russochelsea061122ma

«Viste igjen hvorfor United må gjøre alt for å beholde henne»

Publisert Sist oppdatert

United-kvinnene tapte 1-3 hjemme mot Chelsea søndag kveld.

Her er fem ting vi lærte fra toppkampen.

1. Litt for mange av de gamle problemene dukket opp igjen

Har United tatt steg de siste årene? Undertegnede mener at troppen kanskje alt i alt er bedre, men jeg synes samtidig ikke at United fremstår veldig mye bedre enn vi gjorde på denne tiden for to år siden.

Så skal det sies at United har gjort en del taktiske endringer etter at Marc Skinner tok over klubben. Dette ble svært synlig forrige sesong mot nettopp Chelsea, siden United-forsvaret da ikke hadde fått trent godt nok på å spille seg ut fra eget forsvar, og gang på gang ble United nådeløst straffet for det. Til slutt stod det hele 6-1 til Chelsea.

Det ble ikke slike sifre her, og med marginene på sin side kunne United tatt både etter eller tre poeng her. Chelsea fikk tross alt ikke uttelling før Uniteds Blundell var ute med skade, slik at United spilte med ti spillere mens hun fikk behandling på sidelinjen.

Likevel var det 0-1-målet så veldig unngåelig, for det var rett og slett bare et svært slurvete pasningsforsøk som endte opp hos en Chelsea-spiller. Det var Millie Turner denne gangen som slo den svært svake pasningen, og det var ikke første gangen i kampen heller. Kanskje er hun fortsatt ikke helt komfortabel med hva Marc Skinner ønsker at hun skal gjøre – hun har jo heller ikke fått spille  mange kamper under ham ennå heller på grunn av skadeutfordringene.

I tillegg til dette må det stilles spørsmål ved markeringsspillet da ex-red Lauren James scoret. Både Millie Turner og Maria Thorisdottir så ut til å oppdage henne, og pekte mot henne, men begge falt dypt heller enn å faktisk gjøre noe med situasjonen. De kan ikke forvente at midtbanen skal gjøre hele markeringsjobben for dem med å forhindre slike situasjoner i å ende med scoring.

turner061122
MÅ TA PÅ SEG STORE DELER AV SKYLDA FOR TAPET: Millie Turner.

2. Batlle kunne utgjort forskjellen

United har savnet Ona Batlle i det siste etter at hun måtte ut med en hodeskade like før slutt mot Brighton, selv om grepet med å flytte Maria Thorisdottir over på venstrebacken (i stedet for å bruke henne på høyreback) har vært ganske vellykket.

Men selv om Thorisdottir har levert på et høyere nivå på venstrebacken enn hun gjorde på høyre, så er selvsagt verken Thorisdottir eller Hannah Blundell i nærheten av å være det samme angrepsvåpenet som Batlle – de færreste backer er jo det.

Chelsea vant til slutt fortjent mot United, men frem til Chelsea plutselig scoret to raske mål, så satt undertegnede med følelsen av at United kunne vinne mot Chelsea for første gang. Hvis United hadde tatt ledelsen, så hadde de kanskje gjort nettopp det.

Da passer det dårlig å mangle sin beste spiller, og med Batlle på plass på høyrebacken, så kunne United potensielt kunne truet fra begge sider, siden Leah Galton (som dessverre var ganske usynlig) trolig ville fått mer rom på sin side.

Batlle var akkurat den type spiller United savnet ved en del anledninger – en intens spiller som ville gjort det vanskeligere for Chelsea å spille seg gjennom, og en spiller som kunne brukt tempoet sitt til å skape trøbbel på Chelseas venstreside. Jeg synes ikke Chelsea hadde en spesielt god dag, og nettopp derfor tror jeg Batlle kunne utgjort forskjellen.

Alt tyder på at hun er tilbake mot Arsenal. Vi får håpe at de kommer til å være like sårbare som jeg følte at Chelsea var.

batlle170922
TILBAKE I TRENING: Ona Batlle var tilbake i trening kort tid før Chelsea-kampen, men ble ikke klar til den. Ingenting tyder på at det blir noe problem å rekke Arsenal-bortekampen.

