– Vi ønsker å bevare fri flyt

Brexit skaper problemer for Premier League-klubbene.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag kom bekreftelsen fra den britiske regjeringen: Fra 1. januar 2021 vil det ikke lenger eksistere fri flyt av arbeidskraft til og fra EU-området.

Bestemmelsen gjelder også for fotballspillere, noe som vil påføre klubbene atskillig hodebry med tanke på kjøp av utenlandske spillere.

Med Storbritannia på vei ut av EU står fotballklubbene på øyriket derfor overfor helt nye utfordringer.

FA for, PL imot

Mens FA, det engelske fotballforbundet, lenge har ønsket seg importrestriksjoner og med opphevelsen av «fri-flyt-prinsippet» ser nye muligheter for hjemmeavlede talenter, har Premier League et helt annet syn på saken.

For det første ønsker Premier League seg tilgang til et så bredt utvalg av talenter som mulig, og for det andre mener organisasjonen at Englands VM-suksess er et bevis på at landets eksisterende system for utvikling av spillere fungerer godt.

Den engelske ligaens verdensomspennende popularitet og tiltrekningskraft trekkes også frem, ikke minst det faktum at den genererer mer enn £4 milliarder årlig. Premier League vil derfor argumentere for et generelt unntak fra de foreslåtte, nye bestemmelsene.

Klubbene: – Ingen restriksjoner

Ja, den snart avtroppende Premier League-toppen Richard Scudamore [bildet over] er, ifølge The Times [krever abonnement], av den oppfatning at en utenlandsk spiller som er tiltenkt plass i kjøperklubbens 25-mannstropp, automatisk bør bli innvilget visum og arbeidstillatelse i Storbritannia, uansett nasjonalitet.

Toppklubbene vil i det hele tatt motsette seg endringer som vil gjøre det vanskeligere for EU-spillere å skaffe seg de nødvendige tillatelser for å kunne arbeide i Storbritannia. Disse vil derfor jobbe for et fortsatt åpent spillermarked uten noen annen form for restriksjoner enn den allerede eksisterende grensen på maksimalt 17 utlendinger i klubbenes spillertropper.

Powered by Labrador CMS