dejongmart

– Martinez var nok mer riktig enn Timber, og De Jong kan bli en gamechanger

Publisert Sist oppdatert

Først hentet vi Erik ten Hag.

Så snuste United på Jurriën Timber.

Så gikk vi ganske så all inn for Frenkie de Jong.

Vi ble koblet til Antony.

Og så sikret vi oss Lisandro Martinez.

Med tidligere Ajax-spiller Christian Eriksen også på plass, så kan man nesten si at nye United virker å skulle bli et oppgradert Ajax. I alle fall hvis Erik ten Hag får det som han ønsker.

Men hva tenker Ajax-supporterne?

United.no tok en prat med NRK-journalist Pernille Joheim, som har et langvarig kjærlighetsforhold til den nederlandske giganten.

joheimp
AJAX-SUPPORTER I 20 ÅR: Pernille Joheim har fulgt Ajax helt siden favorittspilleren Jari Litmanen dro dit i 2002.

Lisandro Martinez til United. Hva tenker man da som Ajax-supporter? Er det et godt kjøp av United, et godt salg av Ajax, eller?

– Som Ajax-supporter tenker jeg at dette er en god avtale for begge parter.

– Erik ten Hag ser åpenbart på Martínez som en viktig brikke i måten han vil spille fotball på, og jeg tror det er helt avgjørende at han får på plass spillere som han kan bygge laget rundt. Ten Hag liker å ha spillere på banen som kan være hans forlengede arm og som vet hvordan man spiller ten Hag-fotballen. Martínez er helt klart en slik spiller.

– For Ajax sin del er det selvsagt leit å miste spilleren som ble kåret til lagets beste forrige sesong, men når det ble snakk om summer over 600 millioner kroner, så har ikke en klubb som Ajax råd til å si nei.

– Med Calvin Bassey på vei inn, ser det ut som klubben allerede har funnet en spennende erstatter.

– Dessuten føler jeg meg trygg på at Martínez-overgangen vil gjøre Ajax som klubb mer ettertraktet for andre Argentinske talenter som vil ut i Europa, og det er også et viktig signal å sende.

Du som kjenner har sett ham mye. Hva slags spiller er det United får?

– United får en spiller som kan bekle flere posisjoner og som alltid står på for laget. Rett og slett en åpenbar publikumsfavoritt.

– Martínez har noen strålende kombinasjoner av ferdigheter, noe som gjør ham til en spennende og moderne spiller. Han er aggressiv og taklingssterk, men samtidig ballsikker og fremoverrettet.

– Legg for eksempel merke til hvor fort det går fra han vinner ballen til han har satt i gang et nytt angrep. Han er en klok spiller som har godt overblikk både defensivt og offensivt. En perfekt mann å ha i et lag som ønsker å spille seg ut bakfra.

Det snakkes mye om at han er lav. Forstår du det?

– Det er helt forståelig at mangel på høyde blir trukket fram som en mulig svakhet hos Martínez, men som Ajax-supporter har jeg tenkt lite på det de siste årene. Jeg var selv spent på hvordan det skulle gå med midtstopperduoen Martínez (175 cm) og Timber (182 cm) før møtet med Haaland og Dortmund, men lot meg imponere av hvor lite de slapp til.

– Ten Hags måte å presse motstanderen på, med høy forsvarslinje og alt det innebærer, er en annen viktig faktor til hvorfor jeg ikke tror høyden blir en stor utfordring for Martínez.

2022-03-20 AFC Ajax v Feyenoord - Dutch Eredivisie

– Ten Hag liker å tvinge motstanderen til å slå langt i bakrom, og da er det viktigere at stopperne er kjappe og gode til å posisjonere seg. De egenskapene har Martínez.

– Det viktigste er at Martínez får en god relasjon med stoppermakkeren sin, sånn at det ikke er noen tvil om hvem som skal gå i press og hvem som skal falle av.

