eideajaxan

– Jeg har Ten Hag foran Solskjær, Mourinho, Van Gaal, Moyes og Pochettino

Publisert Sist oppdatert

United.no ga UEFA PRO-trener og united.no-analysemann Øyvind Eide et oppdrag: Hva slags fotball står Erik ten Hag for? Hva synes du om det?

Den analysen har han nå gjort.

Dermed ble Eide også Erik ten Hag-tilhenger.

LES OGSÅ: Dette er fotballen Ten Hag står for

Samtidig tok vi en prat med Eide om det han kom frem til.

– Du mener Ten Hag er rett valg. Om ikke du ble frelst så ble du altså overbevist?

– Du kan ikke bruke ordet «frelst», men hvis han nå velges så kan jeg i alle fall stå inne for den fotballfaglige vurderingen jeg har gitt av ham. Det eneste forbeholdet jeg må gi er at dette dreier seg om en Ajax-vurdering.

– Hva visste du før du begynte?

– Egentlig bare det alle vet. At Ajax står for underholdende fotball, er taktisk kloke og at de har vist at de kan matche de beste de siste årene.

UEFA PRO-TRENER: Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

– Hva så du da du gikk i dybden?

– At dette er bra. Det står jo klart i analysen, men som jeg skriver om i analysen så treffer han i Ajax altså på fire hovedting.

– Det aller viktigste for meg er likevel det jeg kaller kampdimensjonen, evnen til å gjøre endringer underveis og matche det kampbildet som utvikler seg. Det er en utrolig viktig egenskap.

– Noe mer?

– Da må jeg jo gå inn på det jeg har skrevet, men for å forsøke å sette noen andre ord på det. Hvis man ser på det individuelle i et lag så kan jo alle forstå at hvis man har Jostein Flo så kan det slås langpasninger på ham. Det som handler om relasjoner spillerne imellom skjønner også mange. Det blir som om å ha Andy Cole og Dwight Yorke. Hvis du sender dem utpå så vet du at de fikser ting.

– Men ser man på strukturen i et lag så vet vi som har fulgt United at det har vært flere hull de siste årene, både nå under Ralf Rangnick og også under Ole Gunnar Solskjær. Der ser Ten Hag bedre ut.

– Så er det altså enda et nivå, og det er det jeg mente med evnen til å gjøre trekk og mottrekk, sjakkspillet i en fotballkamp. Det er det langt i fra alle som behersker, men Ten Hag virker å gjøre det.

– Passer United-spillerne til det han ønsker å få til?

– Han har nok det han trenger fremover i banen, men han vil også trenge en sentral midtbanespiller. Han trenger nok også en back, men dette er jo egentlig det samme som United-supporterne har snakket om over tid.

– Det må uansett gjøres investeringer i laget. Så må han få tid til å forme det.

– Noe som overrasket deg med Ajax?

– For å ta en enkeltspiller – Daley Blind på venstrebacken. Så utrolig god og viktig han er for Ajax. Han sprer jo pasninger i hele laget. Det var helt spesielt å se. Jeg kan ikke huske at han var i nærheten av dette i United.

blind23323
SVÆRT SENTRAL: Daley Blind ble ingen United-legende, man kan trygt kalles Ajax-legende.

– Men i United er det Luke Shaw på venstreback?

– Ja, og han kan gjøre noe av det Blind gjør, men han er jo ikke på Blinds nivå med ball. Samtidig så skal det sies at det går an å utvikle spillere i rollene de skal inn i.

– Noe mer her?

– Ten Hag har jo vist at han greier å leke med de beste selv med et svakere lag enn det United egentlig har, men det må gjøres endringer i spillerstallen. Han trenger nok også tid. For å si det på en annen måte: Den spillerstallen Pep Guardiola kom til i City var sterkere enn den spillerstallen Ten Hag eventuelt kommer til i United.

– Men likevel er du overbevist?

– Ja, og det handler om at han virker så soleklar på hvordan han ønsker å spille. Når man er så klar blir også spillerrekrutteringen enklere.

– Tror du at han kan lykkes med å hente spillere fra en litt lavere hylle enn United ofte har gjort?

– Han kan jo det. Så vet jeg at Pep Guardiola kjøpte Jack Grealish for én milliard, men de gjør jo ikke sånt hver gang. Liverpool har heller ikke nødvendigvis kjøpt de største eller mest kjente spillerne i de ulike rollene.

