Derfor var det så få United-fans

Oli Winton om bortekampen mot Rostov.

Publisert Sist oppdatert
oliealex4

Om Rostov borte

Av: Oli Winton, oversatt av Dag Langerød

Da United trakk Rostov i Europa League betød det blandede følelser for United-fansen.

For de som normalt ikke reiser til slike kamper så tenkte mange at Rostov måtte være et ganske så svakt lag (selv om det viste seg at hjemmeformen deres var strålende denne sesongen), og at sjansene for avansement var gode.

Samtidig hadde du alle som drar på kamp. For dem var dette den verste mulige kampen. Den betød tre dagers reise, ingen direkte-fly, turen var dyr og man trengte også visum for å dra dit. Totalt sett – mye styr sammenliknet med det en tur til Belgia, Frankrike eller Nederland ville gitt.

Rett etter trekningen brukte mange fans ettermiddagen til å diskutere tur-planer, men for de fleste, selv dem som reiser med United nesten overalt, så ble dette til slutt for vanskelig.

Normalt reiser det noen tusen fans med United over alt, men færre enn 100 fans dro til Rostov fra Storbritannia. De resterende United-billettene ble kjøpt opp av russiske United-fans og noen få fra andre europeiske land.

Jeg var selv blant dem som tidlig fant ut at dette ikke kom til å fungere, med tanke på kostnad, antall dager fri jeg måtte ta og all logistikken som måtte til.

Det største logistikk-problemet var visum.

Forrige gang United spilte i Russland så kunne man kun få tak i visum i London eller Edinburgh, noe som betød at enda en dag forsvant kun for å få dette ordnet.

United tok ansvar den gangen. De sørget for at en visum-maskin, godkjent av den russiske ambassaden, ble bragt til Old Trafford, men nå har utviklingen gått litt videre. Nå er det faktisk også et visum-kontor i Manchester.

Problemet er at ambassaden ikke har noe fast track-system, og en visum-søknad tar minst fem arbeidsdager. Det betød at hvis fansen ikke klarte å ordne dette mandagen etter trekningen, så ble de anbefalt å ikke prøve en gang.

Noen dro riktignok selv til London dagen etter der igjen, uten egentlig å ha planlagt det. En av dem, en 81-åring som også dro til Rostov, fikk først visumet i posten én time før han måtte reise til flyplassen. Jeg vet at han lå våken om natta av bekymring mens han ventet på om det skulle komme frem.

Flyturen var heller ikke av det enkle slaget.

Det var så godt som umulig å komme seg dit hvis man reiste på selve kampdagen, noe som er uvanlig for de fleste mulige reisesteder i Europa. Det betød at supporterne måtte dra onsdag kveld. De som dro fra Manchester måtte bytte fly tre ganger underveis, alternativt velge to flybytter og en avsluttende lang togreise.

Fra London var det mulig å komme seg til Rostov via Moskva i løpet av åtte timer, men disse turene kostet 300 pund, i tillegg til de 120 pundene som visumet kostet (selv om United nå har sagt at de vil tilbakebetale de pengene). Det så ut til å bli en ganske så dyr tur på ganske så kort varsel.

En dyr tur og logistikk-problemer altså, i tillegg til sikkerhets-utfordringene.

Russiske fans angrep engelske fans under fotball-EM i fjor sommer, og kom med trusler så fort denne kampen ble trukket. Noen United-fans hadde også hatt dårlige opplevelser i Moskva og Odessa de siste årene. Like før trekningen hadde BBC også vist en VM-dokumentar om russiske fotballpøbler som også inneholdt Rostov-fans.

For de som reiste var det viktigste imidlertid å se United slik de alltid gjør.

Å se på TV kan rett og slett ikke sammenliknes.

(Merk: Innlegget er noe forkortet siden deler av innholdet var uaktuelt siden det ble skrevet før torsdagens kamp)

Powered by Labrador CMS