stamjaap

– Jeg skylder United mye. Jeg er åpen for en jobb i klubben

Publisert Sist oppdatert

Det ser vanskelig ut med Robin van Persie som Erik ten Hag-assistent i United, hvis sistnevnte virkelig får og tar jobben.

Ruud van Nistelrooy har allerede sagt ja til å bli hovedtrener i PSV Eindhoven neste sesong.

Jaap Stam ser imidlertid veldig mulig ut.

Det erkjenner han langt på vei i et stort intervju om United-livet sitt med nederlandske Voetbalprimeur.

– Generelt så er jeg åpen til enhver rolle i United. Jeg har trivdes der både som spiller og også med livet utenom fotballen. Jeg skylder klubben mye. Hvis jeg kan hjelpe Manchester United på en eller annen måte så er jeg derfor veldig åpen for det, selvsagt hvis det er snakk om en rolle som også kan passe meg, sier Stam.

Det betyr at Ten Hag kanskje er ett skritt nærmere å kunne ta med seg en tidligere United-spiller i trenerteamet sitt.

Nå 49 år gamle Stam spilte for United fra 1998 til 2001, og fikk med seg the Treble og totalt tre ligagull på de årene før han havnet på kant med Sir Alex Ferguson og forsvant videre til Lazio.

Etter spillerkarrieren har han så hatt en trenerkarriere i Ajax (Jong Ajax), Feyenoord, Reading, PEC Zwolle og Cincinnati.

– Har savnet en identitet

Stam og Ferguson har senere snakket ut, og etter at skotten forlot United-skuta har nederlenderen fulgt Uniteds treneransettelser med nysgjerrighet.

– David Moyes gjorde det bra i Everton, men United er noe helt annet. Det er en helt annen klubb som står for en helt annen fotball, annerledes press, kritiske supportere og ikke minst sammenlikningen med Ferguson. Det gikk ikke.

– Så kom Van Gaal med sin filosofi. Han vant også en tittel, men det var ikke den tittelen supporterne var ute etter.

– Deretter var det Mourinho, men han stod også for en helt annerledes fotball, veldig defensiv og ikke den fotballen klubben var vant til.

– Solskjær gjorde det egentlig ganske så bra. Han ga unggutta sjansen og kom til finaler, men han vant ikke. Det er det han da vil bli vurdert på. Han fikk også tid. Det var også perioder hvor ting gikk veldig bra, men også dårligere perioder.

– Det mest frustrerende for meg er at vi ikke har sett en tydelig identitet i fotballen United står for.

– Hvis du ser på trenerne som er valgt så lurer jeg på om de har fått nok tid eller om de rett og slett ikke klarte å få gjennomslag hos spillerne. 

– Det er ekstremt viktig at en trener ikke bare får tid, men at han også får full støtte og at han også kan påvirke hvem som kommer inn, sammen med speidernettverket, sier Stam.

– Alle toppklubber er kommersielle

Stam lot seg ikke påvirke særlig av Louis van Gaals uttalelse om at United er en kommersiell klubb.

– Alle verdens toppklubber er kommersielle. Barcelona, Bayern, City, PSG, men også Ajax. De har et verdensomspennende image. Det handler om å generere inntekter, og da må spillerne også brukes i PR-oppdrag. Slik er det i alle klubber.

Nå kan det uansett bli Erik ten Hag som kommer inn.

Stam forventer ikke at han blir vurdert annerledes enn tidligere managere.

– Misnøyen starter jo så fort ting ikke går bra og det er poengtap. Forventningen er at en klubb som United skal kjempe om titler hvert eneste år, og å for eksempel ende på 10. plass i den første sesongen er ikke bra nok. Det er for romantisk å tro på et scenario som det.

– Derfor er det så uhyre viktig at Erik tar med seg de rette folkene som kan hjelpe ham i Manchester. Dette handler ikke bare om det som skjer på banen, men også alt rundt, også det som handler om ham, hvordan han fremstår og alt rundt fotballen.

– Erik har nå hatt internasjonal suksess med Ajax. Da vil forventningen være at han får til det samme i England. Hvis det ikke skjer så vil avisene ta tak i det, sier Stam.

Powered by Labrador CMS