles Puyol, Gerard Pique, Sylvinho, Marc Muniesa, Alberto Botia; Xavi, Andres Iniesta, Yaya Toure, Seydou Keita, Alexander Hleb; Lionel Messi, Samuel Eto’o, Eidur Gudjohnsen, Thierry Henry, Bojan Krkic.

Ute : Eric Abidal (suspendert), Dani Alves (suspendert), Rafael Marquez (skadet), Gabriel Milito (skadet)

Formen

Etter en fantastisk uke i månedsskiftet april-mai med avansement i Champions League etter stor dramatikk mot Chelsea (0-0, 1-1) og nedsabling 6-2 av erkefienden Real Madrid, har Barcelona slappet litt av på gasspedalen de siste ukene.

De siste fem kampene har kun gitt en seier, 4-1-seieren over Athletic Bilbao i den spanske cupfinalen. Høyst sannsynlig må dette forklares med at ligagullet nesten var i boks og sesongens andre store mål, å nå finalen i Champions League, også var oppnådd. Med optimistiske United-øyne håper vi like fullt at dette skyldes en liten formsvikt på tampen av en lang sesong.

Siste fem kamper

Dato

Motstander

Turnering

Resultat

Målscorere

06.05

Chelsea (B)

CL

1-1

Iniesta

10.05

Villarreal (H)

PD

3-3

Keita, Eto’o, Alves

13.05

Athletic

SC

4-1

Toure, Messi, Bojan, Xavi

17.05

Mallorca (B)

PD

1-2

Eto’o

23.05

Osasuna (H)

PD

0-1

* PD = Primera Division, SC = Spansk cup

Tidligere møter

United og Barcelona har møtt hverandre ni ganger tidligere. United har vunnet tre kamper, Barcelona to og fire har endt uavgjort. Målforskjellen lagene imellom er 14-15 i Barcelonas favør. Historien klubbene imellom inneholder flere fotballklassikere. Spesielt huskes 2-1-seieren over Barcelona i finalen i Cupvinnercupen i 1990-1991. Den gang ble Mark Hughes (bildet t.v.) den store helten med to mål.

Ellers er det vel få som glemmer fjorårets semifinaleoppgjør på Old Trafford? Paul Scholes’ kanonscoring tidlig i første omgang sendte United til Moskva den gang. Kampen omtales dessuten som den kampen med best stemning på Old Trafford i nyere tid.

Begge oppgjørene i gruppespillet i Champions League høsten 1998 er også med i den store minneboka. 3-3-kampene på Old Trafford og Camp Nou startet eventyret som endte med ”The Treble” for United i mai 1999.

Historisk er også 3-0-seieren over Barcelona i 1983-1984-sesongen. Etter å ha tapt første kvartfinalekamp i Cupvinnercupen mot Diego Maradona & co. slo United knallhardt tilbake på Old Trafford. Kampens store spiller var klubblegenden og nåværende klubbambassadør Bryan Robson. ’Robbo’ scoret to mål i det som omtales som hans beste kamp i United-trøya.

Sesong

Turnering

Runde

Hvor

Resultat

Målscorere

2007-2008

CL

1/2-finale

Old Trafford

1-0

Scholes

CL

1/2-finale

Nou Camp

0-0

1998-1999

CL

Gruppespill

Nou Camp

3-3

Cole, Yorke (2)

CL

Gruppespill

Old Trafford

3-3

Giggs, Scholes, Beckham

1994-1995

CL

Gruppespill

Nou Camp

0-4

CL

Gruppespill

Old Trafford

2-2

Sharpe, Hughes

1990-1991

CvC*

Finale

Rotterdam

2-1

Hughes (2)

1983-1984

CvC

1/4-finale

Old Trafford

3-0

Robson (2), Stapleton

CvC

1/4-finale

Nou Camp

0-2

* CvC = Cupvinnercupen

Dommeren

40 år gamle Massimo Busacca (Sveits) dømmer onsdagens finale. Sveitseren er en rutinert UEFA-dommer med 77 offisielle kamper bak seg. 32 av disse kampene er i Champions League. Sveitseren er heller ikke ukjent med oppgjøret Barcelona – United. I fjor var Busacca pipeblåser i det første semifinaleoppgjøret på Nou Camp (0-0).

Denne sesongen har Busacca dømt seks Champions League-kamper, deriblant Uniteds første kvartfinaleoppgjør mot Porto i Portugal. I tillegg dømte Busacca returoppgjøret mellom Panathinaikos og Villarreal i 8-delsfinalen. På en lang merittliste har Busacca også finalen i UEFA-cupen i 2007 (Espanyol-Sevilla) og semifinalen mellom Tyrkia og Tyskland i VM 2006.

Med seg som linjemenn vil Busacca ha med seg Matthias Arnet og Francesco Buragina.

Stadio Olimpico

Stadio Olimpico tar 72.689 tilskuere. Klubbene har fått tildelt 19.500 billetter hver. Til vanlig huser Olimpico de italienske toppklubbene Lazio og AS Roma i Serie A, men stadionet er heller ikke ukjent som finalearena. Olimpico var finalarena i Europacupen / Champions League i 1977, 1984 og 1996. I tillegg ble VM-finalen i 1990 (Vest-Tyskland – Argentina) spilt her.

For de overtroiske kan det skytes inn at to av de tre finalene har resultert i engelsk triumf (Liverpool i 1977 og 1984). Tilsvarende har to av finalene endt med straffesparkkonkurranse (1984 og 1996).

Været

Skal en tro værgudene blir det varmt og godt for spillerne onsdag kveld. Det er meldt over 30 grader på dagtid onsdag. Kveldstemperaturen er litt lavere, men like fullt mellom 25 og 30 grader. Det blir med andre ord ingen gjentagelse av fjorårets våte Moskva-opplevelse. Sir Alex Ferguson bedyret tirsdag at varmen ikke har ødelagt forberedelsene til kampen, men at det er en viss fare for dehydrering hvis temperaturen holder seg høy gjennom hele kampen.

Se kampen?

Kampen har avspark klokken 20:45 skandinavisk tid. Hvis du ønsker å se kampen ute har supporterklubben en oversikt over steder som sender kampen her. Skal du se kampen hjemmefra er alternativene enten Viasat 4, TV3+ eller TV6 (SE).

Kilder: uefa.com, manutd.com, fcbarcelona.cat, stretfordend.co.uk

Powered by Labrador CMS