tenhag2223

To suksesser og en seiersprosent ingen har klart å matche

Publisert Sist oppdatert

I skrivende stund virker det mest sannsynlig at Mauricio Pochettino eller Erik Ten Hag blir Uniteds nye manager fra sommeren av.

Derfor vil United.no i en rekke saker fremover gå litt dypere ned i materien. Vi vil se på ulike sider med de to managerkandidatene. Noe vil være intervjuer, annet vil være statistikk og noe vil handle om å få frem historiene og bakgrunnen, men poenget er å vise frem hva de to har gjort.

Vi begynner med Erik Ten Hag, som virker å være supporternes favoritt og nok er den færrest egentlig har kontroll over.

Klart flertall for Ten Hag

Da united.no allerede i november spurte så svarte 52 prosent av 4500 United-supportere at de ønsket seg Ajax-treneren som ny United-manager. Pochettino slo inn på 2. plass med 28 prosent av stemmene.

Seriøse The Athletic gjorde nylig også en undersøkelse blant sine betalende United-medlemmer, som ga et ganske likt utfall. Godt over halvparten av de spurte hadde Ten Hag som førstevalg, mens Pochettino fikk 25,5 prosent av stemmene.

De fleste kjenner 52 år gamle Erik Ten Hags prestasjoner med Ajax, som vi også kommer tilbake mer til i senere saker, men det alle kanskje ikke har kontroll på er at han har hatt suksess i alle sine fire klubber som hovedtrener.

Go Ahead Eagles (2012-2013):

Få nordmenn har nok inngående kjennskap til den denne klubben som holder til i byen Deventer, en drøy times kjøretur øst for Amsterdam.

Det er ganske forståelig, for da Ten Hag ble hentet til klubben til sin første hovedtrenerjobb i 2012 så hadde klubben nesten to tiår bak seg på nest øverste nivå i Nederland.

Det hadde vært trygge nok plasseringer midt på tabellen og gjerne litt over, men i en liga hvor hele åtte lag får play off-sjanse om opprykk ved sesongslutt hadde det gått 17 uten at de hadde lykkes.

Det så lenge også ut som en ganske vanlig Go Ahead Eagles-sesong, men med Ten Hag som sjef så var de best da det gjaldt som mest.

Ten Hags lag scoret nest flest mål i divisjonen, men endte sesongen på 6. plass. Noe som betød at de måtte inn allerede i den første av tre mulige playoff-runder om opprykk.

Først scoret de seks mål over to kamper mot FC Dordrecht, som hadde endt under dem på tabellen.

I 2. playoffrunde ventet imidlertid VVV Venlo fra toppdivisjonen, men de ble satt på plass med klare 4-0 over to kamper.

Dermed var det duket for play off-finale mot Volendam, laget som hadde blitt nummer to i divisjonen, 12 poeng foran Ten Hags lag, et lag Go Ahead Eagles ikke hadde slått i ligaen den sesongen og et lag som hadde slått Ten Hags utvalgte i siste serierunde – slik at de måtte inn i 1. og ikke bare 2. playoffrunde.

Ten Hags lag feide de imidlertid av banen med hele 3-0 i første oppgjør, og kontrollerte til seier og det første opprykket på 17 år etter et 1-0-tap i returkampen.

Skjermbilde 2022-03-11 kl. 10.43.36
SKJERMBILDE: Erik Ten Hag med spillerne etter opprykket.

Dette ble lagt merke til på andre siden av den tysknederlandske grensen, og sjansen til å få en jobb i Bayern München, riktignok bare som hovedtrener for 2. laget, gjorde at Ten Hag tok med seg flyttelasset til München.

Bayern München 2 (2013-2015)

Det var nok enda én grunn til at Ten Hag reiste til Tyskland. Hvem var nylig bekreftet som Bayerns nye hovedtrener? Jo, Pep Guardiola.

Det betyr at Ten Hag i to år egentlig jobbet side med side med mannen som trolig kan få merkelappen «Verdens beste fotballmanager etter at Sir Alex Ferguson ga seg».

Det ga enormt med læring.

Resultatene på banen var igjen gode. Seiersprosenten hans som trener for Bayerns andrelag var på hele 67 prosent.

Ingen Bayern 2-managere har etterpå klart å matche dette.

Bayerns andrelag hadde en 14. plass og 2. plass bak seg da Ten Hag kom inn, men han styrte de til ligaseier på fjerde nivå i Tyskland på første forsøk. 94 scorede mål var også hele ni mål mer enn det laget som scoret nest mest av de 90 lagene på dette nivået.

Ligaseier betød imidlertid ikke direkte opprykk.

Nok en gang måtte Ten Hag gjennom en play off.

Men denne gangen gikk det galt på uhyre dramatisk vis.

Først tapte de 1-0 borte i play off-finalen mot Fortuna Köln, og da de hadde snudd det i returkampen så sørget en gedigen keepertabbe fire minutter på overtid for at opprykket glapp på bortemålsregelen.

