– Tydelig og bevisst utnyttelse av rom fra Uniteds side

TAKTISK ANALYSE: Uniteds forberedelser på Evertons formasjon var en avgjørende faktor, mener Øyvind Eide.

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide

Det var stor spenning knyttet til denne kampen for min del. Hvordan angriper du en kamp der du vinne?

Det som i alle fall viste seg å være en avgjørende faktor, var Uniteds forberedelser på Evertons 4-5-1-formasjon.

Alle skjermbildene er fra TV 2 Sport Premium.

Rommene bak indreløperne til Everton

Her ser vi Everton i press. De har to av midtbanespillerne ute av midtbaneleddet, i tillegg til at Digne har fulgt Mata ned i banen. Legg merke til hullet bak disse, som skaper mye plass i mellomrommet. Dette er rom som ofte kommer mot 4-5-1-lag, der ankeret på midten ofte blir alene bak resten leddet, og derfor får mye plass å dekke på utsiden av seg.

Vi ser det samme her – det er store rom bak de midtbanespillerne som støter. Legg merke til det rommet der hvor Fernandes ligger, samt der dommeren er. Dette er de siderommene som United brukte hver gang de var farlige.

Her finner Fred det rommet bak midtbanespillerne som støter for Everton. Både Mata og Fernandes har mye plass her. Legg merke til Martial i det motsatte rommet, som også har god plass.

Nå ser vi Everton i veldig tydelig 4-1-4-1. Dette skjer ofte når lag spiller 451, og da blir ankeret ofte alene i mellomrom. United posisjonerte sine spillere der, slik som på bildet. Denne pasningen spilles bak Martial, så det ender ikke i noe, men bildet viser godt de mulighetene som United hadde, med fokus på dette rommet.

Her ser vi i forkant av 1-1-målet.

Everton ligger i 4-1-4-1, og Mata er på vei frem i dette rommet, bak den spilleren som støter i Rashford. Der ser vi at både Fernandes (som allerede har rom) og Mata får rom utenfor ankeret til Everton.

Dette er her United ønsket å være i denne kampen: Mata er rettvendt i mellomrom, klar til å angripe bakrom. Legg merke til den fine posisjonen Fernandes får når Everton organiserer seg som de gjør. Da blir det vanskelig å plukke opp Fernandes.

Shaw slår innlegget, og Fernandes kommer umarkert fra mellomrommet. Legg merke til hvor mange spillere United har i og rundt 16-meteren.

Mål nummer to blir en slags gjentagelse: se på Rashford som er på vei ned i det rommet som ligger på utsiden av ankeret til Everton, altså til venstre i mellomrommet. Der er det mye plass, slik som vi har sett på de andre bildene.

Rashford blir rettvendt i dette rommet, og kan angripe neste ledd – slik som Mata gjorde på 1-1-målet – fra samme rom.

Fernandes slår et innlegg, og Rashford setter på storfarten mot rommet mellom stopperne.

Her kommer Rashford helt alene. Det er ikke noe stort stopperspill av Everton, men det er tydelig og bevisst utnyttelse av rom fra Uniteds side.

Litt mer uorganisert midtbaneledd for Everton nå, men vi ser at Mata har mye plass bak motsatt indreløper. Det skal vise seg å bli tellende tilslutt i dette angrepet.

Rashford ble spilt i bakrom, og kan utfordre mot mål. Midtbanen til Everton jobber seg ned, og ankeret prøver å ta igjen Fernandes som er kommet seg inn i 16-meteren.

Mata, som lå alene i rommet bak motsatt indreløper tidligere i angrepet, er nå helt alene på 16-meterstreken, og kan fyre løs. Dessverre ender det i ingenting denne gangen, men det viser nok en gang hvordan United utnyttet Evertons organisering til å komme seg i gode posisjoner. Enten direkte som på noen av angrepene, eller indirekte som i dette angrepet.

Hva slet United med?

Vi har sett tidligere at United sliter med å dekke alle rom sideveis i 4-2-3-1-formasjonen, og denne kampen var ingen oppvisning i forsvarsspill heller. Legg merke til avstanden fra McTominay til Fred. Her er det et kjemperom, som inviterer til bevegelse.

Og det er nettopp dette som skjer, og Everton får nå fritt leide mot mål. Disse avstandene gav United noen problemer i kampen.

Skuddet går i stanga. I tillegg til de rommene United ga fra seg, så ser vi at det heller ikke er noe stort markeringsspill foran mål. Selv om de er mange nok spillere, så er det Everton-spillere som får gå fri.

Det ble ikke nevneverdig bedre i andreomgangen. Nok en gang er det stor avstand fra Fred til McTominay, og i tillegg ser vi et backledd som er spredd i hele banens bredde.

Bildet over viser at det er stort hull i midtbaneleddet, og et enda større hull i backleddet.

Et slikt forsvarsspill må gi konsekvenser på et tidspunkt. Det var heller ikke særlig patent forsvarsspill mot Istanbul Basaksehir.

På dette bildet så er det 20 meter mellom stopperne til United. De må skyve mer, og være tette sammen. Hull i ledd er en invitasjon til bevegelse.

Everton-spilleren kan løpe rett frem, bokstavelig talt, og kan avslutte mot mål. Det blir heldigvis avverget.

Konklusjon

Dette var en godt gjennomført plan fra United, med full uttelling, og det var tendenser her som var veldig bra. Det som kommer klart frem, er at jo tydeligere planen er, jo enklere er det for spillerne å prestere godt. Flere spillere her leverer godt, og de er flinke til å finne rommene bak midtbaneleddet til Everton.

Men United må også passe seg – de rommene de ga fra seg i denne kampen, kan lag etter hvert straffe dem hardt for.

Noe annet som var bra, eller bedre, var måten United spilte seg fri på. Det var mer bevissthet rundt selve avgjørelsen om de skulle frispille mot høyt press. United slo en del langt, og det mener jeg kler laget bedre enn å frispille for enhver pris.

Til neste kamp ønsker jeg meg Cavani heller enn Martial. Cavani presset godt, og fulgte løp, og fikk også scoret et mål. Han leverte bedre på sine 14 minutter enn Martial greide på 80 minutter.

HE CAME FROM URUGUAY, HE MADE THE SCOUSERS CRY: Øyvind Eide håper at Edinson Cavani starter mot West Bromwich etter landslagsperioden.

Dette er Øyvind Eide:

Du kan følge Eide på Twitter her.

Powered by Labrador CMS