mangrnavn

Det er dette som gjorde Pochettino så unik

Publisert Sist oppdatert

Mauricio Pochettino eller Erik ten Hag? Eller kommer kanskje Luis Enrique, Julen Lopetegui eller også Thomas Tuchel inn fra sidelinjen?

Ingen avgjørelse er tatt om den nye United-manageren, men det virker som om Ten Hag eller Pochettino ligger best an i løypa.

United.no skrev nylig om Pochettinos tid i Paris Saint-Germain.

LES OGSÅ:

Nå er tiden kommer for å se på argentinerens største managerprestasjon – fem for Tottenham helt vanvittige år fra sommeren 2014.

Så var det ikke slik at Tottenham var helt ukjent med topplasseringer før den tid. De var en utfordrer i topp fire-kampen i fem år før den tid. De hadde også klart en 4. plass to ganger.

Det spesielle med Pochettino var hvordan de kom seg inn i topp fire og så ble værende der. Det var heller ikke «bare» snakk om 4. plasser. Med Pochettino var Tottenham i topp tre i tre av hans fire siste sesonger.

Etter at Pochettino så fikk sparken senhøsten 2019 har Tottenham aldri igjen vært i topp fem. Det sier også en del.

Pochettinos Tottenham endte foran Klopps Liverpool og hardtsatsende Manchester City i to strake sesonger.

Før 2018/19-sesongen, det som ble Pochettinos siste hele sesong i Tottenham, fikk han så ikke kjøpe én eneste ny spiller. Resultat: Likevel ny topp fire-plassering og også Champions League-finale.

Imponerede spillerutvikling

Pochettino var nemlig en lagbygger, en spillerutvikler.

Med mindre han helt har glemt eller mistet evnen til å utvikle spillere i den vanskelige jobben som PSG-trener, så er det rett og slett helt vanvittige tall på spillere som tok store steg under ham.

I 2017 hadde faktisk 15 av de siste 30 A-landslagsdebutantene til England blitt trent av den nå 50 år gamle argentineren.

De 15 spillerne var:

 • Harry Winks
 • Kieran Trippier
 • James Ward-Prowse
 • Danny Rose
 • Eric Dier
 • Dele Alli
 • Ryan Mason
 • Harry Kane
pochkane
NØT GODT AV HVERANDRE: Mauricio Pochettino og Harry Kane.
 • Nathaniel Clyne
 • Callum Chambers
 • Luke Shaw
 • Adam Lallana
 • Jay Rodriguez
 • Andros Townsend
 • Rickie Lambert

Som oversikten viser – det spesielle er også hvor mange av disse spillerne som mange nok ser på som ganske middelmådige, men som under Pochettinos ledelse i alle fall i perioder bortimot maksimaliserte sine karrierer.

Legg til at senere kjente Philippe Coutinho fant seg selv igjen under Pochettinos trenergjerning i Espanyol, slik at han litt etter det ble plukket opp av Liverpool.

José Callejon ble også så god under Pochettino at Real Madrid hentet ham tilbake.

I Tottenham tok spillere som Moussa Dembele, etter hvert også Erik Lamela og ikke minst Son Heung-min store steg. Dele Alli gikk fra nivå tre i England til å bli en av Europas heteste spillere og Christian Eriksen sydde alt sammen.

– Førte Tottenham mange hakk opp

Det kunne vært nevnt flere enn de cirka 20 spillerne united.no nå har nevnt.

– Man ble jo glad i måten Tottenham spilte fotball på under Pochettino. De tok på en måte bare kontrollen. Spillet fløt. Det var fint å se på og det ga resultater. For Tottenham var fotballen som ble spilt mange hakk opp fra det supporterne var vant til, sier TV 2-ekspert og tidligere Tottenham-spiller Erik Thorstvedt til united.no.

– Vil det som Spurs-mann bli spesielt å eventuelt se Pochettino i United?

Press_Original-tv2_thorstvedt_23_Foto Eivind Senneset TV 2
ÅTTE ÅR I TOTTENHAM: Erik Thorstvedt spilte seg inn i Tottenham-hjertene fra slutten av 80- og langt inn på 90-tallet. Nå er han fotballekspert på TV 2.

– Nei, han fikk jo fyken i Tottenham. Han trenger i alle fall ikke ha dårlig samvittighet for noe. Det vil sikkert smerte noen Tottenham-supportere om det skjer, men jeg vil ikke ha noen problemer med det.

– Det ble jo også veldig surt på slutten med Pochettino, sier Thorstvedt.

Sur avlutning

Det har han også rett i.

5. plass ble til 3. plass ble til 2. plass ble til 3. plass og 4. plass i Pochettinos fem Premier League-sesonger i Tottenham.

Høsten 2019, kort tid etter Champions League-finaletapet mot Liverpool, var det imidlertid over. Etter fem strake sesonger hvor pilene pekte riktig vei så så ikke Pochettinos Tottenham lenger ut som seg selv.