En lang ball ble slått frem, spratt i bakken og via hendene til keeper og over ham slik at en spiss kunne løpe rundt og heade ballen i det tomme buret.

Se tabben som ødela her:

 

Nærmere kom han ikke opprykk med Bayern 2.

Til tross for en seiersprosent som ingen andre senere altså har matchet så ble det nemlig bare 2. plass i ligaen i 2014/15.

Lenge før sesongslutt var det også klart at Ten Hag kom til å reise hjem etter sesongen. Ten Hag hadde tidlig gjort det klart at det holdt med to sesonger i Bayern for andrelaget, og at han ville flytte hjem til Nederland igjen når sesongen var over.

Allerede i april, mens han kjempet om opprykk, skrev han så under for sin nye klubb.

FC Utrecht (2015-2017)

utrechtten
UTRECHT-SJEF: Bildet er hentet fra Ten Hag som Utrecht-manager i 2017.

Ten Hag kjente allerede til Utrecht, etter én sesong der som spiller midt på 90-tallet, og da han ble presentert muligheten til både å være sportsdirektør og hovedtrener så slo han til på det.

Han kom da til en klubb som hadde en 11. og en 10. plass bak seg i den nederlandske toppdivisjonen.

Med Ten Hag opplevde klubben imidlertid sin største suksess siden 1981, med en poengfangst ingen heller etterpå har kunnet matche.

Suksessen skjedde blant annet også takket være én spiller som etter hvert er blitt veldig kjent under ham også i Ajax – Sebastian Haller.

2015/16-sesongen:

Haller scoret 17 ligamål da Ten Hag ledet Utrecht til en knallsterk 5. plass i hans første sesong, klubbens til da beste ligaplassering siden 1981. I denne første sesongen ble det også seirer mot gigantene Ajax og PSV Eindhoven (i cupen).

Det betød play off-plass om en mulig plass i Europa i 2016/17-sesongen. Pec Zwolle ble slått i play off-semifinalen, men Heracles ble for tøffe i play off-finalen.

Året etter skulle det imidlertid gå enda bedre, og da sørget Ten Hag for europacup-spill.

2016/17-sesongen:

Utrecht økte nemlig fra 53 til 62 poeng i ligaen, og endte på 4. plass, igjen den beste tabellplasseringen siden 1981 – kun slått av Feyenoord, Ajax og PSV, noe som betød ny europacup-playoff.

Denne gangen var marginene på Ten Hags side.

Først ble Groningen knust med hele 8-2 over to kamper i play off-semifinalen.

Deretter tapte Utrecht hele 3-0 borte mot AZ Alkmaar i den første play off-finalen, men det snudde de i returkampen takket være 3-0 ved ordinær tid – og så seier i straffespark-konkurransen.

Ten Hag og Utrecht skulle da til Europa, men viktigst – alle i Nederland og også litt av verden hadde fått med seg hva han stod for, hva han kunne levere.

Det kom til å få konsekvenser før 2017 var omme.

2017/18-sesongen:

Ten Hag og Utrecht slet imidlertid innledningsvis i 2017/18-sesongen.

tenhag22432

Ja, de slo ut Valletta fra Malta og polske Lech Poznan i de to første kvalifiseringsrundene til Europa League. De hadde også muligheter mot Zenit St. Petersburg i den siste kvalifiseringsrunden, men etter 1-0 hjemme så røk de etter ekstraomgangene på bortebane for et Zenit-lag som kom til 8. delsfinalen i turneringen.

I ligaen hadde det som nevnt startet trått, men fra november og videre så fant Utrecht igjen en ok form.

5. november vant de også mot Ajax, noe som kanskje ble viktigere enn Ten Hag visste om akkurat da.

I Ajax var det nemlig usikkerhet om veien de nå var på.

Ajax hadde blitt slått ut av Rosenborg i Europa League-kvalifiseringen. Ligaresultatene var egentlig greie nok denne sesongen, men de havnet raskt på etterskudd mot PSV Eindhoven. Ajax hadde heller ikke vunnet ligaen på tre år, og da Ajax røk ut av cupen mot bunnlaget Twente 20. desember så hadde klubbledelsen med Edwin van der Sar sentralt plassert fått nok.

Trener Marcel Keizer forsvant ut.

En uke etter kom Erik Ten Hag inn.

Ajax valgte en trener som på første forsøk hadde gitt Go Ahead Eagles en suksess de ikke hadde hatt på 17 år. De fikk en trener med en seiersprosent som ingen etterpå har klart å kopiere i Bayern. De fikk en trener som tok Utrecht til lagets beste ligaplasseringer siden 1981, og om om igjen viste at han også kunne slå de beste lagene i ligaen.

Der fikk han for første gang sjansen med et lag som var forventet å vinne.

Det ble en suksesshistorie som gjorde Ten Hag aktuell for flere av verdens største klubber, også United, en historie vi kommer tilbake til.

Powered by Labrador CMS