– United er skapt for poesi

I hverdagen er han en av de journalistene som følger Manchester United aller tettest, men The Guardian-journalisten Jamie Jackson har også en forkjærlighet for poesi. Nå har han kombinert de to elementene i en helt spesiell bok.

Publisert Sist oppdatert

«Because they can play f*cking good football» er tittelen på Jamie Jacksons nye bok om Erik ten Hags første sesong som Manchester United.

Tittelen på boken er naturligvis basert på Ten Hags entusiastiske intervju med Sky Sports etter 2-1-seieren mot Liverpool på Old Trafford i starten av sesongen, da Ten Hag bannet på direkten til latter fra Gary Neville.

Seieren mot Liverpool var også Uniteds første seier i Premier League sist sesong der de to første kampene endte med tap hjemme for Brighton og det fæle 0-4-nederlaget borte mot Brentford.

Manchester United v Newcastle United - Carabao Cup Final
HØYDEPUNKTET: Erik ten Hag ledet United to finalen både i ligacupen og FA-cupen og vant den førstnevnte finalen med 2-0 mot Newcastle.

Journalisten som dekker de to Manchester-klubbene for The Guardian har tidligere skrevet bøker om både David Moyes, Louis van Gaal og Ole Gunnar Solskjær. Han legger imidlertid ikke skjul på at poesi er det som ligger hans hjerte nærmest.

– Manchester United er jo skapt for poesi. Det er så mange lag med ulike temaer og hendelser som passer perfekt til å kunne skrive om klubben på denne måten, forklarer Jackson til united.no.

Inspirasjonen til å skrive boken om Ten Hags første sesong fikk Jackson da han leste Robin Robertsons bok «The Long Lake» der handlingen beskriver en krigsveterans liv og de problemene han møter i hverdagen like etter den andre verdenskrigen.

– Jeg ble grepet av både innholdet og stilen, og tenkte jeg hadde lyst til å prøve å skrive en bok i den samme poetiske stilen om United. Jeg begynte allerede på fjorårets sommerturne i Asia og har jevnlig oppdatert boken, nesten som en poetisk dagbok, gjennom hele sesongen, forklarer Jackson.

casant
SAMBA: Det har tidvis svingt skikkelig av disse to brassene i United. Ankomsten til både Casemiro og Antony er beskrevet i poetiske ordelag av Jamie Jackson i boken «Because they can play f*cking good football».

Alle de store hendelsene er beskrevet i poesi.

Kjøpene av Casemiro og Antony på tampen av overgangsvinduet, den vonde skilsmissen med Cristiano Ronaldo, de store oppturene, de smertefulle tapene, rett og slett de mange hendelsene som skapte overskrifter og som gjør United til en av de største og mest omtalte fotballklubbene i verden.

Men hvordan kan man egentlig oppdatere en bok underveis?

Det har sin naturlige forklaring. I motsetning til Jacksons tidligere bøker, er den nye boken ikke trykket rent fysisk på papir, men publisert på nettstedet Substack og har vært skrevet som en poetisk dagbok gjennom hele sesongen.

– Det er det som er så spennende, forklarer Jackson ivrig.

– Veien blir til mens vi går, og med United svinger det ofte veldig, humrer han.

– Tilbakemeldingene har vært positive og det er inspirerende. Jeg ønsket å prøve noe helt nytt og det har vært såpass spennende og berikende at jeg kommer til å kjøre på med en ny bok neste sesong, smiler Jackson.

Teksten under er et utdrag fra boken og beskriver Erik ten Hags ankomst til Old Trafford våren 2022:


Netherlands, Friday 22 April 2022

on the flatlands

through the

air

a Germanic

register/diction

clipped vowels and consonants and utterances that play pithy

from a Dutchman

who parses this:

 

they are here

this day

to find

him

hire

him

sign him up

come rescue us, they say.

be the man who can be our emperor

does he have magick enough?

 

as back in Manchester the beast

paws and moans

a nine year and still counting count; thorns in eyes, laughter from the derisive crowd, phantoms of glories past that haunt and lurk and swarm and surround that tease and taunt.

 

this is Manchester United

he is Erik ten Hag

Manager No 9

 

since 2013

since HIM

 

we are in free fall

we are laughing stock,

they say.

 

come rescue us

please.

 

sure.

he signs on the line and this day it is announced: 22 April 2022.

let the jamboree begin.

he is Erik ten Hag and this will be the oceans and the stars

the universe in his pocket

if he can pull this off.

can he?

of course times 10000 he can.

 

he hopes

Powered by Labrador CMS