Her skiller United og Glazer-familien seg ut fra resten av Premier League

Fotballøkonomiblogger har sammenlignet Premier League-klubbene, og United skiller seg ut.

Publisert Sist oppdatert

Mange av dere har nok hørt om Swiss Ramble, en blogger som hovedsaklig skriver om fotballfinans, og som går regnskapene til klubbene i sømmene.

Han har i en nylig tråd på Twitter (hele tråden kan leses her) tatt et dypdykk i finansieringen av Premier League-klubbene de siste fem årene, for å se på hvilke eiere som spytter inn mye penger i klubbene, og hvilke eiere som tar penger ut fra klubbene.

LES OGSÅ: Slik har United-ledelsens grep gitt Solskjær handlingsrom til å hente flere stjerner

Kanskje ikke helt overraskende – United og Glazer-familien skiller seg ut.

Ifølge Swiss Ramble har sju Premier League-klubber fått spyttet inn mer enn 100 millioner pund fra eierne de siste fem årene, med Chelsea helt på topp. United er i den helt andre skalaen, som en av sju klubber på minussiden. United har betalt 89 millioner pund til eierne, ifølge oversikten.

De 89 millioner pundene er aksjeutbytte til samtlige aksjonærer i Manchester United, men det er utvilsomt Glazer-søsknene, som sitter på de desidert største aksjepostene i klubben, som nyter best av denne ordningen.

Burnley, WBA, Leicester, West Ham, Newcastle og Tottenham er de andre klubbene som havner på minussiden, men 89 millioner pund er mer enn tallene for alle disse klubbene til sammen.

Chelsea-eier Roman Abramovitsj har på sin side investert 440 millioner pund i klubben i løpet av disse årene.

Swiss Ramble skriver også om en negativ kontantstrøm på 169 millioner pund for Uniteds del.

Swiss Ramble har også sett mer på hver spesifikke klubb, og konkluderer der med at United de siste fem årene har betalt 209 millioner pund for å finansiere eierskapsstrukturen til Glazerne.

Det er da snakk om 120 millioner i renter, og 89 millioner i utbytte.

Hvis en ser på en tiårsperiode heller enn femårsperioden, så blir tallene enda mer spesielle.

838 millioner pund har da blitt brukt: 488 millioner pund på renter, 251 millioner pund på tilbakebetaling av lån og 99 millioner i utbytte.

Swiss Ramble bruker ordet «ekstraordinært» om summen på 838 millioner pund.

United.no-journalist Bjarte Valen har i denne saken sett nærmere på Uniteds økonomi.

Powered by Labrador CMS