Kongelig bursdagsfeiring

VIDEO: Eric Cantona har bursdag, og det må selvsagt feires med noen videoklipp.

Publisert Sist oppdatert

1966 var et fantastisk år for engelsk fotball. Eric Cantona ble nemlig født.

Det skjedde den 24. mai, rundt to måneder før England vant fotball-VM på hjemmebane, og franskmannen har altså bursdag. Hvordan han feirer det er vanskelig å si, kanskje maler han et vakkert bilde, men vi velger i alle fall å feire det med noen videoklipp som kan nytes både av United-fans og andre som er glade i fotball.

Vi begynner med skuddet som gjorde at United fikk trofeet han holder over. En FA-cupfinale mot Liverpool… det blir ikke stort større enn det. I 1996 skjedde det igjen, som i 1977. Før sesongen sa Liverpool-legenden Alan Hansen at en ikke vinner noe med guttunger, og refererte til Uniteds flittige bruk av unge spillere, men United vant ligaen. Nå kunne en vinne The Double også. Det stod lenge 0-0, men noen minutter før slutt slo Cantona til:

Om han ikke var en supporterhelt før dette, så var han i alle fall det etter å ha avgjort finalen mot Liverpool. Samtidig var det vel heller ingen tvil om at han var en helt før dette heller.

I finalen to år før scoret han to mål iskaldt på straffespark. Den gang prøvde Chelsea-midtbanemannen Dennis Wise å distrahere franskmannen ved å tilby veddemål på 100 pund før det første straffesparket. Det hadde fungert før for Wise. Ingen hadde gått med på det før, men Tony Cottee hadde blitt sur på Wise, og fulgte opp med å bomme.

I selvbiografien skriver Wise at han ble overrasket over at Cantona gikk med på det. Og selvsagt scoret han. Da United fikk straffe på nytt gikk Cantona bort til Wise og spurte om han var med på «kvitt eller dobbelt», men fikk til svar at det var det null sjanse for. Og Cantona scoret igjen.

Iskald var også Cantona da han scoret med en lekker lobb mot Sunderland, et av hans mest legendariske mål i United. Og feiringen var kanskje like legendarisk:

Egentlig er det nesten litt urettferdig å vise frem bare enkeltmål av en spiller som Eric Cantona, for han har scoret mange kunstverk. I videoen under kan du se alle hans mål fra Manchester United.

De fleste har nok hørt historien om hvordan en telefonsamtale om noe helt annet plutselig ble til telefonsamtalen som førte til at United signerte Eric Cantona. Ferguson skrev detaljert om det i Managing My Life-selvbiografien sin, og i videoen under kan du også se han fortelle om det på pressekonferansen etter at Le Dieu var signert.

Der kan du også se hvordan United-fans reagerte på at klubben kjøpte urokråka til rivalen Leeds.

Vi gratulerer Eric Cantona, Kongen, med dagen!

Powered by Labrador CMS