– Tro på det!

Nobby Stiles, en av heltene fra det engelske laget som vant VM i 1966, vet hva som må til for å gjenskape suksessen fra den gang.

Publisert Sist oppdatert

– Dere må tro på dere selv, sier han i en appell til Roy Hodgsons mannskap, og håper de leser Manchester Evening News.

Nå hører ikke England til blant de fremste favorittene til EM-suksess i Polen og Ukraina, men den 70 år gamle, tidligere verdensmesteren, mener at det finnes håp – og det håpet er ikke minst historisk basert. Stiles minner for eksempel om at det engelske laget heller ikke hørte til blant forhåndsfavorittene til VM på hjemmebane, den gang for 46 år siden.

– Nei, i 1966 ble vi avskrevet av alle, minnes han, mens han gjennom sterke brilleglass ser tilbake på et mesterskap som endte med at England beseiret Vest-Tyskland 4-2 i en dramatisk Wembley-finale.

– Manageren trodde på oss

Triumfen, Englands hittil eneste i et stort mesterskap, kom altså i stand stikk i strid med forhåndstipsene. Men selv om allmennheten ikke hadde tro på laget, var det en mann som hadde det:

– Alf (daværende landslagssjef Alf Ramsey) trodde på oss spillere. Han sa at vi kom til å vinne VM, og så gjorde vi det. Til å begynne med var ikke en gang vi spillere så helt sikre på at det ville gå, men så skjedde det altså allikevel.

Og nettopp det som skjedde den gangen, bruker «Happy» Stiles nå til å poengtere sitt budskap til EM-laget:

– Alt dreier seg om å tro på egne ferdigheter. Jeg ønsker at spillerne skal gjøre det bra der borte, og tror at de kan vinne om de bare tror på det selv. Det har gått lang, lang tid siden England vant en internasjonal tittel… faktisk må vi helt tilbake til oss selv i 1966. Det blir ikke enkelt, men det var det heller ikke den gang da ikke så veldig mange levnet oss sjansen.

Tro på seg selv – men også på hverandre

– Men i tillegg til at hver enkelt har tro på seg selv, må de også tro på hverandre. Vi, for eksempel, var fullt klar over hva Geoff Hurst var i stand til å gjøre. Selv hadde jeg kjent ham i lang tid og hadde stor tro på ham. Og så scoret han hattrick i finalen!

Og nå håper Stiles på ny finale for England. I så fall må laget holde ut helt til den 1. juli, når mesterskapet avsluttes på Olypiastadion i den ukrainske hovedstaden Kiev.

– Den gangen i 1966 hadde vi Bobby Charlton, og nå har vi Wayne Rooney, en mann som fullt ut er i stand til å snu en kamp på egenhånd. Selvsagt er jeg farget av klubbdrakten, men han er utvilsomt god nok.

– Det er på tide med et nytt trofé til England, og med litt flaks tror jeg vi kan klare det, avslutter en optimistisk Nobby Stiles.

Englands VM-vinnere i 1966: Nobby Stiles nederst til venstre.

Powered by Labrador CMS