Det var kun blitt tre seirer på 12 ligakamper. Tottenham lå helt nede på 14. plass på tabellen og hadde fått bank av Bayern München med hele 2-7 på hjemmebane i Champions League-gruppespillet.

– Det er mange som har et romantisk forhold rundt Pochettino og Tottenham, men sannheten er jo at det forholdet var ødelagt da han dro.

– Nå i ettertid kunne det kanskje vært en idé å sendt ham av gårde i et halvt år etter Champions League-finalen, og latt noen andre styre skuta slik at han kunne komme tilbake med ny energi.

– Emosjonell coaching

– Pochettino driver jo med en type emosjonell coaching som mange av de beste driver med. De går all inn med absolutt alt de har. Det skapes emosjonelle bånd mellom trener og spillere. Det skapes enorme ting. Intensiteten er enorm. Slik det også er for både Pep og Klopp.

– Dette blir imidlertid veldig slitsomt over tid. Det forlanges så mye. Hvis noen da vil noe annet, som Christian Eriksen ville, så blir det vanskelig.

Eriksen signaliserte nemlig tydelig at han gjerne ville bort.

– Forskjellen mellom Pochettino og Klopp og Pep den gangen var jo at de to vant ting. Det hjelper veldig mye på når man forlanger så mye som man gjør. Tottenham fikk ikke den siste belønningen, noe som slet både på spillerne og Pochettino selv, sier Thorstvedt.

Aldri helt til topps

Han har også rett i at Tottenham kom langt, men aldri helt til topps med Pochettino ved roret.

I 2015/16 så lå de jo side om side med Leicester i gullkampen i februar, bare for å havarere på oppløpssiden.

Sesongen før hadde han vært i sin første cupfinale, men der ble det tap mot Chelsea.

Tottenham kom også til to FA-cupsemifinaler under Pochettino, den ene mot United, men tapte begge.

Fra før av er også finaletapet i Champions League nevnt.

spurspool
OPPRØRT: Mauricio Pochettino og Tottenham fikk straffe mot seg etter bare drøyt 20 sekunder av Champions League-finalen i 2019.

Spørsmålet blir dermed hvordan man vekter dette: Var dette likevel fantastiske prestasjoner av Tottenham eller understreker det bare at Pochettino ikke er den vinneren som Jürgen Klopp og Pep Guardiola er det?

Det blir kanskje enda mer aktuelt når man har sett noen av resultatene hans i Paris Saint-Germain.

– Det er et relevant spørsmål, men for å ta Champions League-finalen. Da var Liverpool favoritter, og de fikk også en syk straffe etter bare 23-24 sekunder. Da blir det oppoverbakke.

– Så nevnte du jo den PSG-kampen mot Real Madrid nylig. Hvis man ser de to kampene i ett så var Real Madrid kanskje best i 20 minutter. Resten var PSG best. Flaks og uflaks spiller også inn, selv om det var skremmende å se hvordan PSG kollapset som de gjorde.

– Han er en lagbygger

– Jeg ser både Pochettino og Ten Hag som lagbyggere. Der står de i sterk kontrast til for eksempel Antonio Conte. Jeg ser begge som gode kandidater for United, men ingen av dem kommer med noe garanti.

– Med Pochettino så vil United få en bra trener, som spiller fotball på det man gjerne i utgangspunktet kan kalle en bra måte. I Tottenham var det slik at Tottenham kanskje ikke var så gode de første fem-ti minuttene av kampene, men det var litt sånn at hvis de bare kom i gang så visste alle at de etter hvert ville vise seg som det beste laget.

– For meg har United en stall som er klart topp fire-materiale. Det er mange gode spillere i United. Det trenger ikke å ta så lang tid. De trenger bare noen som kan få satt det hele på plass.

Thorstvedt stiller imidlertid et spørsmål om hvor dypt United-problemene stikker.

– Uniteds managere har jo stort sett blitt backet fra eierne med penger til spillerkjøp, men jeg vet ikke om United-strukturen med John Murtough og Darren Fletcher er sterk nok.

– Jeg leste en såkalt morsom tweet nylig som sa at nå er United halvannet år unna at de har fått en ny manager som ikke har fått det til og hvor alle påpeker at problemene er større og går helt til topps.

– Det er nok en reell fare for at det kan skje, at etter eventuelt to år med Pochettino så slår alle fast at dette ikke fungerer, fordi konkurransen er så tøff. Det er Liverpool og City med sitt toppnivå, Chelsea skal kanskje få slite litt mer fremover med sine eierskap-problemer, men bakfra kommer også Newcastle.

– Så sa Pochettino i Tottenham også at trofeer er oppskrytt, at det er viktigere å havne i topp fire, men det kan han jo ikke si som United-manager, sier Thorstvedt.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS