eidetenhag

Ten Hag-fotballen til nå: – En stund siden vi har sett dette av et United-lag

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide, UEFA PRO-trener

Det mest spennende for min del med en ny trener er hvordan laget skal fremstå offensivt. Dette har også vær den største kritikken mot både Ole Gunnar Solskjær, og Ralf Rangnick.

Vi kan egentlig også slenge på de andre trenerne post-Fergie tid – det offensive spillet har vært en stor utfordring for alle.

Så, hvor står vi nå?

Jeg tar en titt på førsteinntrykket av Ten Hag. Dette vil kun være tendenser, og vi vil nok se en utvikling av dette spillet etterhvert.

lagopp
11EREN MOT PALACE: Slik så det ut da United møtte Crystal Palace, riktignok med Lindelöf og ikke Maguire som venstre stopper.

Utgangsformasjonen er lik som de foregående trenerne; 4231.

Men dette er bare utgangspunkt for bevegelse. Og det er her vi vil se de store forskjellene, i måten spillerne beveger seg offensivt.

Frispilling

eid1'

BILDET OVER VISER: Vi ser hvordan de stiller opp med tre bak pluss en midtbanespiller i frispillingsfasen.

Malacia fra venstreback skyver inn som en tredje stopper, også går Dalot opp motsatt.

På denne måten vil de ofte komme fri med en av de tre bak.

ten2

BILDET OVER VISER: Her er Maguire kommet fri. Om vi ser høyere i banen da, så er United-spillerne plassert mellom spillere i backleddet til Palace.

Dette vil nok være noe vi vil se ofte; et United-lag som flytter opp spillere for å få overtall mot backleddet til motstander.

Her har United flyttet frem så de har fem spillere på siste tredel av banen.

ten3

BILDET OVER VISER: På dette bildet er motsatt oppstilling bak; Dalot er blitt nede. Så er Malacia gått opp.

Ikke bare har Malacia gått høyere i banen, men han er gått inn i mellomrommet (ring rundt Malacia).

Dette vil også gjøre at Rashford kan ligge bredt og bruke farten sin på utsiden, i motsetning til å havne feilvendt inne.

ten4

BILDET OVER VISER: Når en av stopperne, slik som Maguire her, kommer seg fri, så vil det være gode muligheter for å crosse motsatt.

Når United lager overtall mot backleddet til Palace, så vil det ofte være sidespiller som blir stående alene.

Som akkurat her.

ten5

BILDET OVER VISER: Malacia får masse plass. Og når denne pasningen blir slått, så må Palace skyve laget over. Da skapes det rom sentralt til de andre United-spillerne.

Derfra kan de bygge spillet sitt effektivt mot et Palace-lag som må jobbe hardt for å dekke rommet mellom seg, bak seg, og foran seg.

Se hvor mye plass Fernandes får i mellomrommet. Det er også han som får ballen i neste trekk.

Men hva så mot to spisser, som United blant annet møtte mot Aston Villa i kampen etter Palace?

ten6

BILDET OVER VISER: Mot to spisser vil vi nok oftere se at hele backleddet blir liggende bak, så de får 4 mot 2.

Spesielt vil dette være gunstig når motstander gjør som her; bruker en fra midtbanen til å markere Fred.

Da er det bare tre spillere igjen som skal dekke hele banebredden på midten. Derfor blir det mye plass til backene.

ten7

BILDET OVER VISER: Da vil backen ofte være den som blir spilt fri. Det er ikke så unormalt å endre litt mot ulik motstand.

Dette er bare et sunnhetstegn, som viser at Ten Hag tenker motspill, og ikke bare eget spill. Dette kjennetegner de beste trenerne.

United på siste tredel

ten8

BILDET OVER VISER: Hvordan spillerne posisjonerer seg høyt i banen er avgjørende for å få et bra spill og skape sjanser.

Legg merke til her hvordan spillerne ligger mellom motspillerne. Da er de vanskelig å plukke opp. I tillegg så er de sidevendte, så de kan angripe rommet foran dem.

Her blir Martial spilt gjennom alene med keeper.

ten9

BILDET OVER VISER: Dette er et godt bilde på hvordan United vil se ut høyt i banen; 5 spillere som truer rom mellom motspillere.

ten10

BILDET OVER VISER: Med litt motsatte bevegelser så er da United kommet fri med McTominay på siden.

Da ser vi at United har overtall 4 mot 3 mot backleddet til Palace.

Mer om dette – 1-0-målet mot Palace

ten11

BILDET OVER VISER: Dette er forspillet til 1-0 målet til United mot Crystal Palace.

Det er mange spillere som er høyt i banen, og de er godt posisjonert for å skape problemer for Palace. Palace blir smale, for å stenge rom inne sentralt.

Da crosser Malacia ballen til Dalot.

ten12

BILDET OVER VISER: Da må Palace skyve hardt over, og da oppstår problemene.

Det vil til enhver tid være én United-spiller bak ryggen til en Palace-spiller. Martial får den etter en ny vending innenfor 16-meteren, og scorer.

ten13

BILDET OVER VISER: Alle forsvarslag vil slite med akkurat det vi ser her. Når United bruker et par pasninger sentralt, så vil Palace konsentrere seg ennå mer mot midten.

Se da hvor mye plass Rashford har til venstre.

ten14

BILDET OVER VISER: Om Palace velger å stå bredere med laget sitt, så vil United få plass sentralt.

