tentob

Slik er det å spille for Erik ten Hag

Publisert Sist oppdatert

Ajax-trener Erik ten Hag eller Mauricio Pochettino? Hvem blir Uniteds nye manager?

Flere medier antyder at Ten Hag er i førersetet, men samtidig får undertegnede igjen og igjen understreket fra Manchester at det ikke går an å avskrive Mauricio Pochettino.

United.no har allerede sett på trenerkarrierene til de to så langt, men hvordan er det å spille under Ten Hag?

For å svare på det fikk vi tak i en United-supporter, storebroren til tidligere United-spiller og én av tidens beste tyske fotballspillere, Bastian Schweinsteiger.

Storebror Tobias Schweinsteiger spilte nemlig under Ten Hag i to år i Bayern München 2, og har senere også utdannet seg til å bli en topptrener. Nå er han assistent i tyske Nürnberg, som kjemper om opprykk til Bundesliga.

Der jobber han blant annet med Mats Møller Dæhli.

tobias22
TOBIAS SCHWEINSTEIGER: United-supporter og assistent-trener i Nürnberg i 2. Bundesliga.

Storebror Schweinsteiger har også holdt kontakten med Ten Hag de siste årene. Han dro blant annet på studietur til Ajax, der Ten Hag åpnet alle dørene for ham slik at han kunne lære.

De to snakket så senest sammen for noen dager siden.

– Han var helt uvanlig i Tyskland

United.no merker at han vil snakke om Ten Hag, noe som blir veldig forståelig når han begynner å fortelle.

– Da jeg møtte ham første gang, i garderoben i Bayern, så husker jeg hvor varm han var som menneske. Han håndhilste på hver og en av oss. Han kikket dypt inn i øynene på hver av oss. Jeg husker det fordi dette var helt uvanlig i Tyskland. Vi var vant til at trenerne var autoritære.

– Én annen ting jeg aldri glemmer er treningsøktene. De var så lange. Noen ganger måtte jeg fortelle ham at selv om jeg likte øktene, så mente spillergruppa at de var for lange. De var faktisk så lange at det ble snakket om i hele klubben.

– Førstelaget kunne ha en pasningsøvelse. De brukte kanskje 75 minutter på å gjennomføre den perfekt. De brukte bare én ball.

– Vi skulle så gjennom samme øvelse, men vi var ikke perfekte. Vi trengte et helt nett med baller. Det gikk 75 minutter, 90 minutter, to timer og vi var fortsatt ute på treningsfeltet. Flere ganger var vi ute på feltet i to og en halv time, forteller han.

Hvorfor? Jo, fordi Erik ten Hag er en fotball-perfeksjonist.

tenhaggern
EN MESTER PÅ DETALJER: Det er Tobias Schweinsteigers oppsummering om Erik ten Hag.

– Det tok så lang tid fordi vi på 2. laget ikke var perfekte, og Erik var mesterlig på detaljer. Han fulgte hver eneste pasning. Han coachet hvert eneste touch. Jeg husker han ropte hele tiden «keine hoppball, keine hoppball». Han var så ekstremt opptatt av at pasningene ikke skulle sprette bortover gresset. De skulle gå bang, bang fra spiller til spiller. Derfor tok det av og til to og en halv time før vi klarte å gjennomføre det førstelaget klarte på halve tiden.

– Erik var besatt av detaljene, sier Schweinsteiger.

Drillingen ga imidlertid resultater.

94 scoringer var 23 mål enn Bayern 2 klarte på to kamper mer sesongen før. Det var soleklart mest i Regionalligaen, og det ga en klar ligaseier.

Kun en gigantisk keepertabbe på overtid i play off-finalen ødela for opprykket.

Ten Hags seiersprosent som Bayern 2-trener er også bedre enn andre som har forsøkt seg. Det hele skjedde samtidig som Ten Hag kunne dra til seg læring fra Pep Guardiola, som akkurat hadde kommet inn som Bayerns hovedtrener.

– Han inspirerte meg til å bli trener

Det var imidlertid ikke Guardiola, men Ten Hag som satte varige spor hos Tobias Schweinsteiger.

Det handlet om måten Ten Hag drev ledelse på, måten Ten Hag trente Bayern 2 på og måten han behandlet mennesker på.

Nederlenderen som da var i 40-årene ble en enorm inspirasjon for storebroren til fotball-legenden Bastian Schweinsteiger.

Schweinsteiger hadde tidligere blitt trent av storheter som Klaus Augenthaler, Mehmet Scholl, nåværende Southampton-manager Ralph Hasenhüttl og nåværende Augsburg-trener Markus Weinzierl, men Ten Hag var noe helt annet.

Faktisk var Ten Hag så inspirerende at Schweinsteiger selv valgte å bli fotballtrener.

– Erik var så utrolig god. Han åpnet øynene mine for hvordan man kan se fotball, sier Tobias Schweinsteiger til united.no.

AZ Alkmaar v AFC Ajax - KNVB Beker
SATTE SPOR: Erik ten Hag inspirerte Tobias Schweinsteiger til selv å bli trener.

– Han måtte etter hvert fortelle meg: «Tobi, du kan ikke tenke som en trener allerede nå. Du er jo fortsatt spiller. Derfor må du tenke som en spiller».

– Men han la samtidig til: «Vil du bli trener? Da kan du trene U15-laget neste onsdag». Jeg gjorde så det, likte det godt og så inviterte de meg tilbake.

– Alt dette skjedde på grunn av Erik.

– Jeg må også legge til at det var utfordringer i gruppa den gangen. Det var to grupperinger med spillere i garderoben. Det var de unge og talentfulle spillerne, og så var det arbeiderne, med sånne som meg. Det var et problem med å få de to gruppene til å dra i samme retning. Erik forsøkte også å fikse det, men uten at han egentlig klarte det.

– Da jeg så dro til Amsterdam på studietur for noen år siden så snakket vi om det. Da sa han: «Tobi, som trener så forsøker man ofte å få ting til å skje, men det er ikke alltid det lykkes».

– Han lærte imidlertid fra det, og alt jeg hører fra Ajax er at de nå har en god gruppe der.

– Så er det viktig å legge til at det ikke var slik i Ajax da han kom dit. Det var problemer med spillere, kultur og prestasjoner, men alt det endret seg med Erik. Jeg tror det er fordi han tar med seg så stor fotballkunnskap og har en så tydelig identitet, sier Schweinsteiger.

– Trenger andre typer spillere

Tobias Schweinsteiger vokste opp som United-supporter, og følger fortsatt med på hva som skjer i klubben. Som så mange andre har det også for ham vært tøft å se fallet, et fall som for ham ble ekstra tøft da lillebroren Bastian fikk ødelagt sin United-drøm da José Mourinho kom inn dørene.

Han har ingen tro på at Pochettino eller selv Erik ten Hag kan gjøre United til en reell gullkandidat på svært kort tid.

– Nei, dessverre. Det vil nok ta litt tid, sier han.

utdreres
MER SKUFFELSE I VENTE: Det vil nemlig ta tid å ta United helt tilbake på toppen igjen, tror Tobias Schweinsteiger.

– Som supportere så snakker vi jo hele tiden om å kanskje kunne kjempe om gullet neste sesong. Det er drømmen, men slik jeg ser det så er det sjanseløst for United nå. Jeg vil egentlig trekke fram Arsenal. Nå skaper de en ny gruppe med spillere, en ny filosofi, en ny stil og har god utvikling med det under Mikel Arteta, men i United trenger de andre spillere for å få til dette.

– Akkurat de spillerne tror jeg forresten at Erik kan finne. Det handler for United ikke om å finne de største stjernene, men spillere som kanskje er litt dårligere individuelt, men som samtidig kan gjøre laget – kollektivet – sterkere.

– Spørsmålet er mest om United-supporterne kan godta denne type spillere.

