Hva tror supporterklubbene om finalen?

– Hvem vinner? Hvorfor? Hva frykter vi? Og hvor viktig er lørdagens finale?

Publisert Sist oppdatert

United.no publiserer i samarbeid med Barcelonas norske supporterklubb, blaugrana.no, ulike saker om lagene frem mot finalen.

Onsdag presenterte vi motstanderklubben.

Torsdag er det tid for hva vi som jobber i supporterklubbene tror.

Greger Thorvaldsen, skribent for blaugrana.no, svarer for Barcelonas supporterklubb. Ansvarlig redaktør Dag Langerød svarer for Uniteds supporterklubb.

Greger Thorvaldsen, blaugrana.no:

Hvem vinner finalen, og hvorfor?

FC Barcelona vinner, rett og slett fordi de er Europas soleklart beste fotballag når de spiller opp mot sitt beste. Guardiola har hele sin presumptivt beste ellever tilgjengelig etter en vår prega av mye skadetrøbbel, og alt ligger dermed til rette for at Barça vil kunne få ut sitt fulle potensial i denne kampen.

Katalanerne har en måte å spille på som alle spillerne kjenner inn og ut. Den barcelonske utgaven av totalfotballen gjennomsyrer lagene på alle aldersnivåer i klubben, og resultatet er A-lagsspillere som til en hver tid vet hvordan medspillerne tenker og beveger seg. Spillerne har rett og slett spilt med de samme lagkameratene, på den samme måten, i år etter år etter år. Antakeligvis vil 7-8 av spillerne i startoppstillingen på lørdag være produkter av akademiet La Masia, som har gått gradene i klubben, og de kommer til å utvise en possession-orientert og balltrillende fotball med samhandling i aller ypperste verdensklasse.

Forhåpentligvis.

For det er et aber. FC Barcelonas store styrke er også deres potensielle svakhet Jeg opplever at et sterkt fokus på plan A har gått litt på bekostning av en god plan B, og at Barcelona har en stor utfordring foran seg i møte med lag som klarer å forhindre det oppbyggende pasningsspillet deres. Om Manchester United er i stand til å krige Barça ut av stilen på lørdag gjenstår å se, men alle som så finalen i 2009 husker at katalanerne ble tatt på senga av Uniteds ekstremt høye og aggressive press de første 10-15 minuttene av kampen.

Hvem blir nøkkelen i denne kampen?

Europas ukronede pasningskonge Xavi Hernández spiller en ekstremt viktig rolle i Barças ballbesittende og pasningsfokuserte spillestil. Med over 1100 vellykkede pasninger så langt i Champions League denne sesongen sier det seg selv at han er en av de viktigste offensive drivkreftene i laget, og hvis man skal trekke fram én mann er det vanskelig å komme utenom Xavi. Samtidig handler Barça-stilen mer om det kollektive enn om individualister, og mange mener at det å se FC Barcelona forsvare seg er vel så vakkert som å se dem trille ball. Det går sjelden mange sekundene fra balltap til ballgjenvinning, og det er alltid herlig å se at til og med den aller største offensive stjerna opptrer oppofrende og hardtarbeidende med avstengning og press når motstanderlaget har ballen.

Jeg vil også trekke fram Abidal som en nøkkelperson før finalen Hans raske comeback etter en dramatisk sykdomsperiode har åpenbart fungert som en vitamininnsprøytning for moralen i hele spillergruppa.

Hva frykter du hos motstanderen?

I Roma i 2009 var det som nevnt Manchester United som hadde initiativet i de første 10-15 minuttene. Dette oppnådde de ved å utøve et svært høyt kollektivt press, og det er mulighetene for et like kollektivt aggressivt United-lag jeg frykter mest før lørdagens finale. Det er ingen tvil om at seriemesterne i England er et lag med voldsomme iboende kvaliteter, og jeg er sikker på at de kommer til å gå offensivt ut mot et Barça-lag som er vant til å møte mer defensivt orienterte motstandere. Hvis United klarer å stresse Xavi, bryte Barcelonas pasningsspill, og utnytte bruddene godt, kan vi få en spennende og jevn kamp.

Hvor mye betyr det å vinne Champions League-tittelen?

Klubbfotball blir ikke større enn Champions League, og det å kunne heve trofeet som mestere av Europa for andre gang på tre år hadde vært helt fantastisk.

Allikevel må det innrømmes at det hadde vært surere å ryke for Real Madrid i semifinalen enn å tape finalen mot United. Fotball handler jo om følelser, og i Champions League mister man litt av følelsen av gammelt, nedarvet hat, som man finner i de nasjonale seriene. Så mens serien er det daglige slitearbeidet, er på mange måter Champions League festen. Men selv om det å gjøre det bra på jobben er viktigst, er det kult å være konger av festen også! Visca el Barça!

Dag Langerød, united.no:

Hvem vinner finalen, og hvorfor?

Barcelona er favoritter. De stiller med verdens tre beste spillere i 2010, Lionel Messi, Xavi og Andres Iniesta, vant den spanske serien komfortabelt og leverte muligens tidenes beste enkeltkamp da de feide Real Madrid av banen med 5-0 i høst.

