hagpep

– Ingen likner mer på Peps City enn Ten Hags Ajax

Publisert Sist oppdatert

Hva er det United egentlig får med Erik ten Hag?

UEFA PRO-trener Øyvind Eide hadde en lengre analyse av Ten Hag-fotballen for United.no, og var etterpå klar på at han mente nederlenderen ville være et godt valg – bedre enn Mauricio Pochettino.

United.no-samarbeidspartner StatsBomb melder torsdag at Erik ten Hags Ajax er det laget i Europas største ligaer som denne sesongen likner mest på Pep Guardiolas Manchester City (se nederst for diagram).

Det er interessant og spennende, spesielt når man også vet at Ten Hag lærte av Guardiola i de to årene de var sammen i Bayern München, spanjolen som førstelagstrener, Ten Hag som andrelagstrener.

Så gjenstår det å se om Ten Hag kan overføre alt dette til United.

Likhetene med City fra Ajax er i alle fall mange:

Både City og Ajax er på topp i sin liga når det gjelder såkalt xG.

Begge er også nesten helt på topp når det gjelder sjanse for mål per avslutning.

Begge står for en angrepsfotball som gir mest eller bortimot mest avslutninger på mål, og begge lag skaper også mye etter dødball.

De har også til felles at de er best eller bortimot best på å komme til avslutninger etter høyt press, og er flinke til å komme til avslutninger alene med keeper når de først tar avslutningene sine.

Generelt så scorer faktisk Ajax bedre enn City på mye av dette, men det skal samtidig sies at de selvsagt spiller i en svakere liga mot mer variert motstand enn de lyseblå.

Likevel: Et snitt på over 20 avslutninger per kamp sier sitt, og en xG (expected goals) på 2,51 per kamp er imponerende.

Til sammenlikning ligger United på snaut 14 avslutninger per Premier League-kamp og en xG på 1,41 per kamp.

Det begge lagene ikke er like gode på er avslutninger via kontringer, men det handler jo om at begge lag som oftest dominerer så mye i banespiller.¨

Ifølge StatsBomb så viser også alt av statistikker at Ten Hags fotball handler om å forsvare seg fra front, og at de skaffer 20 prosent av sjansene sine fra dødballer.

Ten Hags Ajax v Guardiolas City:

 

ajaxcity

For de som ikke er vant til kakediagrammet over:

Kaken inneholder ulike kategorier, og desto lengre ut i kanten fargen er jo bedre er laget på det i divisjonen. Hvis fargen går helt ut så er de best på dette i divisjonen.

Fargene viser her at Ajax og Manchester City denne sesongen offensivt ser nærmest helt like ut hvis man ser på det som kan måles med tall.

Powered by Labrador CMS