Pogba vs. Kakuta

Risikerer United en like kraftig straff som Chelsea fra FIFA?

Publisert Sist oppdatert

FIFAs knallharde dom mot Chelsea i forbindelse med overgangen til Gäel Kakuta har fått mye oppmerksomhet den siste uken. Londonerne er foreløpig, før en anke eventuelt er behandlet, suspendert fra å handle spillere i de to kommende overgangsvinduene.

Det er liten tvil om at Ligue II-klubben Le Havre har utnyttet reaksjonene etter Kakuta-dommen til å fremme sin sak i forbindelse med overgangen til Paul Pogba i sommer. Med Le Havre på krigsstien er det mange som lurer på om United risikerer en like tøff straff som Chelsea?

Akkurat det er slett ikke sikkert.

Den sentrale forskjellen mellom Kakutas overgang til Chelsea og Pogbas overgang til United er en fransk juridisk spissfindighet. Spillerne har nemlig hatt forskjellig kontraktsforhold til moderklubben.

  • Gäel Kakuta hadde signert en ”aspirantkontrakt” (Contract Aspirant) med Lens. En slik kontrakt kan signeres av franske spillere når de fyller 16 – og innebærer at spilleren forplikter seg til å signere for den respektive klubben ved en senere anledning. Kakuta hadde med andre ord forpliktet seg til å signere for Lens.

  • Paul Pogba hadde på sin side kun signert en tilknytningsavtale (Contract de Non Solicitation) med Le Havre. En slik avtale er juridisk forpliktende i Frankrike – og fungerer primært som et virkemiddel for å forhindre at andre franske klubber henter unge spillere som er under utvikling i en annen fransk klubb.

Det interessante i dette tilfellet er hvorvidt slike kontrakter er bindende utenfor Frankrikes grenser. Om dette hersker det foreløpig stor tvil. Den foreløpige konklusjonen er altså at det var åpenbart at Chelsea fikk Kakuta til å begå kontraktsbrudd. Det er ikke like sikkert at United kan dømmes for det samme.

Avslutningsvis må det også understrekes at det foreløpig er ord mot ord. United hevder hardnakket at de ikke har gjort noe galt. Det er dette FIFA nå skal avgjøre. Uavhengig av utfall, så er det åpenbart at noen endelig dom i saken ennå er måneder eller år unna. Gaël Kakuta signerte for Chelsea i 2007, og FIFA har brukt mer enn to år på å komme til en endelig konklusjon.

Kilde: The Independent

Powered by Labrador CMS