I tabloidavisenes makt

EM 2012: Ny quiz, nye vinnere og – det er 26 år og to uker siden en scoring som fikk «alle» avisdesker i England til å tenke likt.

Publisert Sist oppdatert

United.nos journalist Bjarte Valen gir deg jevnlige skråblikk på EM sett fra De britiske øyer. Hver artikkel avsluttes med en EM-konkurranse der du kan vinne storslåtte premier, og det er naturligvis helt gratis å delta for alle medlemmer av MUSCS.

Vi trekker ut rundevinnere som får den nye United-drakten og ytterligere to vinnere som får 2011/12-sesongen på DVD. Blant alle som deltar på quizen, trekker vi ved EMs slutt ut en hotellpakke for to til valgfri kamp på Old Trafford! Og husk – dess flere EM-quizzer du deltar på, dess større sjanse har du til å vinne hovedpremien. MEN – kun én besvarelse pr. gang!

I dag: Det er 26 år og 14 dager siden Ukrainas landslagstrener Oleg Blokhins lagkamerat gjorde livet svært behagelig for tittelsnekrerne på de engelske avisdeskene. Få yrkesgrupper kan vise til kreativitet som nettopp denne. Men hva vil pryde avisenes sportssider i morgen?
Grønnsakstransformerte syndebukker, eller glorifiserte helter? Alt avhenger naturligvis av resultatet mot Ukraina.
De er tidvis forhatte, og oppfattes ofte som useriøse. Engelske tabloidaviser har likevel makt. Mye mer enn noen av oss liker både å tro og innrømme. Avisene er riktignok langt fra så mektige som de selv tror når det gjelder å avskaffe trenere eller fronte nye kandidater.
Men når det gjelder å skape helter og syndebukker, er avisene i en særstilling i England. De fleste har glemt hvem som bommet på straffe for Italia i VM-semifinalen på hjemmebane i 1990, men det er ikke mange som har glemt Stuart Pearce sin straffemiss i i det samme VM mot Vest-Tyskland.
Eller Gareth Southgate sin straffemiss i EM seks år senere, for den slags skyld.

På mange måter ligger det en slags fascinerende, morbid nostalgi nedfelt i den engelske folkesjelen, noe avisene elsker å spille på.

Noe denne historien viser, og den er faktisk sann:

Etter utallige avisoppslag og alle tenkelige og utenkelige vinklinger på det brente straffesparket til Southgate i 1996, bestemte stakkaren selv seg for å legge sommerferien så langt bort som overhodet mulig fra England som fremdeles var i landesorg.

Han endte opp i et kloster langt utenfor alfarvei på Bali. I det han og kona gikk inn i klosteret for å se seg om, fikk en måpende munk øye på den ulykksalige straffeeksekutøren. – You, Gareth Southgate, England penalty drama, fikk munken stotret fram. Der og da må det ha gått opp for Southgate, at straffemissen mot Tyskland ville følge ham resten av livet. Enten han ville det eller ei.

For David Beckham ble det etter sparket mot Diego Simeone i 1998. Wayne Rooney ble det etter sparket mot Ricardo Carvalho i 2006. Dommere har blitt det, og trenere har blitt det. Det er alltid en. Minst en. Av og til to. Går det særlig ille vrimler det av dem.

Da snakker vi naturligvis om syndebukker

Og med mindre England skulle klare minst uavgjort mot Ukraina i kveld, kommer tabloidavisene til å finne en ny, uansett om forventningene til Roy Hodgsons menn er aldri så lave i hjemlandet. Men det handler ikke alltid om å skape syndebukker, som oftest handler det om å finne morsomme titler. Engelske aviser er i all hovedsak gode til akkurat det. Noen ganger er det bare å ta av seg hatten. Dersom vi da hadde hatt en hatt. Andre ganger gremmes vi over ufine angrep og latterliggjøring, og noen ganger er det innlysende at krampaktige og desperate forsøk på å være morsom faller fullstendig gjennom. Men ganske ofte treffer de ba, og noen ganger sågar Bulls Eye. Noen ganger kommer imidlertid det perfekte tittelpoenget rekende på en fjøl,

