Engelsk motstand? Lett match…

Manchester United har aldri røket mot engelsk motstand i europeisk sammenheng før.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag møtes Manchester United og Liverpool i europeisk cup-sammenheng for første gang noensinne.

Men det er ikke første gang United trekker engelsk motstand i en europeisk turnering. Noen av oppgjørene er nok glemt av de fleste, mens andre oppgjør sittet klistret til til hjernen.

Moskva-finalen i 2008, for eksempel…

PS: Uniteds mål vises først i resultatene.

1963/1964: Tottenham feies av banen i returen

Sammenlagt: United 4-3 Tottenham

Sesongen før hadde Manchester United, anført av Sir Matt Busby, havnet på en skuffende 19. plass, og bare tre poeng over nedrykksplass, hvor Manchester City havnet. På en annen side, hadde de vunnet den prestisjetunge FA-cupen for første gang på 15 år. Dermed var de kvalifisert til UEFAs Cupvinnercup, hvor deltakerene var lag fra rundt i Europa som hadde vunnet sin hjemlige turnering. Tottenham var kvalifisert etter å ha, som første engelske lag, vunnet turneringen det foregående året.

Etter å ha slått nederlandske Willem II 7-2 sammenlagt, trakk United landsmennene Tottenham Hotspur fra London i andre runde. Første kamp, på White Hart Lane endte med 0-2-tap, men legendariske Sir Bobby Charlton og David Herd scoret to hver og sørget for en knusende 4-0-seier på Old Trafford uken etter. I neste runde var det exit for Busbys menn etter å ha blitt slått ut av Sporting Lisboa.

TOPPSCORER: Sir Bobby Charlton – her i aksjon i et oppgjør mellom Chelsea og United på Stamford Bridge.
TOPPSCORER: Sir Bobby Charlton – her i aksjon i et oppgjør mellom Chelsea og United på Stamford Bridge.

1964/1965: Engelsk motstand for andre år på rad

Sammenlagt: United 7-1 Everton

Messebycpen, eller Inter-Cities Fairs Cup som den het på engelsk, er en turnering som nå tilhører fortiden, og som ble avskaffet for 45 år siden da den ble byttet ut med UEFA-Cupen.

Etter å ha endt på andreplass i ligaen sesongen før, var United kvalifisert til Messebycupen, hvor de kom helt til semifinalen. På veien valset de over både Djurgården og Borussia Dortmund, før de trakk Everton i tredje runde.

De fåregående kampene hadde de scoret seks mål i to av fire kamper, og puttet seks mål nok en gang da Everton kom på besøk i runden etter. Sammenlagt vant de 7-1 over scouserne, før de knuste Strasbourg 5-0 sammenlagt og røk mot ungarske Ferencváros i semifinalen.

Sir Matt Busby.
Sir Matt Busby.

2007/2008: One night in Moscow…

Etter straffer: United 6-5 Chelsea

Selv om United har siden finaleseieren over Chelsea i 2008 møtt engelsk motstand to ganger, er det nok finalen i Moskva det første folk tenker på om de får spørsmålet om forrige gang United møtte engelsk motstand i europeisk sammenheng. Trolig fordi det var så deilig, så dramatisk, – og så fortjent. Hverfall ifølge oss United-fans. De hadde jo vunnet ligaen noen uker før.

United hadde trukket Sporting Lisboa, Roma og Dinamo Kiev i gruppespillet, og havnet på en suveren førsteplass med fem seirer og én uavgjort. Om gruppen ikke var tøff nok, trakk de Lyon i første utslagsrunde – og vant, før Roma og Barcelona måtte beseires før Chelsea ventet på motsatt banehalvdel i Moskva.

Etter 90 svært dramatiske minutter, som inneholdt ett mål til hver, store sjaner i begge ender og stolpeskudd fra Didier Drogba, var det duket for 30 enda mer dramatiske minutter i ekstraomgangene. To omganger med tverrliggerskudd av Frank Lampard og rødt kort til Drogba endte målløst, og finalen måtte avgjøres på straffe.

Carlos Tévez åpnet straffesparkkonkurransen, og mens Cristiano Ronaldo var førstemann til å bomme, ble det hele avgjort i rødtrøyenes favør etter at John Terry så famøst skled og sendte sin straffe i stolpen, før Nicolas Anelkas forsøk ble reddet av Edwin van der Saar.

Det beste United-minnet siden årtusenskiftet?
Det beste United-minnet siden årtusenskiftet?

2008/2009: Arsenal må beseires for å nå finalen

Sammenlagt: United 4-1 Arsenal

United hadde året før vunnet Champions League-finalen over Chelsea på dramatisk vis, og United gjorde det også svært bra i Champions League dette året. I semifinalen sto tre engelske lag, og det lå an til en reprise av fjorårets finale. Men slik ble det ikke, da Chelsea ble slått ut av Barcelona i sin semifinale, mens United slo Arsenal.

Av alle, var det John O’Shea som ble Uniteds redningsmann på Old Trafford etter 18 minutter spilt. Det målet holdt kampen ut, og uken etter tok Sir Alex Fergusons menn med seg et godt ugangspunkt da de besøkte Emirates. Vondt ble til verre for nord-London-laget, og Ji-Sung Parks 1-0-scoring ble fulgt opp av to mål av Cristiano Ronaldo. Robin van Persies trøstescoring 15 minutter før slutt holdt ikke, og United var dermed klare for finalen.

Den finalen endte som kjent 2-0 til Barcelona.

RIO-JUBEL: Arsenals hjemmebane Emirates Stadium har gitt United-fansen mange gode minner. Her jubler Rio Ferdinand over seieren i Champions League-semifinalen i 2009.
RIO-JUBEL: Arsenals hjemmebane Emirates Stadium har gitt United-fansen mange gode minner. Her jubler Rio Ferdinand over seieren i Champions League-semifinalen i 2009.

2010/2011: Regjerende ligamester ventes i kvartfinalen

Sammenlagt: United 3-1 Chelsea

Manchester United var den éne deltakeren i tomannsracet i Premier League. Den andre var Chelsea.

United lå best an, men også Champions League var en viktig turnering for begge lag. Chelsea hadde tapt finalen for tre år siden, og United hadde tapt den året før.

Så skulle begge møtes i kvartfinalen. Chelsea var favoritter i første kamp, da de fikk starte på hjemmebane. En Ryan Giggs-pasning til Wayne Rooney som scoret 1-0 var nok for et godt utgangspunkt med seier og bortemål.

Kampen uker etter endte 2-1 til United etter scoringer av Javier Hernández og Ji-Sung Park. Rødtrøyene gikk hele veien til finalen også dette året, men i 2011 som i 2009 ble Barcelona for sterke i finalen.

Bye, bye, Chelsea… Hernández scorer på Old Trafford.
Bye, bye, Chelsea… Hernández scorer på Old Trafford.

Så, er du litt mer optimistisk med tanke på kampen mot Liverpool torsdag?

Powered by Labrador CMS