– Glemmer aldri CL-finalen i 1999

MANCHESTER: Da Jaap Stam vant Champions League med United i 1999 satt en ung Matteo Darmian klistret til tv-skjermen.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag kan de to barke sammen når United møter Reading i FA-cupen på Old Trafford.

Men ikke alle husker at de to faktisk begge spilte for AC Milan.

Helt «crazy»

Fem år etter triumfen i Barcelona, signerte Stam for AC Milan der en ung Darmian var en del av klubbens talentfulle akademigruppe.

Og Darmian visste utmerket godt hvem knokkelknuseren fra Overijssel var da Stam ankom Giuseppe Meazza stadion, bedre kjent på folkemunne som San Siro.

Champions League-finalen i 1999, der Stam og United snudde kampen på det mest dramatisk tenkelige viset, hadde nemlig brent seg fast i minnet til unggutten.

Darmian
SPILT SEG OPP: Matteo Darmian hadde en tøff start under Jose Mourinho, men har spilt seg stort opp siden.

– Selv om jeg var ung visste jeg allerede at Manchester United var en av verdens største klubber. Jeg husker mange av spillerne fra 90-tallet fordi jeg så mange av kampene deres. Men Champions League-finalen i 1999 er den jeg husker aller best. United lå under 0-1 og snudde kampen på halvannet minutt. Den kampen har satt som spikret i hodet mitt siden. Det var helt «crazy», forklarer Darmian til United.no.

Den italienske United-backen møtte nylig United-Supporteren til et eksklusivt intervju som kommer i neste US.

I det intervjuet forteller Darmian om sine forbilder, om det brennende ønsket om å komme til United og om ungdomsårene i AC Milan.

– En fantastisk spiller

Men noe av det første Darmian nevnte, helt uoppfordret, i intervjuet med US, var Champions Legaue-finalen i 1999 og hvilket inntrykk den gjorde på ham. Passende nok skulle Darmian bli lagkamerat med Stam da nederlenderen signerte for AC Milan etter EM i 2004.

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 22: Jaap Stam celebrates after the FA Cup Final between Manchester United v Newcastle at Wembley Stadium on May 22, 1999 in London. Manchester United 2 Newcastle United 0. (Photo by John Peters/Manchester United via Getty Images)
TO AV TRE I BOKS: Jaap Stam feirer seieren i FA-cupen mot Newcastle i 1999. Kort tid i forveien hadde United vunnet Premier League og noen dager senere skulle «Treble-drømmen» bli en realitet da United slo Bayern München i Barcelona.

– Stam var en fantastisk forsvarer, en av de beste i verden, forteller Darmian til Manchester Uniteds offisielle kampprogram United Review i forbindelse med FA-cupoppgjøret mot Reading.

Selv om de begge var i den samme klubben var skottene mellom førstelaget og akademigruppen såpass tette at Darmian aldri ble kjent med nederlenderen, men lørdag får Darmian sjansen til å hilse på Stam, som nå er Reading-manager.

– Jeg hadde ikke noe kontakt med ham da han spilte for AC Milan, men han spilte sammen med Paolo Maldini som jeg trente og spilte sammen med, forklarer Darmian til United Review.

Vil tilbake til Wembley

Etter å ha hatt en lei uvane med «alltid» å trekke Premier League-motstandere i FA-cupens 3. runde har United de siste årene trukket lag fra lavere divisjoner.

Men det kan også ha sine utfordringer.

For to år siden måtte United slite mot Cambridge og trengte omkamp for å sende laget fra universitetsbyen ut av turneringen.

zGettyImages-533276450_master (650 x 358)
FEIRING: Matteo Darmian og lagkameratene feirer seieren over Crystal Palace på Wembley i mai.

Sist sesong gikk United som kjent til topps i FA-cupen som ble innledet med en knepen seier mot Sheffield United.

Darmian husker godt hvor vanskelig det var å spille mot Uniteds navnebror fra Sheffield.

– Det var en vanskelig kamp fordi Sheffield United spilte med alle elleve rundt egen 16-meter, minnes Darmian som fikk sin debut i FA-cupen den dagen.

Noen måneder etter kom italieneren inn for Marcos Rojo i selve finalen på Wembley og det ble en opplevelse han aldri glemmer.

– Først må jeg si at forrige sesong simpelthen ikke var god nok for oss i ligaen. Men vi vant FA-cupen og vi gjorde det for alle som har en tilknytning til klubben. Vi spillere gjorde det for hverandre, for alle som jobber i klubben og ikke minst for fansen. Vi ga alt, absolutt alt mot slutten. Vi var helt utslitte. Det var et av de største øyeblikkene jeg har vært med på i livet. Å spille på et fullsatt Wembley var en utrolig følelse, kanskje først og fremst fordi vi skjønte at vi var så nær ved å vinne et trofé. Det ville vært fantastisk å komme tilbake til Wembley i mai for å forsvare tittelen, sier Darmian til United.no.

I neste US kommer intervjuet med Darmian i sin helhet. Du kan melde deg inn her dersom du ikke allerede er innmeldt og få US i posten eller digitalt. 

Powered by Labrador CMS