Likevel håper og tror jeg på United-seier. Vi stiller skadefritt, har flere taktiske strenger å spille på enn spanjolene og kommer til kampen stinne av selvtillit. Jeg føler også at laget vokste voldsomt på de tre seierne mot Chelsea tidligere i vår. Vi har tidligere slitt mot London-laget, men nå vant vi relativt komfortabelt både i serien og Champions League. Jeg tror det er viktig å ta med seg inn i finalen. Vi har også en suveren serieseier bak oss i en liga som totalt sett holder mye høyere nivå enn La Liga.

Mange vil huske finalen fra 2009 da Barcelona tok en veldig fortjent 2-0-seier. Jeg husker også den. Men jeg husker vel så godt at United var klart best frem til Barcelona scoret på sin aller første mulighet i kampen, og for å bruke en klisje, mål preger kamper, og mot et så ballsikkert lag som Barcelona ville alle slitt da. Det hjalp ikke at United ble usikre, de så nesten redde ut for å få en til i sekken og resten av kampen var de ikke i nærheten av normalt nivå. Derfor er det interessant å vite at United den gangen kun tapte 49-51 i ballbesittelse. Vi spilte altså en klart under pari-kamp, men holdt følge med Barcelona på det de pleier å være suverene på.

Nå har vi også en Javier Hernandez som elsker å utfordre en motstander i bakrom, bak seg har han et lag som er fantastiske til å variere mellom kontrollende kortpasningsspill og mer direkte pasninger i bakrom. Jeg tror heller ikke Barcelona evner å endre så mye på sin stil. De kommer til å stå høyt, og det kommer de til å bli straffet for. Alex Ferguson sa at han vet hva som gikk galt i 2008. Jeg tror han på det. Ferguson pleier nemlig å ha kontroll. Derfor velger jeg også å tro at Michael Carrick og de andre på midtbanen kan demme opp for Barcelonas offensive pasningsspill. Klarer man det sånn nogenlunde er jeg ikke redd for det defensive. Bakerst, med Edwin van der Sar, Rio Ferdinand og Nemanja Vidic sentralt, er vi sterkere enn spanjolene.

Vi vinner altså finalen fordi vi kollektivt klarer å frustrere Barcelona når de har ballen, samtidig som det varierte angrepsspillet med en hissig Hernandez på topp vil gi oss de sjansene vi trenger til å avgjøre.

Hvem blir nøkkelen i denne kampen?

Mitt utgangspunkt er egentlig alltid at det er forsvarsspillet som er nøkkelen. Sitter forsvarsspillet hindrer man motstanderen, vinner gjerne ballen gunstig og får de bruddene som er nødvendige. Derfor er det Uniteds keeper, backfirer og sentrale midtbane som blir avgjørende for om United vinner. De må prestere på et så høyt nivå at Barcelona ikke får snurre ball som de liker og pleier å få lov til å gjøre. Deretter handler det, som tidligere nevnt, om å levere på et såpass bra nivå med ball i laget at man skaper trøbbel for Barcelona når man først har den. Som tidligere sagt så tror jeg United når det nivået lørdag.

Jeg er derfor også spent på hvem som spiller sentralt på midtbanen. De fleste tror Carrick og Ryan Giggs i det minste spiller sentralt, men Darren Fletcher er bedre enn Giggs i det defensive spillet. Kanskje, kanskje overrasker Ferguson her i det endelig laguttaket. Alternativt kan muligens Hernandez spille alene på topp, Rooney trekkes ned på en av kantene og Ji-Sung Park bli tredjemann sentralt på midtbanen. Jeg tror i alle fall ikke at laguttaket er så klart som mange tror. Det kan blir 4-4-2, 4-5-1 og det kan bli ulike spillertyper. Jeg tror faktisk også Barcelona er spent og usikre på hva United velger.

Hva frykter du hos motstanderen?

Det er mye å frykte hos Barcelona. Spesielt hvis United ikke leverer opp mot toppnivå taktisk eller med ball i laget. Får Barcelona dominere stort så kommer de til å vinne. Det nytter ikke hvis Barcelona triller ball i 65 prosent av tiden. Jeg har allerede nevnt Xavi, Messi og Iniesta. Problemet er at alle spillerne i Barcelona vet så inderlig godt hvor den neste pasningen kommer til enhver tid. Derfor frykter jeg også Pedro og David Villas gjennombrudd fra kant. Rett og slett fordi Barcelonas sentrale spillerne finner de så fort rommet er der. Men som nevnt, jeg tror United vil stå imot.

Hvor mye betyr det å vinne Champions League-tittelen?

Det betyr selvfølgelig mye, men samtidig er det ikke til å legge skjul på at denne sesongen var ligagullet viktigere. Hadde jeg måttet velge én av titlene for et par uker siden så ville jeg uten betenkningstid valgt United-Liverpool 19-18. Men nå har vi den i lomma allerede. Da vil vi ha mer. Jeg hørte også en Liverpool-fan bjeffe om at de har fem seirer i den gjeveste europacupen. Vel, da får vi ta nummer fire lørdag, da, nummer fem neste sesong og hvis noen mener jeg grenser til arrogant så svarer vi i United alltid med følgende: Not arrogant, just better!

Powered by Labrador CMS