– Jeg kan i alle fall ikke se at det er nok uegoistiske spillere i United nå, og du trenger uegoistiske spillere for å spille den fotballen både Ralf Rangnick og Erik ten Hag ønsker. Se bare på hvordan de spiller i Ajax. Du trenger de uegoistiske spillere for å ta løpene som åpner rommene. Det er spillerne United trenger.

– Uniteds mål nå er jo å komme opp på nivået Manchester City og Liverpool er på. Hvis Erik hadde kommet til City, slik de var satt opp da Pep kom, så hadde det ikke vært noe problem, tror jeg. Da ville han fått suksess. Men se på laget Klopp kom til i Liverpool. Den troppen var ikke like talentfull. Han trengte 2-3 år på å forandre det.

– I United trengs det ordentlige ledere, noen klare enere som individualister og ordentlige arbeidere. Så må den miksen av spillere få tid til å utvikle seg. Problemet nå er at jeg egentlig ikke kan se hvem som er de ordentlige lederne, sier Schweinsteiger til united.no.

– Vil du bli opprømt på hans vegne eller redd på hans vegne om han fikk United-jobben?

– Opprømt. Slik jeg ser det så er han en av de beste trenerne. Spesielt når det gjelder det fotballfaglige. Det har jeg sett selv med egne øyne.

– Så er det litt vanskeligere å vite hvordan han er som gruppeleder. Det er jo ikke noe man kan se på videoer. Derfor er det vanskeligere å si hvordan han eventuelt kan lykkes i en vanskelig gruppe, men i Ajax har han jo utviklet en veldig bra gruppe.

– Han har også utviklet alle lagene han har vært i. Først Go Ahead Eagles, med opprykk. Så Bayern, deretter Utrecht, med 4-4-2 og diamantformasjon, som var noe nytt i Nederland hvor de stort sett er vant til 4-3-3. Jeg vil være opprømt fordi han i så fall kommer til United med en veldig klar filosofi.

– Men redd? Nei. Jeg var mer redd under Ole Gunnar Solskjær siden jeg da aldri visste hva vi fikk. Jo, United kunne vinne kamper da også, men det var ofte på grunn av individuelle prestasjoner og ikke så ofte på grunn av laget. Det manglet noe på basisen da.

OLEWATFORD
BASISEN MANGLET: Det er Schweinsteigers dom over Solskjærs United.

– Jeg tror også at Eriks lag, med ball, vil være atskillig mer spennende å se på enn Ralf Rangnicks United er det. Det sentrale er imidlertid det jeg allerede har nevnt – han trenger spillere som ikke er egoistiske, spillere som setter kollektivet først.

– Nå, når alle i United gjør jobben sin og følger kampplanen, så ser det jo veldig bra ut, men de er ikke mentalt sterke nok til å gjennomføre det gjennom 90 minutter.

– Rangnicks system er jo egentlig ganske enkelt. Det handler om press og så score mindre enn seks sekunder etter at man vinner ballen. Problemet i United er jo at det er enkeltspillere som liker å ha seks sekunder med ballen alene før de sentrer den videre, sier Schweinsteiger.

– Gullkamp om tre år vil være bra

Han er spent på hva Ten Hag velger hvis han får tilbudet, siden nederlenderen selv gang på gang har fortalt Schweinsteiger at tålmodighet er viktig.

– Å dra til United nå vil være en svær avgjørelse for ham.

– 99 prosent av alle trenere ville tatt United-jobben, men hvis du er blant de fem som virkelig kan få jobben så er du på et nivå hvor du kan stille deg ulike spørsmål. Vil dette være rett? Hva er det som er bra i United? Hva er ikke bra? Hva er det jeg egentlig har nå her jeg er? Hva vil skje om ett-to år? Kommer Liverpool da? Kommer City? Kommer de spanske toppklubbene?

– Men jo, det vil være spennende om han får jobben. Jeg tror det vil være et godt valg.

– Jeg ser det på følgende vis: Hvis United tar et valg som gjør at de faktisk kan konkurrere om ligagullet om tre år igjen så vil det valget de tar i sommer være et perfekt valg, men for at det skal skje må de utvikle både klubben og laget, sier Tobias Schweinsteiger til united.no.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS