Den gjensidige forbannelsen

EM 2012: Ny EM-Quiz er klar, og det samme er vinnerne av den første; – og hvorfor det har seg slik at Sverige og England alltid ødelegger for hverandre?

Publisert Sist oppdatert

United.nos journalist Bjarte Valen gir deg jevnlige skråblikk på EM sett fra De britiske øyer. Hver artikkel avsluttes med en EM-konkurranse der du kan vinne storslåtte premier, og det er naturligvis helt gratis å delta for alle medlemmer av MUSCSB.

Vi trekker ut rundevinnere som får den nye United-drakten og ytterligere to vinnere som får 2011/12-sesongen på DVD. Blant alle som deltar på quizen, trekker vi ved EMs slutt ut en hotellpakke for to til valgfri kamp på Old Trafford! Og husk – dess flere EM-quizzer du deltar på, dess større sjanse har du til å vinne hovedpremien.

I dag: For den svenske spilleren som eventuelt blir matchvinner mot England venter utvilsomt en status som folkehelt i Sverige. Men en karriere i Premier League bør han styre langt unna…

Må bryte forbannelsen

Roy Hodgson kjenner Sverige meget godt. Det var på mange måter hos Søta Bror karrieren til den ferske England-sjefen virkelig begynte. Hodgson har tidligere sagt at seriegullet med Halmstad i 1976 er hans største prestasjon som trener. Halmstad var den heteste nedrykkskandidaten før seriestart, men i reneste Jesus-stil gjorde Hodgson vann til vin, skaffet Halmstad seriegullet og ga seg selv et navn som ble lagt merke til i fotball-Europa. Nå, 35 år senere og i sin 20. trenerjobb skal Hodgson bryte en ny barriere, når han møter landet der trenerkarrieren hans begynte. England har nemlig aldri slått Sverige i en viktig kamp. Det er faktisk helt sant. Hver gang de to landene har møttes i kvalifisering til EM eller VM, og i selve mesterskapene for den slags skyld, har det endt med svensk seier eller uavgjort. Hodgson har utført mirakler før, men det er ingen som vil se på en engelsk seier mot svenskene i kveld som et mirakel.Snarere tvert imot. I England forventer man seier. Eller rettere sagt man krever seier. Før eller senere ryker alle slike statistikker, og ikke bli overrasket om det skjer i kveld. Men det er likevel en sjanse for at Sverige kan overraske England. Slik de har gjort så mange ganger før. Men hvem vil ha den «utakknemlige» jobben med å score på Joe Hart i kveld? Utakknemlig?Vel, felles for nesten alle de svenske landslagsspillerne som har scoret mot England er at de har prøvd seg i Premier League. De aller fleste med minimalt hell… Se bare på denne listen av kamper mellom Sverige og England med svenske målscorere inkludert:

EM-sluttspill, 17. juni 1992: Sverige – England 2-1

Det ble Gary Linekers siste kamp med flagget på brystet, men det er det de færreste som husker. I stedet husker man de svenske målscorerne, Jan Eriksson og Thomas Brolin. Men hva skjedde når de forsøkte seg i Premier League?Jan Eriksson fikk 1 (!) ligakamp for Sunderland og Thomas Brolin ble en flopp i Leeds før han, om mulig ble en enda større flopp i Crystal Palace.

EM kvalifisering, 5. september 1998: Sverige – England 2-1

Igjen overrasket svenskene seierssikre engelskmenn på eget gress. Men hva med målscorerne?Andreas Andersson fikk halvannet år i Newcastle. Han imponerte veldig få i tiden på Tyneside. Den andre målscoreren Johan Mjällby, dro heldigvis for hans del, aldri til England. I stedet ble han en stor hit i Skottland.

VM-sluttspill, 2. juni 2002: Sverige – England 1-1

Niclas Alexandersson scoret svenskenes mål og er en av meget få svensker med en viss grad av suksess i Premier League. Gjorde en grei jobb i Sheffield Wednesday, men kunne ikke forhindre at klubben rykket ned i 1999. Karrieren i Everton ble ingen høydare og på lån til West Ham fortsatte nedturen.

VM-sluttspill: 20. juni 2006: Sverige England 2-2

Kanskje huskes kampen best for Joe Coles fantastiske langskudd, men heller ikke denne gangen vant England. Marcus Allbäck scoret svenskenes første mål, og dro senere til Aston Villa. En brukbar start ble etterfulgt av en kraftig nedtur i Villa-trøyen. Etter et kort opphold i Hansa Rostock, bar det tilbake til Skandinavia og FC København. Her fikk svensken fart på karrieren igjen. Henrik Larsson scoret det andre og ble en legende i Skottland for innsatsen i Celtic-trøyen. Senere gjorde svensken en grei jobb som leiesoldat i Manchester United.

Når sant skal sies er det veldig få svensker som har hatt noen nevneverdig suksess i engelsk fotball, og kanskje det er en trøst dersom City-manager Roberto Mancini bestemmer seg for å hente Zlatan Ibrahimovic i sommer? Det er lov å tenke tanken…

———————————————————————————————————————

Vinnerne av EM-quiz 1

Første runde av EM-quizen viste seg å by på utfordringer, men mange av dere visste at John Sivebæk var den tidligere United-spilleren som var med på å vinne EM i 1992, sammen med Peter Schmeichel. Mange visste også at Cristiano Ronaldo var den forrige United-spilleren til å score i et EM-sluttspill, mens imponerende nok, nesten alle visste at Arnold Mühren var mannen bak lissepasningen til Marco van Basten i 1988. Vinnere av den første EM-quizen ble:

Caleb Francis, som vil få tilsendt en splitter ny United-trøye. I tillegg blir Erik Nystuen og Andre Davik lykkelige eiere av hver sin Sesongvideo fra 2011/12. Vi gratulerer vinnerne!

———————————————————————————————————————

Her følger tre nye nøtter å bryne seg på:

OBS 1: Kun én innsending pr. quiz!

OBS 2: Svarfrist – søndag 17. juni kl. 23.00

<div id=»wufoo-m7p9a5″> Fill out my <a href=»http://unitedno.wufoo.com/forms/m7p9a5″>online form</a>. </div> <script type=»text/javascript»>var m7p9a5;(function(d, t) { var s = d.createElement(t), options = { ‘userName’:’unitedno’, ‘formHash’:’m7p9a5′, ‘autoResize’:true, ‘height’:’564′, ‘async’:true, ‘h4′:’show’, ‘ssl’:true}; s.src = (‘https:’ == d.location.protocol ? ‘https://’ : ‘http://’) + ‘wufoo.com/scripts/embed/form.js’; s.onload = s.onreadystatechange = function() { var rs = this.readyState; if (rs) if (rs != ‘complete’) if (rs != ‘loaded’) return; try { m7p9a5 = new WufooForm();m7p9a5.initialize(options);m7p9a5.display(); } catch (e) {}}; var scr = d.getElementsByTagName(t)[0], par = scr.parentNode; par.insertBefore(s, scr); })(document, ‘script’);</script>
Powered by Labrador CMS