3. Russo viste igjen hvorfor United må gjøre alt for å beholde henne

Det var ikke akkurat en overraskelse at det var Alessia Russo som scoret Uniteds reduseringsmål mot Chelsea. Hun har nemlig ofte vært viktig mot de beste lagene

Forrige sesong scoret Russo fire mål mot Arsenal/Chelsea/City-trioen i alle turneringer, og hun scoret også Uniteds mål i den vanskelige bortekampen mot Tottenham, som endte på plassen bak United.

Russos fremtid i United er noe usikker. Hun avslo et kontraktstilbud fra United i sommer, og hennes nåværende kontrakt går ut etter sesongen. Det skal være interesse fra den regjerende Champions League-vinneren Lyon.

Etter sommerens EM har Russo gode kort på hånden i kontraktsforhandlingene med United, og prestasjonene hennes i toppkampene bidrar også til det – spesielt siden toppkampene er så utslagsgivende i en liga som WSL der toppkampene skiller seg såpass mye ut.

Uniteds budsjett er visstnok rundt midt på treet i WSL, og kanskje må de rett og slett innse at de må betale det det koster for å beholde noen av de beste spillerne. Aller viktigst ville det kanskje vært å kunne tilby Champions League-fotball, og akkurat der kan Russo selv bidra.

Neste kamp er borte mot Arsenal, og United møtte Arsenal to ganger borte forrige sesong, og Russo scoret begge gangene. La oss håpe at hun gjør det for tredje gang på rad.

russomal061122
REDUSERTE: Alessia Russo.

4. Publikumsoppmøtet var oppløftende – og god oppvarming til de neste kampene

Etter hvert har en del WSL-kamper blitt spilt på stadionanleggene herrelagene pleier å spille på, med tidvis ganske godt oppmøte. For eksempel var 47 367 tilskuere til stede da Arsenal fikk besøk av erkerival Tottenham på Emirates Stadium.

Oppmøte er vanligvis ikke i nærheten når kampene ikke spilles på klubbenes hovedanlegg, men 6186 tilskuere var til stede på Leigh Sports Village mot Chelsea, noe som er ny rekord for WSL-kamper som ikke ble spilt på herrenes stadionanlegg.

Det skal ha vært solgt over 8000 billetter også, men en må bare avfinne seg med at det gjerne er slik at oppmøtet blir dårligere enn antall solgte billetter siden billettene ikke er så dyre.

De neste tre ligakampene spilles på henholdsvis Emirates Stadium, Old Trafford og Etihad Stadium, og trolig blir det høye tilskuertall på samtlige av disse kampene. Forhåpentligvis får vi ser mer og mer av dette de neste årene. Interessen var allerede på vei opp før EM, og den har ikke akkurat blitt mindre av det engelske EM-gullet.

staplasser061122
ENDELIG: Ståplassene på Leigh Sports Village har vanligvis ikke vært tilgjengelige, men endelig var de i bruk denne gangen.

5. Derbyet vil trolig avgjøre om det blir United eller City som feirer jul på topp tre

Uniteds hovedmål denne sesongen er (igjen) å havne på topp tre for første gang, slik at de kvalifiserer seg til Champions League.

Chelsea og Arsenal er sannsynligvis for gode til å havne på den sure fjerdeplassen, og det er ventet at dette igjen blir en duell mellom Manchester United og Manchester City.

City fikk en vanskelig start på sesongen med bortetap mot både Aston Villa og Chelsea, men har vunnet de fire neste kampene med 12-1 i målforskjell.

Dermed er City nå bare tre poeng bak United igjen, og før derbyet søndag 11. desember så skal United som nevnt spille borte mot Arsenal og hjemme mot Aston Villa – mens City møter Everton borte og Brighton hjemme før de får besøk av United.

Det aller mest sannsynlige scenarioet per nå er vel at lagene står med like mange poeng på derbydagen, og at utfallet av kampen (og eventuelt målforskjellen) da avgjør hvilket lag som har mest grunn til å være fornøyd med situasjonen når 2022 blir til 2023.

SISTE LIGAKAMP FØR JUL: Uniteds siste ligakamp før jul blir borte mot Manchester City på Etihad Stadium. Her prøver daværende City-spiller (og nåværende United-spiller) Aoife Mannion å stoppe Ella Toone forrige gang lagene møtte hverandre der.
Powered by Labrador CMS