…og det var nettopp det som skjedde for 26 år og to uker siden:

Ukrainas landslagssjef, den gamle storspilleren Oleg Blokhin, spilte den gangen for Sovjetunionen da den gamle kommunistkjempen i øst møtte Frankrike i 1986-VM i Mexico.Blokhins lagkamerat, Vasili Rats, lurte Frankrikes keeper Joel Bats, og sjelden har de engelske tabloidavisene trengt å anstrenge hjernene sine så lite for å komme opp med en tabloidtittel. «Rats scores against Bats», ga seg i grunnen selv. Og det finnes et hav å ta av. Vi nøyer oss med noen få utvalgte. Som «The Sun» slo fast da England ble trukket ut i samme VM-gruppe som Algerie, USA og Slovenia. «The Best English Group Since The Beatles» Eller da Arsenals Theo Walcott scoret hattrick borte mot Kroatia: «Trio Walcott» Andre titler er mer snedige, og kanskje sågar helt i grenseland. Som da Kevin Keegan hentet Arsenals David Seaman til Manchester City for å ta over etter Peter Schmeichel. Sky Sports skrev: «Keegan fills Schmeichels gap with Seaman» Eller da Goal.com, med stort hell, prøvde følgende morsomhet etter at Juventus slet mot hviterussiske Bate i Champions League:«Old Lady unable to Master Bate at home» Og dersom England avanserer i kveld, tyder mye på at Spania blir kvartfinalemotstander. Undres på hvor mange aviser som da vil bruke tittelen «Spain in the arse» enten før eller etter kampen.

———————————————————————————————————————

Løsning og vinnere

Så er det over til EM-Quiz, og vi kjører løsningen på runde 2 først. Det var Nottingham Forests hjemmebane City Ground som hadde lavest tilskuerkapasitet av banene som ble benyttet under EM i England i 1996. Kampene som ikke ble spilt på Wembley i England sin gruppe, ble unnagjort på Villa Park, og det var naturligvis Jesper Olsen som kom til United i 1984. Heldige vinnere denne gangen er: Wiggo A. Braathen, som snart kan trekke på seg den nye hjemmetrøyen; og Ivar Bjerkerud og Van Ly Nguyen. De to sistnevnte vil få tilsendt hver sin DVD med høydepunkter fra 2011/12-sesongen.

———————————————————————————————————————

Og dermed gyver vi løs med nok en quiz – den tredje i rekken. Siden svært mange hadde alt rett i de to første rundene, øker vi vanskelighetsgraden en smule.

OBS 1: Kun én innsending pr. quiz! Å joda, vi holder kontrollen 🙂

OBS 2: Svarfrist – torsdag 21. juni kl. 23.00

<div id=»wufoo-q7p8x7″> Fill out my <a href=»http://unitedno.wufoo.com/forms/q7p8x7″>online form</a>. </div> <script type=»text/javascript»>var q7p8x7;(function(d, t) { var s = d.createElement(t), options = { ‘userName’:’unitedno’, ‘formHash’:’q7p8x7′, ‘autoResize’:true, ‘height’:’546′, ‘async’:true, ‘h4′:’show’, ‘ssl’:true}; s.src = (‘https:’ == d.location.protocol ? ‘https://’ : ‘http://’) + ‘wufoo.com/scripts/embed/form.js’; s.onload = s.onreadystatechange = function() { var rs = this.readyState; if (rs) if (rs != ‘complete’) if (rs != ‘loaded’) return; try { q7p8x7 = new WufooForm();q7p8x7.initialize(options);q7p8x7.display(); } catch (e) {}}; var scr = d.getElementsByTagName(t)[0], par = scr.parentNode; par.insertBefore(s, scr); })(document, ‘script’);</script>
Powered by Labrador CMS