Du skrev nylig på Twitter at hvis Ajax får 500 millioner så er det bare å selge. Hvorfor?

– United betalte i overkant mye for Martínez, men det viser bare hvor høyt ten Hag verdsetter 24-åringen. Martínez er en helt nydelig spiller og en personlig favoritt, og det er selvsagt fryktelig kjipt at han ikke skal være en del av klubben min mer.

– Når det er sagt, så synes jeg det er helt riktig at Ajax solgte for den summen det til slutt ble. Over 600 mill., som det fort blir, er mye penger for en klubb som Ajax, og alternativet hadde nok vært å selge ham for under halvparten om et par år.

– Da er det bedre å selge nå som Ajax uansett skal gjennom et stort skifte.

Mye fra Ajax til United i sommer. Irriterer det?

– Jeg klarer ikke å hisse meg veldig opp over at ten Hag ønsker å få med seg flere av sine gamle elever til United, spesielt ikke når Ajax får godt betalt for dem.

– Ten Hag er ekstremt opptatt av detaljer, og da er det helt forståelig at han ønsker å hente spillere som han kjenner ut og inn.

– Dessuten var det ganske tydelig for meg som har fulgt ten Hag en stund at United manglet en stoppertype som Martínez/Timber, samt en venstrebeint høyrekant som Antony.

– Det siste mangler fremdeles, men ten Hag har tidligere vist at han fint klarer å tilpasse seg spillerne han har tilgjengelig.

tenhag270622l

– Jeg er egentlig litt overrasket over at United ikke har kastet seg over Hakim Ziyech, nå som han muligens er på vei ut dørene i Chelsea. Det tror jeg hadde vært en meget god match.

Det ble Martinez og ikke Timber. Traff United rett her?

– Jeg synes Timber og Martínez er ganske jevne i kvalitet per dags dato, men for United sin del synes jeg det var riktig å gå for sistnevnte.

– Martínez er mer moden og et ferdig produkt, i tillegg til at United trengte en venstrebeint stopper. Dessuten kan Martínez bekle en plass på venstrebacken og på midten, noe som gjør ham til en mer anvendelig spiller.

– Timber er en fryd for øyet, men han har knapt spilt 1,5 sesong i Eredivisie, og har nok godt av et år eller to der han virkelig må stå fram som en leder for Ajax. Men potensialet der er skyhøyt.

United jager også Frenkie de Jong. Du som kjenner ham – hvor viktig ville det vært å lykkes med det?

– Don’t get me started! Om United får kloa i ham, så er det en «gamechanger».

– Frenkie de Jong er min absolutte favorittspiller, og det var helt fantastisk å følge ham i Ajax under ten Hag. Ingen annen spiller har gjort meg like begeistret, og jeg satt ofte og lo høyt mens han herjet på banen.

– Kombinasjonen de Jong og ten Hag bør være fryktinngytende for alle, og ten Hag vet akkurat hva som skal til for å få det beste ut av de Jong.

frenkie22

Ten Hag, da? Har du tro på ham også i United og Premier League?

– Isolert sett har jeg enormt tro på Erik ten Hag som manager, men jeg er veldig spent på om han klarer å gjenreise Manchester United etter de tunge årene klubben har vært inne i.

– For meg lover det godt at han tilsynelatende har stilt ekstremt høye krav til klubben, og at han får inn spillere som han selv ønsker seg. Det er avgjørende.

– Avstanden opp til City og Liverpool er likevel stor, og det skal mye til å konkurrere helt der oppe med det første. Jeg tror likevel at Erik ten Hag kan gjøre United til en topp 4-klubb på kort sikt, og forhåpentligvis også til en klubb som kan kjempe om Premier League-tittelen om noen sesonger. Men det krever tålmodighet fra alle i og rundt klubben.

– En ting føler jeg meg uansett rimelig sikker på: United-fansen kan se fram mot lysere tider.

Du kan følge Pernille Joheims Ajax-betraktninger på Twitter her.

Powered by Labrador CMS