Tilbake til åstedet

Hva har United å vise til på Selhurst Park bortsett fra et fransk kung fu-spark i 1995?

Publisert Sist oppdatert

25. januar 1995, Selhurst Park, Eric Cantona vs. Matthew Simmons.

Episoden er obligatorisk kunnskap for alle som ønsker å titulere seg som United-fans. Hvordan Eric Cantona ikledd Uniteds svarte bortedrakt tok sats og utførte et atletisk spark, type kung fu, på Crystal Palace-supporteren som hadde tatt seg bryet med å løpe ned fra sin plass på rad 13 bare for å skjelle ut den utviste franskmannen.

cantona1

I ettertid av episoden leverte Cantona kanskje sitt mest kjente sitat da forlot forundrede journalister med følgende ord:

– Når måkene følger etter tråleren er det fordi de tror at man vil kaste sardiner ut i havet.

I 1995/96 returnerte Cantona etter suspensjonen og var kanskje hovedgrunnen til at United tok dobbelen etter at angriperen ble toppscorer og avgjorde FA-cupfinalen mot Liverpool.

Men hva har skjedd på Selhurst Park siden den tid? Vi har sett på de fire andre London-oppgjørene mellom United og Crystal Palace siden oppstarten av Premier League.

1992/93: Sesongavslutning på Selhurst ince_paul_profil_stor

Crystal Palace – United 0-2
Hughes 64′, Ince 89′

I løpet av sesongens tre siste ligakamper skulle United til Selhurst Park to ganger. Først for å møte Crystal Palace, før Wimbledon ventet borte i siste runde. I april-møtet med ørnene ledet United serien med kun ett poeng foran Aston Villa og vant 2-0 etter scoringer av Mark Hughes og Paul Ince. Også i Wimbledon-besøket på Selhurst ble det seier (2-1). Aston Villa kollapset totalt og United vant serien med hele ti poeng.

1994/95: Kung-fu Cantona

Crystal Palace – United 1-1
May 56′

I en kamp som naturligvis ble overskygget av Cantonas utvisning og påfølgende angrep på Simmons spilte de to lagene uavgjort på Selhurst Park etter scoringer av to forsvarere. United tok faktisk ledelsen etter at Cantona hadde forlatt banen med David May, men en ung Gareth Southgate utliknet for vertene ti minutter før full tid. Sesongen endte med at United tapte tittelen med ett poeng til Blackburn, mens nyopprykkede Crystal Palace gikk ned igjen.

1997/98: Retur uten franskmann cole_edited_1

Crystal Palace – United 0-3
Scholes 6′, Butt 22′, Cole 84′

I april 1998 returnerte United til Selhurst Park for å møte nyopprykkede Crystal Palace igjen. Denne gang uten forrige oppgjørs hovedrolleinnehaver Cantona som til manges overraskelse la skoene på hylla sommeren 1997. Dermed var det 92-generasjonen som satte sitt (positive) preg på kampen med tidlige scoringer av Paul Scholes og Nicky Butt. Nok en gang tapte United tittelen med ett poeng, denne gangen til Arsenal, mens Crystal Palace rykket ned igjen som jumbo.

2004/05: Frustrert Ferguson

Crystal Palace – United 0-0

Lagenes siste møte på Selhurst Park var i 2004 da Crystal Palace returnerte til det gode selskap etter noen år i nest øverste divisjon. I jakten på ligagull snublet imidlertid gjestene i London selv om Crystal Palace fikk Vassilis Lakis utvist allerede etter 64 minutter. En desperat Ferguson sendte inn en supertrio i Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney og Paul Scholes, men til ingen nytte. Skotten forarget seg over de to tapte poengene og uttalte etter kampen at ligagullet nå var i Chelseas hender, noe han også fikk rett i. United kom på tredje plass, mens Crystal Palace rykket ned med ett poeng for lite.

PS! Dette er kun møtene mellom Crystal Palace og United på Selhurst Park. United har også møtt Wimbledon en rekke ganger på samme stadion, men de oppgjørene er ikke inkludert her.

Powered by Labrador CMS