– Så vet man at hvis klubber som United er interessert så går prisene opp, men det sentrale med Ten Hag virker å være at han er så klar på hva slags typer han ønsker. Da blir svaret på spørsmålet ditt ja.

– Konkurransen hans vil være Pep og Klopp. Kan han fotballfaglig utfordre dem?

– Jeg vil svare på følgende måte: Hvis du skal sette opp en liste over managerne United har hatt etter at Sir Alex ga seg – Moyes, Van Gaal, Mourinho, Solskjær og nå Rangnick – så vil Ten Hag være nummer én på den lista.

– Samtidig så kjenner jeg ham bare fra Ajax. Dermed er det vanskelig å si at han skal kunne klemme seg inn mellom Pep og Klopp, men at han skal kunne gnage dem litt på beina – ja!

KONKURRANSEN: Det er disse to Uniteds nye manager skal prøve å hente inn og så matche.

– Hvorfor vurderer du Ten Hag også foran Pochettino? Handler noe av det om måten Pochettinos PSG helt på tampen ble rundspilt av Real Madrid og slått ut av Champions League?

– Nå vil nok United også bli rundspilt i perioder under Ten Hag, men for meg så handler det mest om at mitt inntrykk av Pochettino. Både i Paris og i Tottenham har det vært for variabelt prestasjonsmessig, både innenfor den enkelte kamp og i hele enkeltkamper. Det vitner for meg om at ting ikke er like tydelig og skarpt som det som Ten Hag står for.

– Jeg må imidlertid her også få legge til at noe også handler om personlige preferanser, men la oss se på de beste litt da. Hva er det som gjør at Xavi nå lykkes i Barcelona? Jo, knalltydelig spillestil og rollekrav. Alle vet nøyaktig hva de skal gjøre til enhver tid. Det er jo akkurat det samme som gjelder for Klopp og Pep og Tuchel – ekstremt tydelige prinsipper.

– Er det en eller annen spillertype Ten Hag vil være ekstra avhengig av?

– I Ajax bygger de jo opp spillet bakfra, og Daley Blind styrer nesten hele butikken. De sender gjerne en midtstopper frem i banen, men det som er vanskelig å konkludere med er om dette er basert på spillerne han har til rådighet i Ajax – eller om det er slik Ten Hag ønsker at det skal være uansett. Derfor er det litt vanskelig å si at han trenger den eller den typen, men det han garantert kommer med er klare rollekrav. Det er ikke sikkert Ten Hags United blir en blåkopi av Ajax, men det vil jo bli i den retningen vi har sett ham styre der.

– Harry Maguire har vært utskjelt. Kan det være nytt liv for ham og eventuelt andre utskjelte spillere med Ten Hag?

– Det som er sikkert er at det kan være enklere å utføre. Tenk selv: Hvis du har en jobb med fire oppgaver du skal forholde deg til og du vet hvordan du skal løse de oppgavene – så kan du bruke all energien din på de fire tingene.

– For spillere som er litt mer begrenset kan arbeidsoppgavene da med Ten Hag bli: «Ok, du gjør bare A, B og C», mens en bedre spiller får mer frihet. I Ajax er det for eksempel slik at Blind er så klok at han velger selv, mens høyrebacken gjør færre ting. Han forholder seg mer til strukturen i laget. Poenget er altså at det vil være tilpassede rollekrav.

– Noen har argumentert for at Pochettino lettere kunne vinne over spillegruppen på grunn av sin erfaring. Du er trener selv. Når en fotballfaglig sterk mann som Ten Hag kommer inn i en gruppe vil han da likevel kunne vinne over spillergruppa?

– Ja, det er jeg ikke bekymret over i det hele tatt. Han kommer til å overbevise den gruppa.

– Men hvordan er strukturen i resten av klubben? Hvordan er egentlig kulturen i garderoben? Hva skjer videre med Ronaldo? Det er veldig mange spørsmål i United som også kan påvirke det vi ser på banen.

– Det viktigste jeg vil få frem er imidlertid at hvis vi kun ser på det fotballfaglige, på det Ten Hags Ajax viser, hvis han klarer å få United til å ta til seg det han står for der, så blir dette veldig bra, sier Øyvind Eide til united.no.

Her kan du lese hele Eides analyse av Ten Hag-fotballen i Ajax.

Powered by Labrador CMS