Om de skyver inn, som de gjør her, så vil det bli plass på sidene.

ten15

BILDET OVER VISER: De små tingene er viktig å legge merke til: Når ball er i siderom, slik den ofte vil være, så vil nærmeste spiller ofte dra gjennom mens spilleren bak vil komme litt i mot.

Her ser vi et godt eksempel på det, og utfordringene som Palace får.

Palace må velge om de skal dekke rom eller følge.

ten16

BILDET OVER VISER: I dette tilfellet så følger de halvhjertet, og da er både Martial ledig igjennom, og Malacia ledig i mellomrom.

ten17

BILDET OVER VISER: Her er det to spillere på vei gjennom mot Aston Villa, mens Fernandes blir liggende i det rommet han allerede har.

ten18

BILDET OVER VISER: Dette fører til direkte gjennombrudd for Martial, men legg også merke til hvor mye plass Fernandes får når disse bevegelsene går. Det avgjørende, og også det vanskeligste, vil være for spillerne å velge riktig løsning i disse situasjonene.

Når alternativene er så gode, så vil det være mye å velge mellom.

Og enda én ting…

ten19

BILDET OVER VISER: På flere bilder ser vi at Martial er ganske dyp som spiss, eller finner seg en plass i mellomrommet. Her ser vi hvordan dette kan utløse andre varianter for United, når Martial blir lav (se ringen)

Da har stopperne til Villa lite å forholde seg til, så de blir stående høyt. Både Sancho og Rashford truer bakrommet. Dette er 2-0 målet til United, som Rashford løper i mål. Et viktig alternativt våpen for United.

Konklusjon:

Det er særlig angrepsspill høyt i banen som har vært kritikken de siste årene. Disse bildene vi har sett på sammen viser at Ten Hag har prioritert dette høyt.

Vi ser store forskjeller på bevegelser, og utgangsposisjoner, som gir basis for et godt pasningsspill. Det har vi også virkelig sett.

Spillerne lar ballen gå hurtigere, fordi det alltid er minst to spillere i bevegelse fremover. Dette er det en stund siden vi har sett av et United lag.

For å komme dit på banen hvor de får brukt dette gode pasningsspillet, så legges forholdene tilrette i frispillingen. United fremstår nå tydelig i hva de ønsker med frispilling bak mot 1 spiss, mot 2 spisser osv.

Dette er noe som jeg har etterlyst tidligere, evnen å tilpasse til motspillet de møter. Her ser det ut til at laget vil ta store steg denne sesongen.

Supportere kan vente seg et mer solid lag i angrep. Og de vil kjenne igjen spillestilen fra angrep til angrep, slik vi har sett de andre store lagene gjøre i flere år.

Jeg har høye forhåpninger til måten Ten Hag har bygget opp dette på. Denne analysen viser en solid innsats på feltet! Spillerne kjøper opplegget, og de gjennomfører med stor entusiasme.

Om de rekker å få alt til å flyte inn til seriestart er mer usikkert. Men dette er noe å se frem til!

For å avslutte med et helt konkret eksempel.

1-0 målet mot Aston Villa oppsummerer ganske bra hvordan Ten Hag ønsker å spille offensivt.

ten20

BILDET OVER VISER: Det starter med at Dalot er blitt spilt fri på utsiden av spissene til Villa.

Legg merke til det rommet Martial har i mellomrommet.

ten22

BILDET OVER VISER: Her truer Sancho og Rashford bakrom, noe som gir Martial og Fernandes plass i mellomrommet.

Dette er utfordrende for en smal midtbanetreer, som Villa hadde, å gjøre noe med.

ten23

BILDET OVER VISER: Fernandes får ballen fra Martial, og da er allerede Shaw (bakerst i bildet her= og Rashford på vei fremover.

Nå går dette lynhurtig!

ten24

BILDET OVER VISER: Rashford blir spilt opp på utsiden, og Shaw fortsetter løpet sitt. De skaper 2 mot 1 mot Cash på backen til Villa –  og det innenfor Villa sin 16 meter!

Det er imponerende med gjennombruddsløp så høyt i banen.

ten25

BILDET OVER VISER: Shaw ender opp med ballen, og slår den på bakre til Sancho. Legg merke til hvor mange United-spillere det er i og rundt 16-meteren til Villa. Dette er et tydelig kjennetegn på stilen til Ten Hag; mange spillere foran motstanders mål.

Pasningsspillet er generelt blitt veldig mye bedre.

De spiller ofte gjennom små luker. De har stort sett minst to bevegelser fremover i banen, mens en kommer i mot. Bevegelse skaper pasning, og dette virker å være i rute til seriestart.

Det betyr ikke at vi vil se en fullstendig annen utgave av United. Det er fortsatt utfordringer.

Én av dem, er en som vi har sett tidligere; når presset ikke fungerer.

ten30

BILDET OVER VISER: Et godt eksempel der United går mange frem i press. De greier imidlertid ikke å presse den viktigste spilleren nok, ballfører, som får slått ut av presset.

Dermed er fem spillere satt ut av spill.

ten32

 

BILDET OVER VISER: Det som imidlertid ser lovende ut i slike situasjoner, er at United er i det vi kaller numerisk balanse bak presset. United er i minst liketall når Palace spiller seg ut.

Dette er avgjørende om de skal ta slike sjanser i presset.

Du kan følge Eide på Twitter her.

Dette er Øyvind Eide:

Powered by Labrador CMS