Preview United – Portsmouth

United skal lørdag forsøke å ta sin fjerde Premier League-skalp på vei mot FA-cupfinalen. Portsmouth prøver imidlertid å stikke kjepper i hjulene på vår Wembley-drøm.

Publisert Sist oppdatert

Det er FA-cup som står før døren, og la det være sagt med en gang: Det er noe eget med Manchester United og FA-cup. Det var det første trofeet United vant under Matt Busby (i 1948). FA-cupen var den første pokalen vi løftet (i 1963) etter München-ulykken, og FA-cupen var den som ga oss håp og trøst i de harde, kalde årene på 70 og 80-tallet, da ligagullet bare var en fjern drøm.

United har med 11 FA-cuptitler vunnet verdens eldste fotballturnering flere ganger enn noen andre lag. Vi har også flest finaler med 18, og delt flest (med Arsenal) semifinaler med 25. Så sent som i fjor var vi i finalen, da vi tapte forsmedelig 0-1 for Chelsea etter ekstraomganger.

Bare PL-motstand

Dette er 11. gang på rad som United møter et Premier League-lag i FA-cupen, og United er også det eneste laget i kvartfinalen som har møtt Premier League-motstand i hver runde denne sesongen. Vi slo Aston Villa 2-0 i Birmingham etter scoringer av Cristiano Ronaldo og innbytter Wayne Rooney. Deretter sendte vi ut Tottenham etter 3-1-seier på Old Trafford, da Ronaldo 2 og Carlos Tevez signerte målene. Og så – som om noen kunne glemt det – vartet United opp med propagandafotball i 5. runde da ligaleder Arsenal ble nedstablet 4-0 i Manchester. Darren Fletcher (2), Nani og Rooney scoret denne gangen.

Sir Alex’ menn har siden det triste 1-2-tapet for Man City spilt fem kamper i liga og cup. Arsenal (h) 4-0, Lyon (b) 1-1,Newcastle (b) 5-1, Fulham (b) 3-0 og Lyon (h) 1-0 er resultater som tyder på at formen er god. United har også på sine 13 seneste kamper hele ti seirer, to uavgjorte og ett tap.

Giggs fortsatt ute?

Det er usikkert hvilket mannskap United kjører med mot Portsmouth. Hva som synes sikkert er at det blir forandringer i forhold til onsdagens 1-0-seier mot Lyon. Ferguson har i hvert fall mønstret forskjellig startellever i 36 kamper på rad. Hvilke som spiller sentral midtbane er vel det som er mest åpent. Også der har Ferguson alternert mye. Luksusproblemet med å ha folk som Owen Hargreaves, Paul Scholes, Michael Carrick, Anderson og Fletcher har gjort at vi har hatt forskjellig midtbanekonstellasjon i forhold til kampen før i ni strake kamper.

Ryan Giggs er dessverre fortsatt regnet som usikker. Han har gått glipp av de tre seneste kampene grunnet leggskade. Ved siden av Giggsy er Gary Neville og Mikael Silvestre skadet. Ben Foster gjorde comeback i en reservelagskamp torsdag, men etter ni måneder ute er han selvsagt fortsatt uaktuell for førstelaget.

Optimistisk Baros

Portsmouth tapte sist helg 1-3 for Everton på Goodison Park, men har likevel en sterk bortestatistikk. Faktisk er det i Premier League kun United, Chelsea, Arsenal og Liverpool som har sanket flere enn Portsmouths 25 bortepoeng. Tidligere Liverpool- og Aston Villa-spiss Milan Baros sier til Portsmouths offisielle hjemmeside at han har god tro på avansement.

– Vi reiser til Manchester fulle av selvtillit og med en flott bortestatistikk i ryggen. Jeg føler at vi i det minste kan ta United tilbake til Fratton Park for en omkamp. Det å spille på Wembley i en FA-cupfinale er en drøm, og den drømmen er en ekstra spore for oss. Old Trafford er et fantastisk stadion, og det er slike kamper som dette du virkelig ser fram til.

Før det nevnte tapet for Everton hadde Portsmouth tre sterke ligaresultater, med 1-0-seirer over Sunderland (h) og Bolton (b), samt 1-1 mot Chelsea nede på sydkysten.

På vei mot kvartfinalen har Portsmouth hatt litt flaks, som også trengs om man skal gå langt i cupturneringer. Først ble Ipswich slått 1-0 borte i en kamp der vertene fikk en spiller utvist etter 24 minutter. David Nugent scoret etter 51 minutter. I 4. runde snudde ”Pompey” 0-1 til 2-1 hjemme mot Plymouth, etter scoringer av Lassana Diarra og Niko Kranjcar. Også i 5. runde fikk Portsmouths motstander en mann utvist, denne gang gjaldt det Preston. Portsmouth fikk spille en drøy halvtime med enn mann mer, og i kampens aller siste sekunder scoret Preston et selvmål som avgjorde det hel til fordel for Portsmouth. Portsmouth har altså hatt Championship-motstand i alle rundene før United-kampen.

Mange profiler

Det er nok av velkjente profiler i mannskapet til den gamle managerringreven Harry Redknapp (61). Målet voktes av David James (37), med 36 England-kamper og fortid i blant andre Liverpool, West Ham og Man City. Midtforsvares dannes som regel av Sol Campbell (ex Tottenham og Arsenal) og Sylvain Distin (ex City). Nevnte Diarra har fortid i Chelsea og Arsenal. Hermann Hreidarsson har 73 landskamper for Island. Lauren har spilt i Arsenal, og det samme har Kanu. Jermain Defoe har fortid i West Ham og Tottenham, mens Baros som nevnt huskes fra sine dager på Anfield og Villa Park. Heldigvis, får vi si, slipper vi i hvert fall å møte Portsmouths suverene toppscorer (tolv ligamål) Benjani, som i februar(!) ble klar for City. (Mannen scoret Citys 2-0 mot United 10. februar, men det snakker vi ikke mer om nå…).

Beholdt FA-cupen i sju år

Den spesielle historikken med United og FA-cupen ble nevnt innledningsvis, men også Portsmouth har et kjært forhold til FA-cupen. ”Pompey” kan nemlig slå seg på brystet av å ha være den klubb som har hatt FA-cupen lengst sammenhengende(!). Riktignok har Portsmouth vunnet FA-cupen kun én gang, 1939, men siden 2. verdenskrig brøt ut omtrent samtidig var den gamle pokalen i Portsmouths premieskap helt til turneringen startet opp igjen i 1945/46. Portsmouth har vært tapende finalist to ganger, i 1929 og 1934. I -34 for øvrig mot Matt Busby & Co i Man City. Fem ganger har Portsmouth nådd semifinalen.

Bra statistikk hjemme

United har, bank i bordet, kryss fingre, spytt tre ganger osv., slått Portsmouth på Old Trafford sju ganger på rad, senest i 2-0-seieren i ligaen 30. januar. Ja, vi møtte faktisk blåtrøyene i FA-cupen også i fjor, da vi vant 2-1 i 4. runde på Old Trafford. Sist United tapte hjemme for Portsmouth var 19. oktober 1957, og etter det er fasiten imponerende tolv seirer og to uavgjorte på fjorten møter på Old Trafford.

Uavgjort vil vi helst unngå. For det første ”har vi ikke tid”, med det tette programmet utover. For det andre er statistikken nede på Fratton Park en grell kontrast til de hyggelige sifrene på Old Trafford. På de fem seneste møtene mellom United og Portsmouth på sydkysten har vi vunnet kun ett, ett er også endt uavgjort, mens vi har tapt tre ganger. I august ble det 1-1 mellom United og Portsmouth i havnebyen.

Atkinson dømmer

Martin Atkinson dømmer United og Portsmouth. Pussig nok gjorde han det også da lagene møtte hverandre sist – den 30. januar, da United altså vant 2-0. Atkinson har dømt United tre ganger denne sesongen. De to foregående kampene endte også i Rød triumf, nemlig 2-0 borte over Villa i FA-cupen og 1-0 hjemme over Sunderland i ligaen.

Kampen har avspark lørdag klokken 13.45, skandinavisk tid. Går for all del ikke glipp av oppgjøret. Hvis du ikke er så heldig at du er på Old Trafford, så er sjansen å se kvartfinalen på Viasat4 (Norge), TV2 Sport (Danmark) og Viasat Sport1 (Sverige).

Powered by Labrador CMS