Denne trenden må Darmian snu

Spillere med bakgrunn fra Italia har ikke hatt for vane å lykkes i United.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge stadig flere medier skal det kun være snakk om detaljer før Matteo Darmian er klar for Manchester United.

Dersom Darmian blir United-spiller, vil han bli den første italieneren som spiller for United siden Federico Macheda spilte sin siste kamp for United i sesongoppkjøringen før 2012/13-sesongen.

Federico Macheda startet bra for Manchester United, og ingen United-fans kommer til å glemme matchvinnerscoringene mot Aston Villa og Sunderland i 2009.

Men italieneres historie i Manchester United er langt ifra å være en eneste lang solskinnshistorie. Vi har tatt en titt på United-spillerne som har ankommet med italiensk pass eller annen italiensk bakgrunn.

Den første italiener

På midten av 1960-tallet kom det en ung italiener ved navn Carlos Domenico Sartori opp fra klubbens ungdomsnivå. Dermed ble han den første ikke-britiske spilleren som var egenutviklet i klubben.

Som 15-åring signerte han en avtale med klubben, som senere ble til en profesjonell kontrakt to år senere i 1965. Det skulle likevel ta tre år før Sartori fikk sin debut for klubben i oktober 1968. Han ble da klubbens første utenlandske spiller noensinne.

Men Carlos Sartori klarte aldri å etablere seg på Manchester Uniteds førstelag. Til tross for at han var profesjonell spiller i klubben fra 1965 til 1973, fikk Sartori kun 55 kamper for United. På denne tiden scoret midtbanespilleren seks mål.

Etter karrieren i United forsvant Sartori tilbake til Italia, hvor han var innom Bologna, Lecco, SPAL 1907, Rimini og Trentino før han la skoene på hylla.

Den blinde veneziani

Er det en spiller som for alltid vil bli stemplet som en flopp i Manchester United, så er det den italienske målvakten Massimo Taibi.

Men målvaktens United-karriere startet faktisk ganske lovende. Riktignok var han ikke veldig overbevisende da Sami Hyypiä scoret etter en svak inngripen av Taibi i hans United-debut, men senere vartet han opp med en rekke gode redninger i 3-2-seieren, og ble kåret til banens beste spiller.

Deretter gikk det imidlertid bare én vei for målvakten. En klumsete feil mot Southampton påførte Manchester United et unødvendig poengtap.

Massimo Taibis stygge feil på Matt Le Tissiers skudd førte til at de engelske avisene døpte ham til ‘The Blind Venetian’.

Taibi fikk kun fire kamper for Manchester Uniteds førstelag. En av disse kampene var i det stygge 0-5-tapet for Chelsea, som var det første tapet siden tapet for Middlesbrough i desember 1998.

Stjernespillerne som skuffet

Før 2001/02-sesongen gikk Sir Alex Ferguson til innkjøp av to spillere fra italiensk fotball. Franske Laurent Blanc kom fra Internazionale for å tilføre sårt trengt rutine i Uniteds midtforsvar da Jaap Stam forlot klubben, mens rekordsigneringen Juan Sebastián Verón skulle være verdensklassespilleren som hevet Manchester United til nye høyder.

Men ingen av spillerne kommer til å bli husket som store klubblegender. Blanc kom riktignok inn og ga laget rutine i midtforsvaret, men franskmannen slapp ikke unna kritikk. Den da 35 år gamle forsvarsspilleren ble særlig kritisert for sitt spill de første fire månedene, da United tapte fem ligakamper tidlig i sesongen.

Heller ikke Veróns karriere på Old Trafford var noen stor suksess. Til tross for at han imponerte i gruppespillet i Champions League, hvor han scoret fire mål, slet han med å tilpasse seg tempoet i Premier League. Media kritiserte Verón, noe som førte til at Ferguson slo hardt tilbake.

veron (650 x 358)
PRESENTERT: Sir Alex Ferguson hadde stor tro på sin nysignering, men Juan Sebastián Verón ble aldri noen stor suksess i United.

Da Verón forlot Manchester United i 2003 var de aller fleste enige om at han var en stor flopp, til tross for at United fikk tilbake over halve overgangssummen på 28,1 millioner pund. Argentineren ble nevnt på The Times’ liste over de største overgangsfloppene i både Manchester United og Chelsea.

Laurent Blanc la på sin side skoene på hylla etter å ha hjulpet laget til Premier League-triumfen i 2002/03. Blanc er kanskje den av signeringene som den dag i dag kan regnes som den mest suksessrike spilleren som kom fra italiensk fotball, noe som kanskje sier mest om de andre spillerne med samme bakgrunn.

Stortalentene som ikke slo til

Manchester United trodde de hadde sikret seg en fremtid storspiller da Giuseppe Rossi ble klar for klubben. Det hadde de for så vidt rett i, men Rossis tid i United ble en eneste stor skuffelse.

Den skadepregede, amerikansk-fødte italieneren aldri klarte å slå gjennom på førstelaget. Rossi fikk kun noen sporadiske sjanser for førstelaget, og etter et par utlån til Newcastle og gamleklubben Parma, forlot Rossi klubben til fordel for Villarreal.

Der fikk Rossi karrieren ødelagt av en alvorlig skade. Til tross for skadeproblemene har Giuseppe Rossi vist hvilket kjempetalent han var. I øyeblikket viser han til tider stor klasse i italienske Fiorentina.

Mens Giuseppe Rossi ikke hadde stort å bidra med for Uniteds førstelag, slo tidligere nevnte Federico Macheda gjennom med et brak. Italieneren kom inn på stillingen 1-2 mot Aston Villa i 2009. Cristiano Ronaldo utlignet til 2-2, før Kiko Macheda avgjorde kampen med en flott vending og en nydelig avslutning flere minutter på overtid.

I kampen etter kom han inn på stillingen 1-1 på Stadium of Light. 80 sekunder senere fyrte Michael Carrick av et skudd som skiftet retning i 17-åringen, og dermed hadde Macheda sikret United fire ekstra poeng i to strake innhopp.

Men suksessen kan ha gått til hode på Macheda. Etter den fantastiske starten klarte aldri Macheda å gjenskape suksessen. Historiene om den unge italieneren som ankom i kule sportsbiler med kvinnelig selskap gir et godt bilde på hvordan en ung gutt kan få smaken på for mye suksess for tidlig.

Nå kan det være Matteo Darmians tur til å prøve lykken i Manchester United. Forhåpentligvis gjør han det bedre enn samtlige av de overnevnte.

Powered by Labrador CMS